Gevulde speculaas staaf zelf bakken

Gevulde speculaas staaf zelf bakken

Het is groot feest vandaag! Meneer J. is namelijk ontslagen. Nee, niet door zijn baas, maar door het ziekenhuis. Kijk dat is een positief bericht nietwaar! Na vier weken ziekenhuis, twee operaties en de nodige medicatie is hij eindelijk weer thuis. Ondanks dat hij daar ontzettend vertroeteld werd, is slapen in je eigen bed toch wel het fijnst. Geheel hersteld is meneer natuurlijk nog niet, maar hij is op de goede weg. Stapje voor stapje zal het langzaamaan beter gaan.

Waar is het feestje?

Wie wat te vieren heeft, eet graag iets lekkers bij de koffie. Ik ben eindelijk weer eens aan het bakken geslagen. Heerlijk, daar kan een mens zo van genieten! De afgelopen weken had ik het nogal druk met heen en weer reizen, dingen regelen, de was en allerlei boodschappen. Dus voor bloggen en bakken bleef er vrijwel geen tijd over. Nu probeer ik de draad weer een beetje op te pakken en start met spijs en koek. Een recept dat met uitstek geschikt voor de tijd van het jaar.

Speculaas, speculaas en speculaas

Zoals jullie wellicht wel weten is meneer J. een echte speculaas-fan. Deze zoete lekkernij werd zo snel soldaat gemaakt, dat ik zelfs geen tijd kreeg om een doorsnede te fotograferen. Vooruit dan maar, nieuwe ronde, nieuwe kans. Je kunt de plakjes van de gevulde speculaas staaf natuurlijk zo dik snijden als je zelf wenst. Ik een beetje minder en meneer een beetje meer. Daarom heb ik het suikergehalte in dit recept iets verlaagd. Niet verklappen hoor! Je proeft het vrijwel niet en wat er nu niet aan komt, hoeft er later ook niet af. Altijd handig wanneer je een tijdje niet kunt/mag hardlopen.

Dat smaakt naar meer

Gevulde speculaas staaf zelf bakken

Vrijdag 30 november 2018

Gevulde speculaas staaf zelf bakken

Benodigdheden voor 1 speculaaskoek

Ingrediënten:

  • 125 gr Zeeuwse of patentbloem
  • 35 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 40 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 0,5 tl bakpoeder
  • 1 tl speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 50 gr roomboter
  • 0,5 ei, maat M, losgeklopt
  • 1 el melk (optioneel)

Vulling:

  • 75 gr amandelmeel
  • 40 gr kristalsuiker
  • 1/4 tl citroenrasp, vers of gedroogd
  • 0,5 ei, maat M, losgeklopt
  • 1 á 2 el melk

Topping:

  • losgeklopt ei
  • amandelschaafsel

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • speciale maatlepels
  • mengkom
  • klein schaaltje
  • grote vork of Deense deegklopper
  • 2 afsluitbare bakjes voor deeg en spijs
  • deegroller
  • siliconen kwastje
  • bakpapier
  • bakplaat

Gevulde speculaas staaf zelf bakken

Bereidingswijze gevulde speculaas staaf

Dag 1

De vulling maken

Maak de spijs 1 of 2 dag(en) van te voren. Rust geeft de beste smaak. Bewaar de spijs altijd in de koelkast aangezien er rauwe ei in is verwerkt.

Meng alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar. Maak er een langwerpige worst van die overal gelijk is en met een totale lengte van 25 á 30 centimeter. Rol de spijs in een stukje bakpapier of plastic en leg het in de koelkast.

Dag 2

Deeg maken

Meng voor de speculaaskoek eerst alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg dan de blokjes koude boter toe en wrijf het tot een kruimelig deeg. Dit kun je met je handen doen, maar het gaat ook prima met een mixer. Voeg als laatste het halve ei toe en eventueel een eetlepel melk. Meng het er goed door en als het goed is heb je nu een samenhangend deeg gekregen. Maak nu van de deegbal een platte deegschijf, wikkel er vervolgens een stukje plastic omheen of stop het in een bakje met een deksel. Zet het daarna een uurtje in de koelkast. Langer is niet nodig.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (onder- en bovenwarmte).

Gevulde speculaas stang vormen

Haal de spijs en het deeg uit de koeling.

Leg nu je speculaasdeeg op een met bloem bestrooid werkblad. Rol er eerst een dikke sigaar van met een lengte van ongeveer 20 cm. Neem dan een deegroller, rol het deeg vervolgens platter, breder en iets langer dan de rol spijs. Het deeg moet je om je vulling heen kunnen vouwen.

Verwijder de verpakking van je spijs en leg het op het speculaasdeeg. Vouw het deeg om de vulling. Zorg wel dat de naden goed aangedrukt zijn, zodat tijdens het bakken de spijs niet uit de koek loopt. Nog even voorzichtig heen en weer rollen. Leg de gevulde speculaas staaf met de naad naar beneden op het stuk bakpapier.

Bestrijk daarna de buitenkant met wat geklutst ei. Strooi er vervolgens geschaafde amandelen overheen. Druk ze voorzichtig aan en breng nu een klein beetje ei op de stukjes noot aan.

Bakken

Bak de gevulde speculaas staaf in 25 tot 30 minuten goudbruin.

Laat de gevulde speculaas stang na het bakken op de bakplaat afkoelen en snijdt de koek daarna pas in stukken snijdt.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Gevulde speculaas staaf’ op social media met ons deelt en je de foto tevens voorziet van de hashtag: #XBBROOD

Geef een reactie: