Havermoutkoekjes bakken

Havermoutkoekjes bakken

Knapperige havermoutkoekjes bakken. Lekker voor bij een kopje koffie, warme thee of romige chocolademelk. Je maakt ze in een handomdraai. Dus wanneer de kids zich vervelen of je schoonmoeder totaal onverwacht voor de deur staat. Zet iedereen aan het bakken en je hebt meteen een leuk gespreksonderwerp. Weer eens wat anders dan het (slechte) weer, de opspelende likdoorn van tante Cato of de blaffende hond van de buren 😉

Havermout: hele, gepelde haverkorrels worden klein geknipt, verhit en daarna geplet.

Smaakvariaties: vervang de suiker eens door honing of een banaan, voeg eens wat fijngehakte noten toe of bijvoorbeeld fijngesneden stukjes gedroogd fruit/ rozijnen. Wat dacht je van heerlijke specerijen zoals kaneel, koekkruiden, vanille. Maar stukjes chocolade er door heen is natuurlijk ook erg smullen.

Havermoutkoekjes bakken

Ingrediënten (voor ca. 45 koekjes):

  • 200 gr havermout
  • 150 gr spelt- of patentbloem
  • 25 gr + 100 gr roomboter
  • 80 gr kristalsuiker (of andere zoetstof)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei, middelgroot
  • 3 á 5 el melk
  • snuf zout

Verder nog:

  • 2 bakplaten
  • bakpapier
  • 2 mengkommen
  • (hand)mixer
  • keukenweegschaal
  • maatlepels (optioneel)
  • spatel
  • koekenpan
  • groot, plat bord of dienblad

Bereiding van de haverkoekjes

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg alles af en zet de spullen alvast klaar. Dat scheelt weer zoeken tijdens het mixen en bakken.

Bekleed de bakpla(a)t(en) met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.

Smelt 25 gr roomboter in een koekenpan en rooster de havermout, in een paar minuten en al roerend, licht goudbruin. Laat ze daarna goed afkoelen op een groot plat bord of bijvoorbeeld een dienblad.

Klop 100 gr roomboter in een mengkom zacht. Voeg dan ei, suiker en melk toe en klopt dit mengsel in een paar minuten tot een luchtig geheel.

Meng in een andere kom bloem, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg dan de havervlokken toe, goed roeren en dan door het botermengsel spatelen.

Maak met behulp van een kleine eetlepel of grote theelepel, bergjes ter grote van een walnoot. Maak je handen een beetje nat onder de kraan, rol de bergjes havermout een voor een tot kleine balletjes en druk deze voorzichtig plat tot ronde schijfjes van maximaal een halve cm dikte. Leg ze op de bakplaat en laat ongeveer 3 cm ruimte leeg tussen de koekjes.

Schuif de eerste bakplaat in de oven en bak de havermoutkoekjes in ongeveer 15 tot 18 minuten goudbruin. Bak dan de tweede lading. Laat ze vervolgens eerst goed afkoelen op een rooster voordat je ze in de koektrommel stopt, want dan blijven ze knapperig.

EET SMAKELIJK!

 

Bron: Originele recept komt uit ‘Bakken met succes’ maar is door mij iets aangepast naar eigen voorkeur / E. Meyer-Berkhout / Uitgeverij Reader’s Digest / ISBN 9789064075131 / Uitverkocht.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

 

One comment on “Havermoutkoekjes bakken”

  1. Puck Groen schreef:

    Dit ga ik uitproberen. Hartige kaaskoekjes wil ik maken/krijgen. En ik heb geen oven. Maar cruesli lukte ook en blijft ook knapperig. Dank voor dit recept. Groet, Puck

Geef een reactie: