Hangop met rabarbercompote

Hangop met rabarbercompote a

Hangop is een oer Hollandse lekkernij. Lekker ouderwets en toch weer hip. Onze oma’s maakten in een handomdraai van heel gewone yoghurt een bijzonder smakelijk toetje. Hangop kun je met allerlei verschillende soorten fruit combineren. En wanneer je magere yoghurt gebruikt kun je met een gerust hart een schepje meer nuttigen. Ik heb rabarbercompote aan de hangop toegevoegd. Rabarber is nu vrijwel overal verkrijgbaar bij de groentejuwelier en op de markt. Misschien heb je het zelfs wel in de (moes)tuin staan. Lucky you!

Hangop met rabarbercompote

Zelf rabarbercompote maken

Ingrediënten (ca. 4 glaasjes):

  • 250 gr schoongemaakte rabarber
  • 20 gr bruine rozijnen
  • 20 gr gele rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • 1 el honing
  • 65 á 75 ml water

Verder nog:

  • pan met deksel
  • aardappelschilmesje

Bereiding rabarbercompote

Schil de rabarberstengels heel dun, door er lange repen met behulp van een aardappelschilmesje vanaf te trekken. Verwijder de uiteinden en snij de stengels in stukken van 2 á 3 cm lang.

Neem een pan en doe hier de stukken rabarber, de rozijnen, kaneel, honing en het water in. Meng alles door elkaar en zet het deksel er op. Op een laag vuur het water aan de kook brengen. Zet de pan op de kleinste pit en laat het rabarbermengsel in ongeveer 20 á 25 heel zachtjes gaar stoven.

Neem de pan van het vuur en laat de rabarbercompote goed afkoelen. Bewaar het in de koelkast.

Hangop met rabarbercompote b

Zelf hangop maken

Hangop = yoghurt dat je een nachtje laat uitlekken in een zeef of vergiet, bekleed met een natgemaakte, schone (thee)doek. De wei loopt er dan uit en er ontstaat een ingedikt melkproduct dat lijkt op een soort kwark.

Ingrediënten (4 glaasjes):

  • 1 liter (half)volle yoghurt

Verder nog:

  • bolzeef of vergiet
  • kleine, schone (thee)doek die niet met een wasmiddel/-verzachter gewassen is
  • kom om de zeef in te hangen, zeef mag de bodem niet raken
  • grote schotel of een ander passend deksel

Bereiding hangop

Plaats de bolzeef op de kom.

Maak de schone (thee)doek nat en wring deze uit. Bekleed nu de zeef ermee. De doek niet dubbelvouwen! Een laag is genoeg, laat de rest over de rand van de zeef hangen.

Giet de yoghurt op de doek in de zeef. Dek de kom/zeef af met een passende schotel of iets anders dat als deksel kan dienen. Zet het in de koelkast, voor minimaal 8 uur. De wei zal de komende uren langzaam uit de yoghurt, door de doek en zeef, lopen. En ontstaat er een dikke pap.

Haal de kom de volgende dag uit de koeling en schraap de hangop voorzichtig van de doek en doe het in een bak of kom.

Hangop met rabarbercompote c

Glaasjes hangop met rabarbercompote

Ingrediënten:

  • hangop gemaakt van 1 liter yoghurt
  • deel van de rabarbercompote
  • wat muesli of cruesli

Verder nog:

  • 4 glaasjes
  • 4 kleine lepels
  • eetlepel

Bereiding glaasjes hangop met rabarbercompote

Vul de glaasjes voor de helft met de rabarbercompote. Schep daarop de hangop en strooi er nog een klein beetje muesli of cruesli overheen.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: