Gemberkoekjes van Rutger

Gemberkoekjes van RutgerGemberkoekjes van Rutger. Wie van gember houdt moet deze lekker koekjes van Rutger van den Broek echt eens proberen. Het recept komt uit zijn nieuwe boek ‘Bakbijbel’. Elders op mijn blog vind je het review over het fraaie bakboek. Het is geschikt voor zowel de beginnende, als de meer gevorderde koekenbakkers onder ons. Ben je niet zo’n fan van gember vervang het dan eventueel door gehakte amandelen, walnotennoten of andere gekonfijte vruchtjes.

Rutger: “Het water loopt me al in de mond wanneer ik denk aan deze gemberkoekjes. Knapperig en zacht tegelijk, waardoor je ervan blijft eten.”

Dat smaakt naar meer koek:

Gemberkoekjes van Rutger

2 oktober 2015

Ingrediënten voor de koekjes (ca. 30 tot 35 stuks):

  • 225 gr patentbloem of Zeeuwse bloem (De Zandhaas)
  • 1/4 tl zout
  • 1 tl vanille-extract*
  • 125 gr basterdsuiker, wit*
  • 175 gr roomboter, zacht

Topping:

  • 150 gr gekonfijte gember uit een potje
  • 25 gr kristalsuiker*
  • 1 ei , losgeklopt, maat L

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • meetlepels
  • handmixer of keukenmachine
  • groot mes
  • snijplank
  • stukje plasticfolie
  • bakpapier
  • bakplaat

* Ik heb een half vanille stokje gebruikt i.p.v. extract, lichtbruine basterdsuiker i.p.v. wit (had geen wit in huis), de hoeveel basterdsuiker heb ik verlaagd naar 100 gram (ik ben geen zoetekauw) en de suiker op de topping heb ik weggelaten.

Bereiding smakelijke koekjes met gember

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg de ingrediënten af en zet de spullen klaar.

Deeg maken:

Meng de ingrediënten voor de koekjes tot een soepel deeg en maak hier een rol van met een doorsnede van ongeveer 3 á 4 centimeter. Wikkel er voorzichtig een stukje plasticfolie of een open geknipte plastic zak omheen. Leg de deegrol minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Oven – Plaats een rooster in het midden van de oven (indien je een losse bakplaat hebt) en verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier. Klop het ei los in een schaaltje.

Dep de stukjes gember droog en hak ze in hele, kleine stukjes. Doe het in een schaaltje en meng dan de kristalsuiker er door.

Koekjes vormen:

Haal de rol deeg uit de koelkast en verwijder het plastic. Leg de rol op een snijplank en snijdt het deeg in plakjes van ongeveer 3/4 centimeter dik. Leg ze dan met voldoende afstand ertussen op de met bakpapier beklede bakplaat. Passen ze niet in één keer op een bakplaat. Bak de koekjes dan in 2 of 3 sessies. Bestrijk de koekjes met een beetje losgeklopt ei en leg op elk koekje een klein bergje gember.

Ben je een echt gember-junkie gebruik dan gerust wat meer. Wil je wel een gember smaak, maar niet super overheersend, hou dan de hoeveelheid van het recept aan.

Bakken – Schuif de bakplaat op het rooster en bak de gemberkoekjes van Rutger in ongeveer 13 á 15 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken goed afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘gemberkoekjes van Rutger’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood.

Bron: Met dank aan uitgeverij Carrera en Rutger van den Broek voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar. Ik heb toestemming van de uitgeverij om het recept met jullie te delen.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Gemberkoekjes van Rutger

6 gedachten over “Gemberkoekjes van Rutger

    1. Beste Sophieke, ik heb het nooit met verse gember gemaakt, maar ik heb zo’n idee dat het eindresultaat totaal anders zal zijn. Bakgember is bevat niet meer de scherpe gembersmaak, die verse wel heeft. En de gekonfijte bakgember, is een hele jonge gember die nog geen draden (houterige vezels) bevat en wordt ingemaakt in een zoete siroop. Gr. Sandra

  1. Net bovenstaand recept gebruikt met verse gember…(ongeveer een blokje van 1 bij 2 cm geraspt met de citrusrasp gewoon door het deeg gemengd en wat geklopt ei over de koekjes gedaan) resultaat…..weergaloos lekker…heb op sommige koekjes wat sesam gestrooid….echt een onweerstaanbaar koekje geworden.

  2. Niemand kan tippen aan de gemberkoekjes van Tante Lideke. Maar in die tijd kon ik niet eens een ei koken 🙂 Heb indruk dat deze gemberkoekjes aardig in de buurt komen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven