Gemberkoekjes van Rutger

Gemberkoekjes van RutgerWie van gember houdt moet deze lekker koekjes van Rutger van den Broek echt eens proberen. Het recept komt uit zijn nieuwe boek ‘Bakbijbel’. Elders op mijn blog vind je het review over het fraaie bakboek. Het is geschikt voor zowel de beginnende, als de meer gevorderde koekenbakkers onder ons. Ben je niet zo’n fan van gember vervang het dan eventueel door gehakte amandelen, walnotennoten of andere gekonfijte vruchtjes.

Rutger: “Het water loopt me al in de mond wanneer ik denk aan deze gemberkoekjes. Knapperig en zacht tegelijk, waardoor je ervan blijft eten.”

Gemberkoekjes van Rutger

Ingrediënten voor de koekjes (ca. 30 tot 35 stuks):

  • 225 gr patentbloem of Zeeuwse bloem
  • 1/4 tl zout
  • 1 tl vanille-extract*
  • 125 gr basterdsuiker, wit*
  • 175 gr roomboter, zacht

Topping:

  • 150 gr gekonfijte gember uit een potje
  • 25 gr kristalsuiker*
  • 1 ei , losgeklopt, maat L

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • meetlepels
  • handmixer of keukenmachine
  • groot mes
  • snijplank
  • stukje plasticfolie
  • bakpapier
  • bakplaat

* Ik heb een half vanille stokje gebruikt i.p.v. extract, lichtbruine basterdsuiker i.p.v. wit (had geen wit in huis), de hoeveel basterdsuiker heb ik verlaagd naar 100 gram (ik ben geen zoetekauw) en de suiker op de topping heb ik weggelaten.

Bereiding gemberkoekjes van Rutger

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg de ingrediënten af en zet de spullen klaar.

Meng de ingrediënten voor de koekjes tot een soepel deeg en maak hier een rol van met een doorsnede van ongeveer 3 á 4 centimeter. Wikkel er voorzichtig een stukje plasticfolie of een open geknipte plastic zak omheen. Leg de deegrol minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Plaats een rooster in het midden van de oven (indien je een losse bakplaat hebt) en verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier. Klop het ei los in een schaaltje.

Dep de stukjes gember droog en hak ze in hele, kleine stukjes. Doe het in een schaaltje en meng dan de kristalsuiker er door.

Haal de rol deeg uit de koelkast en verwijder het plastic. Leg de rol op een snijplank en snijdt het deeg in plakjes van ongeveer 3/4 centimeter dik. Leg ze dan met voldoende afstand ertussen op de met bakpapier beklede bakplaat. Passen ze niet in één keer op een bakplaat. Bak de koekjes dan in 2 of 3 sessies. Bestrijk de koekjes met een beetje losgeklopt ei en leg op elk koekje een klein bergje gember.

Ben je een echt gember-junkie gebruik dan gerust wat meer. Wil je wel een gember smaak, maar niet super overheersend, hou dan de hoeveelheid van het recept aan.

Schuif de bakplaat op het rooster en bak de gemberkoekjes van Rutger in ongeveer 13 á 15 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken goed afkoelen op een rooster.

EET SMAKELIJK!

Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan uitgeverij Carrera en Rutger van den Broek voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

6 comments on “Gemberkoekjes van Rutger”

  1. sophieke schreef:

    Zou je hiervoor ook verse gember kunnen gebruiken en zo ja hoe gebruik je dit dan ?

    1. Xandra schreef:

      Beste Sophieke, ik heb het nooit met verse gember gemaakt, maar ik heb zo’n idee dat het eindresultaat totaal anders zal zijn. Bakgember is bevat niet meer de scherpe gembersmaak, die verse wel heeft. En de gekonfijte bakgember, is een hele jonge gember die nog geen draden (houterige vezels) bevat en wordt ingemaakt in een zoete siroop. Gr. Sandra

  2. sophieke schreef:

    Dank je Xandra, ik doe gewoon wat geraspte gember door het deeg en kijk of het wat wordt.

  3. sophieke schreef:

    Net bovenstaand recept gebruikt met verse gember…(ongeveer een blokje van 1 bij 2 cm geraspt met de citrusrasp gewoon door het deeg gemengd en wat geklopt ei over de koekjes gedaan) resultaat…..weergaloos lekker…heb op sommige koekjes wat sesam gestrooid….echt een onweerstaanbaar koekje geworden.

    1. Xandra schreef:

      Leuk Sophieke! Wat goed dat het met verse gember dus ook lekker is. Zo zou je misschien ook koekjes kunnen maken die minder suiker bevatten, dan in het recept staat aangegeven. Misschien vind je de koekjes die ik vandaag op mijn blog heb geplaatst dan ook wel wat. Ook deze zijn weer verslavend lekker: https://www.xandrabaktbrood.nl/zoet-2/tahin-honingkoekjes-van-anne/

      Bak ze! Groetjes, Sandra

  4. M.H. de Jong schreef:

    Niemand kan tippen aan de gemberkoekjes van Tante Lideke. Maar in die tijd kon ik niet eens een ei koken 🙂 Heb indruk dat deze gemberkoekjes aardig in de buurt komen 😉

Geef een reactie: