Havermoutkoekjes met chocolade

Havermoutkoekjes met chocolade

Deze heerlijke havermoutkoekjes met chocolade zijn makkelijk en snel te maken. Ik heb er deze keer voor gekozen om wat chocolade chunks door het deeg te mengen. Heb je die niet in huis dan kun je natuurlijk ook een reep chocolade grof hakken. Een andere optie is om ze voor een deel in gesmolten chocolade te dopen en dan op een rooster te laten drogen.

Wel of niet glutenvrij

Haver is van nature glutenvrij, maar bevat echter wel andere soorten eiwitten die helaas ook bij sommige coeliakiepatiënten een reactie kunnen veroorzaken. Bovendien worden veel haverproducten tijdens de teelt en/of productie besmet met tarwe of andere glutenhoudende granen. Tegenwoordig is er wel een gegarandeerd glutenvrije haver te koop. Deze is wél geschikt is voor coeliakiepatiënten. Op de verpakking van deze haver staat het ‘glutenvrij’ logo.

Waarschuwing: Wanneer je dan toch besluit om wat lekkernijen voor bij de koffie of thee te gaan bakken. Wees dan wel alert! Deze havermoutkoekjes met chocolade zijn zo verslavend lekker! De koektrommel is leeg voordat je het weet.

Havermoutkoekjes met chocolade

23 februari 2015

Ingrediënten (voor ca. 42 koekjes):

  • 200 gr havermout
  • 150 gr spelt- of patentbloem
  • 25 gr + 100 gr roomboter
  • 80 gr kristalsuiker (of andere zoetstof)
  • 100 gr chocolate chunks of hak een reep grof
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei, middelgroot
  • 3 á 5 el melk
  • snuf zout

Verder nog:

  • 2 bakplaten
  • bakpapier
  • 2 mengkommen
  • (hand)mixer
  • keukenweegschaal
  • maatlepels (optioneel)
  • spatel
  • vork
  • koekenpan
  • groot, plat bord of dienblad

Bereiding van de havermoutkoekjes

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg alles af en zet de spullen alvast klaar. Dat scheelt weer zoeken tijdens het mixen en bakken.

Bekleed de bakpla(a)t(en) met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.

Smelt 25 gr roomboter in een koekenpan en rooster de havermout, in een paar minuten en al roerend, licht goudbruin. Laat ze daarna goed afkoelen op een groot plat bord of bijvoorbeeld een dienblad.

Klop 100 gr roomboter in een mengkom zacht. Voeg dan ei, suiker en melk toe en klopt dit mengsel in een paar minuten tot een luchtig geheel.

Meng in een andere kom bloem, bakpoeder en zout goed door elkaar. Doe dan de havervlokken erbij, goed roeren en dan door het botermengsel spatelen. En als laatste de chocolade chunks toevoegen.

Maak met behulp van een kleine eetlepel bergjes ter grote van een walnoot. Maak je handen een beetje nat onder de kraan, rol de bergjes havermout een voor een tot kleine balletjes en druk deze voorzichtig plat met een vork, zodat je een soort ribbel patroon op de bovenkant van de koekjes krijgt. Leg ze op de bakplaat en laat ongeveer 3 cm ruimte leeg tussen de deeg schijfjes.

Schuif de eerste bakplaat in de oven en bak de havermoutkoekjes in ongeveer 15 tot 18 minuten goudbruin. Bak dan de tweede lading. Laat ze vervolgens eerst goed afkoelen op een rooster voordat je ze in de koektrommel stopt, want dan blijven ze knapperig.

EET SMAKELIJK!

 

Bron: Originele recept zonder chocolade chunks komt uit ‘Bakken met succes’ maar is door mij iets aangepast naar eigen voorkeur / E. Meyer-Berkhout / Uitgeverij Reader’s Digest / ISBN 9789064075131 / Status: Uitverkocht.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

21 comments on “Havermoutkoekjes met chocolade”

  1. nicolekooktNicole schreef:

    Ik was al van plan van vandaag met dit sombere weer lekkere koekjes te bakken, samen met mijn kleine tante zeggertje. Deze lijken met super en zijn ook makkelijk te maken. We gaan het dus proberen vandaag!

    1. Xandra schreef:

      Beste Nicole, leuk, ik hoop dat de koekjes lekker smaken. Misschien zijn ze zelfs al op 😉
      Groetjes, Xandra.

    2. Helen schreef:

      Beste Xandra
      Kun je deze koekjes bakken zonder ei
      Groet
      Helen

      1. Xandra schreef:

        Beste Helen, het ei dient als plakmiddel voor de losse ingrediënten. Je kunt proberen om het te vervangen door een ander plakmiddel, maar dan krijg je natuurlijk wel een heel ander koekje. Gr. Sandra

  2. marjan schreef:

    Die zien er heerlijk uit! Als ik er deze week tijd voor heb, ga ik ze ook eens maken. Dank je wel voor het recept!

    1. Xandra schreef:

      Graag gedaan Marjan, bak ze! Gr. Xandra

  3. Lysanne schreef:

    Mmm! Ze waren erg lekker en verslavend 🙂 Ik ga proberen of ik een suikervrije variant kan maken. Misschien banaan?

    1. Xandra schreef:

      Ik wil best proefkonijn zijn 😉

  4. Nele schreef:

    Absoluut een van de lekkerste gerechten voor koekjes! Dank.

    1. Xandra schreef:

      Graag gedaan Nele 🙂

      Gr. Xandra

  5. Roos schreef:

    op hoeveel graden moeten deze koekjes

    1. Xandra schreef:

      Staat in het recept Roos 😉 180 graden

  6. maartje18 schreef:

    oja bedankt

  7. Peter schreef:

    Hoe staat het met de koolhydraten

    1. Xandra schreef:

      Beste Peter, Ik heb geen idee, ik ben geen voedingsdeskundige en persoonlijk vind ik het ook niet zo belangrijk. Gr. Sandra

  8. Rosanne schreef:

    Dag Xandra,
    Klinkt heerlijk, ga meteen aan de slag!
    Zou ik bij dit recept ook pindakaas kunnen toevoegen, of kom ik dan in de knoei met de verhouding oid?
    Vast bedankt!
    Groetjes Rosanne

  9. tineke schreef:

    Kan ik backingsoda gebruiken i.P.v. bakpoeder?

    1. Xandra schreef:

      Beste Tineke, je kunt bakpoeder wel vervangen door baksoda maar dan moet je wel een zuurtje toevoegen. Dat zuurtje om het rijsmiddel te activeren is namelijk wel aan bakpoeder toegevoegd, maar niet aan baksoda. Je zou hiervoor wat citroensap kunnen gebruiken. Meer info vind je hier: https://www.xandrabaktbrood.nl/info/alles-over-bakpoeder-en-zo/ Gr. Sandra

  10. Linda schreef:

    Lekkere krokante koekjes. Mijn kinderen kunnen er niet afblijven. Bedankt voor het heerlijke recept.

  11. Fien Hadderingh schreef:

    Deze koekjes zijn voor ons een familiekoekje geworden, veel lekkerder dan alle supermarktkoekjes. Als het blik leeg dreigt te raken, moet ik weer nieuwe bakken. Ik heb in de loop van tijd het recept iets verandert, namelijk door i.p.v. spelt of bloem, boekweit te gebruiken. Het geeft een wat nootachtige smaak aan de koekjes. Hartelijk dank voor je recept.

    1. Xandra schreef:

      Beste Fien, wat een leuk verhaal. Fijn dat ze zo in de smaak vallen. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: