Haarlems Halletje is lekker koekje

Haarlems Halletje is lekker koekje 3

Deze heerlijke Haarlemse Halletjes staan in het boek ‘Koekje’ van Kees Raat & Cees Holtkamp. Van de welbekende banketbakker uit Amsterdam heb ik toestemming om het recept met jullie te delen. Hoe leuk is dat! Haarlemse Halletjes zijn dunne, knapperige, ronde koekjes. Ze lijken qua smaak een klein beetje op een speculaasje, maar dan minder zoet. Ik was bang dat de kruidnagel nogal overheersend zou zijn, maar dat valt enorm mee. De tweede dag zijn de koekjes nog smakelijker. Blijf daar maar eens van af.

Eymert van der Schee

Haarlemse Halletjes worden al sinds 1693 gebakken. Als dit geen oer Hollandse lekkernij is dan weet ik het niet meer. Het verhaal gaat dat het recept voor dit bijzondere koekje door Eymert van der Schee is bedacht. Hij noemde ze naar zijn woonstee aan de Korte Veerstraat, in het Oude Halletje. Heb je geen zin om ze zelf te bakken dan zijn de Haarlemse Halletjes ook te koop bij Michel Patisserie aan de Grote Houtstraat 173 te Haarlem. Een heel smakelijk adresje wanneer je een dagje gezellig gaat shoppen in deze mooie, oude stad.

Tip: Het geheim van knapperige koekjes = vrij kort bakken op een hele, hoge temperatuur. 

Haarlems Halletje is lekker koekje

Ingrediënten (ca. 40 koekjes):

 • 375 gr Zeeuwse bloem of patentbloem, gezeefd
 • extra bloem voor werkblad (optioneel)
 • 225 gr bruine basterdsuiker
 • 12 gr bakpoeder, gezeefd
 • 12 gr kaneel. gemalen
 • 5 gr kruidnagel, gemalen
 • 125 gr roomboter, zacht
 • 120 gr water

Verder nog:

 • 2 bakplaten
 • bakpapier (optioneel)
 • keukenweegschaal
 • handmixer of Deense deegklopper
 • 2 mengkommen
 • deegroller (optioneel)
 • uitsteekvorm cirkel ∅ 6 cm (optioneel)
 • plastic zak of plasticfolie
 • dunne spatel, liefst metaal

 

Bereiding Haarlemse Halletjes

Zet alle benodigdheden klaar, weeg de ingrediënten af en laat de boter zacht worden.

Doe in de ene mengkom de gezeefde bloem, de gezeefde bakpoeder, kaneel en kruidnagelpoeder en roer dit alles goed door elkaar.

Meng in de andere kom de zachte boter, suiker en het water. Voeg het droge mengsel beetje bij beetje bij het natte mengsel en roer dit met behulp van een handmixer of Deense deegklopper tot een geheel. Maak er een bol van en duw deze wat platter. Wikkel het deeg in een stuk plastic. Leg het in de koelkast en laat het minimaal 1 uur rusten. Langer mag ook.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Haal het deeg uit de koeling en leg het op het, met bloem bestoven, werkblad. Je zou het nu met een deegroller kunnen uitrollen tot een dunne lap van 2 mm dikte en met een uitsteker rondjes uit kunnen halen. Ik heb gekozen voor de originele (?) manier van verwerken van het deeg.

Weeg stukjes deeg af van 20 gram. Je kunt ongeveer 42 koekjes met dit recept maken. Rol er kleine balletjes van. Het ligt er een beetje aan hoe groot je bakplaten zijn, bij mij passen er maximaal 12 koekjes op. Ik heb dus 4 keer een lading moeten bakken. Plaats  12 balletjes deeg op een bakplaat en duw ze voorzichtig plat tot dat ze ongeveer 6 cm ∅ hebben. Probeer ze allemaal even groot en mooi egaal te maken. De schijfjes deeg mogen elkaar niet raken, omdat ze tijdens het bakken nog iets groter worden.

Plaats de eerste bakplaat midden in de oven en bak de koekjes in 10 minuten goudbruin. Haal ze voorzichtig met een spatel van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster. Net uit de oven zijn de Haarlemse Halletjes nog een beetje zacht, na het afkoelen zijn ze wel knapperig. Vorm tijdens het bakken van een lading koekjes de volgende 12 exemplaren, enz, enz.

Bewaar de koekjes na het afkoelen in een goed afsluitbare trommel. De volgende dag zijn ze nog smakelijker, omdat de specerijen zicht dan goed ontwikkeld hebben.

EET SMAKELIJK!

 

Bron: Met toestemming van Cees Holtkamp voor het online plaatsen van het recept . Het recept voor ‘Haarlems Halletje is lekker koekje’ komt uit: Koekje / Koekjes van Cees Holtkamp & Kees Raat.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Haarlems Halletje is lekker koekje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven