Haarlemse halletjes of Haarlemmer halletjes

Haarlems Halletje of Haarlemmer Halletjes

Haarlemse halletjes of Haarlemmer halletjes, een smakelijk streekbaksel uit Noord-Holland. Deze heerlijke Haarlemse halletjes staan in het boek ‘Koekje’ van Kees Raat & Cees Holtkamp. Van de welbekende banketbakker uit Amsterdam heb ik toestemming om het recept met jullie te delen. Hoe leuk is dat! Haarlemse Halletjes zijn dunne, knapperige, ronde koekjes. Ze lijken qua smaak een klein beetje op een speculaasje, maar dan minder zoet. Ik was bang dat de kruidnagel nogal overheersend zou zijn, maar dat valt enorm mee. De tweede dag zijn de koekjes nog smakelijker. Blijf daar maar eens van af.

Eymert van der Schee

Haarlemse halletjes worden al sinds 1693 gebakken. Als dit geen oer Hollandse lekkernij is dan weet ik het niet meer. Het verhaal gaat dat het recept voor dit bijzondere koekje door Eymert van der Schee is bedacht. Hij noemde ze naar zijn woonstee aan de Korte Veerstraat, in het Oude Halletje. Heb je geen zin om ze zelf te bakken dan zijn de Haarlemse Halletjes ook te koop bij Michel Patisserie aan de Grote Houtstraat 173 te Haarlem. Een heel smakelijk adresje wanneer je een dagje gezellig gaat shoppen in deze mooie, oude stad.

Tip: Het geheim van knapperige koekjes is vrij kort bakken op een hele, hoge temperatuur. 

Recept Haarlemmer halletjes

Haarlems Halletje of Haarlemmer Halletjes

Haarlemse halletjes of Haarlemmer halletjes

Haarlemse halletjes of Haarlemmer halletjes een smakelijk streekbaksel uit Noord-Holland. Deze knapperige koekjes bak je eenvoudig zelf. Tips Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 50 min
Rusttijd deeg 1 uur
Totale tijd 2 uur 5 min
Gang Koek
Keuken Hollands
Aantal 40 koekjes

Benodigdheden

  • 2 mengkommen
  • keukenweegschaal
  • handmixer of Deense deegklopper
  • deegroller (optioneel)
  • uitsteekvorm cirkel ∅ 6 cm (optioneel)
  • dunne spatel, liefst metaal
  • 2 bakplaten
  • bakpapier (optioneel)
  • plastic zak of plasticfolie

Ingrediënten
  

Deeg

  • 375 gr Zeeuwse bloem of patentbloem (gezeefd)
  • 225 gr bruine basterdsuiker
  • 12 gr bakpoeder (gezeefd)
  • 12 gr kaneel (gemalen)
  • 5 gr kruidnagel (gemalen)
  • 125 gr roomboter (zacht)
  • 120 gr water

Extra

  • extra bloem voor werkblad (optioneel)

Instructies
 

  • Zet alle benodigdheden klaar, weeg de ingrediënten af en laat de boter zacht worden.
  • Doe in de ene mengkom de gezeefde bloem, de gezeefde bakpoeder, kaneel en kruidnagelpoeder en roer dit alles goed door elkaar.
  • Meng in de andere kom de zachte boter, suiker en het water. Voeg het droge mengsel beetje bij beetje bij het natte mengsel en roer dit met behulp van een handmixer of Deense deegklopper tot een geheel. Maak er een bol van en duw deze wat platter. Wikkel het deeg in een stuk plastic.

Deeg laten rusten

  • Leg het in de koelkast en laat het minimaal 1 uur rusten. Langer mag ook.

Oven voorverwarmen

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Haal het deeg uit de koeling en leg het op het, met bloem bestoven, werkblad. Je zou het nu met een deegroller kunnen uitrollen tot een dunne lap van 2 mm dikte en met een uitsteker rondjes uit kunnen halen. Ik heb gekozen voor de originele (?) manier van verwerken van het deeg.
  • Weeg stukjes deeg af van 20 gram. Je kunt ongeveer 42 koekjes met dit recept maken. Rol er kleine balletjes van. Het ligt er een beetje aan hoe groot je bakplaten zijn, bij mij passen er maximaal 12 koekjes op. Ik heb dus 4 keer een lading moeten bakken. Plaats 12 balletjes deeg op een bakplaat en duw ze voorzichtig plat tot dat ze ongeveer 6 cm ∅ hebben. Probeer ze allemaal even groot en mooi egaal te maken. De schijfjes deeg mogen elkaar niet raken, omdat ze tijdens het bakken nog iets groter worden.

Koekjes bakken in de oven

  • Plaats de eerste bakplaat midden in de oven en bak de koekjes in 10 minuten goudbruin. Haal ze voorzichtig met een spatel van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster. Net uit de oven zijn de Haarlemse Halletjes nog een beetje zacht, na het afkoelen zijn ze wel knapperig. Vorm tijdens het bakken van een lading koekjes de volgende 12 exemplaren, enz, enz.
  • Bewaar de koekjes na het afkoelen in een goed afsluitbare trommel. De volgende dag zijn ze nog smakelijker, omdat de specerijen zicht dan goed ontwikkeld hebben.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Haarlemse halletjes of Haarlemmer halletjes gebakken?

Heb je deze bijzondere knapperige Haarlemmer koekjes boordevol specerijen gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Haarlemse halletjes of Haarlemmer halletjes’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

Dat smaakt naar meer koekjes

Bron: Met toestemming van Cees Holtkamp voor het online plaatsen van het recept . Het recept voor ‘Haarlemse halletjes of Haarlemmer halletjes’ komt uit: Koekje / Koekjes van Cees Holtkamp & Kees Raat.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Haarlemse halletjes of Haarlemmer halletjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven