Havermout-kokoskoekjes

Havermout-kokoskoekjes 2

Ben jij net als ik ook zo fan van havermout? Huhh … echt niet? Dan moet je zeker deze heerlijke combinatie met geraspte kokos eens proberen. Ik weet zeker dat je zullen smaken. Ze zijn heel erg lekker, zelfs met een halve hoeveelheid aan suiker. Kunnen we minder schuldbewust genieten van een knapperig koekje bij een kopje koffie of thee. Ze zijn niet moeilijk te maken. Het is ook een leuk werkje voor de kids. In een uurtje staat er een schaal vol met heerlijk geurende lekkernijen op tafel. Probeer daar maar eens van af te blijven.

Smaakvariaties:

-Havermoutkoekjes, naturel
-Havermoutkoekjes met chocolade 
-Havermoutkoekjes met rozijnen

Havermout-kokoskoekjes

Ingrediënten (voor ca. 30 dikke koekjes):

  • 175 gr havermout
  • 150 gr Ommelander- of patentbloem
  • 25 gr + 100 gr roomboter
  • 40 gr rietsuiker  (zoetekauwen nemen 80 gram)
  • 75 gr kokosrasp, fijn
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei, maat M
  • 3 á 5 el melk
  • snuf zout

Verder nog:

  • 2 bakplaten
  • bakpapier (optioneel)
  • 2 mengkommen
  • (hand)mixer of Deense deegklopper
  • keukenweegschaal
  • maatlepels (optioneel)
  • spatel
  • koekenpan
  • groot, plat bord of dienblad

Bereiding van de havermout-kokoskoekjes

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg alles af en zet de spullen alvast klaar. Dat scheelt weer zoeken tijdens het mixen en bakken.

Bekleed eventueel de bakplaten met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.

Smelt 25 gr roomboter in een koekenpan en rooster de havermout, in een paar minuten en al roerend, licht goudbruin. Laat ze daarna goed afkoelen op een groot plat bord of bijvoorbeeld een dienblad.

Klop 100 gr roomboter in een mengkom zacht. Voeg dan ei, suiker en melk toe en klopt dit mengsel in een paar minuten tot een luchtig geheel.

Meng in een andere kom bloem, bakpoeder, zout en de kokosrasp goed door elkaar. Voeg dan de havervlokken toe, goed roeren en dan door het botermengsel spatelen.

Maak met behulp van een kleine eetlepel of grote theelepel, bergjes ter grote van een walnoot. Maak je handen een beetje nat onder de kraan, rol de bergjes havermout een voor een tot kleine balletjes en druk deze voorzichtig plat tot ronde schijfjes van maximaal een halve cm dikte. Leg ze op de bakplaat en laat ongeveer 3 cm ruimte leeg tussen de koekjes.

Schuif de eerste bakplaat in de oven en bak de Havermout-kokoskoekjes in ongeveer 18 á 20 minuten goudbruin. Bak dan de tweede lading. Laat ze vervolgens eerst goed afkoelen op een rooster voordat je ze in de koektrommel stopt, want dan blijven ze knapperig.

EET SMAKELIJK!

 

Bron: Originele recept komt uit ‘Bakken met succes’ maar is door mij aangepast naar eigen voorkeur / E. Meyer-Berkhout / Uitgeverij Reader’s Digest / ISBN 9789064075131 / Status: uitverkocht.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Havermout-kokoskoekjes”

  1. soraya schreef:

    Altijd leuk om nieuwe blogjes op Internet tegen te komen
    ik volg meestal blogjes dat te maken hebben
    met thuis, haken, koken en fotografie

    Bedankt voor het delen
    en nog een fijne dag !

  2. Brigitte schreef:

    Hoi Xandra, het ziet er echt heel goed uit je site! Heel veel info en mooie recepten. Ik ga meteen zo n lekker brood van je bakken van het weekend😄

Geef een reactie: