Havermoutkoekjes met desem en muesli

Ben jij ook zo dol op ontbijten met overnight oats of yoghurt met muesli? Dan is dit recept voor knapperige havermoutkoekjes met desem en muesli echt iets voor jou! Heerlijk voor bij de koffie of thee, maar ook handig om mee te nemen als tussendoortje. Ze zitten boordevol vezel en allerlei andere voedzame stofjes. De honing zorgt voor een snelle boost en de havermout voor een langzamere energieafgifte. Voordeel van zelf bakken? Je weet wat je eet en je kunt ze aanpassen naar eigen voorkeur.

Liever vegan koekjes bakken

Zo maak je ze in een handomdraai vegan, door enkel plantaardige ingrediënten te gebruiken. Vervang de honing door een andere zoetstof en het ei door gemalen lijn- of chiazaad.

Zoetekauw of mag het best wat minder

Deze mueslikoekjes zijn beslist niet te zoet. Tenminste dat vinden wij. Dus als je gewent bent aan een grote hoeveelheid zoetigheid, dan kan je beter wat meer honing of suiker toevoegen

Desem restant verwerken

‘Desem leftovers, wel of niet helemaal optimaal actief, kun je prima verwerken in pannenkoeken, pancakes, poffertjes, crackers, cake, taart, brownies en nog veel meer. Als je zelf een desemstarter hebt, ontkomt er bijna niet aan dat je soms ook wat overhoudt.’

Mocht je nu meteen naar je lang verwaarloosde desemstarter rennen om deze koekjes te gaan bakken, dan wil ik je toch een beetje voor een teleurstelling behoeden. Desem waar een laagje grijs water op drijft hoef je niet weg te doen. Geen paniek, maar voor lekkere koekjes is het minder geschikt. Tenzij je natuurlijk dol bent op de geur van nagellak-remover. Activeer hem eerst een paar keer tot hij weer vrolijk bubbelt en heerlijk fris en fruitig ruikt. Dan kun je er weer heerlijk mee bakken.

Op Xandra bakt Brood vind je allerlei recepten met desem leftovers; bijvoorbeeld pannenkoeken met restjes desem, zuurdesem crackers met rogge, kruidnootjes met specerijen en nu ook deze knapperige havermoutkoekjes.

Heb je geen desemstarter?

Heb je geen desem in huis, maar wil je wel dit recept maken? Dat kan, geen probleem. Laat de hoeveelheid desem dan gewoon weg en vervang het door 35 gram speltbloem en 35 gram melk of water.

Wil je zelf een desemstarter maken, maar je hebt geen idee hoe. Volg dan mijn gratis online-workshop ‘5-delige cursus: zelf zuurdesem maken’. Meer dan water, rogge en een flinke portie geduld heb je niet nodig. Dus ik zeg doen!

Havermoutkoekjes bakken

Havermoutkoekjes met desem en muesli

Desemrestjes verwerk je heel handig in het deeg voor deze havermoutkoekjes met chocolade en muesli. Recept van Xandra bakt Brood.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Baktijd 40 min
Totale tijd 1 uur 15 min
Gang Koek
Keuken Hollands
Aantal 15 koekjes

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • mengkom(men)
  • Deense deegklopper of grote vork
  • 2x bakpapier
  • eetlepel
  • keukenweegschaal
  • bakplaat

Ingrediënten
  

  • 225 g havermout
  • 100 g muesli (Holie Granola noten)
  • 150 g speltbloem (bijv. Kollenbergerspelt)
  • 30 g pure chocolade 70% (Côte dor, biologisch)
  • 7 g bakpoeder
  • 1 snufje zout naar smaak
  • 75 g (rogge)desem (actief of net over hoogtepunt heen)
  • 1 ei maat M
  • 40 g honing, zacht (Beeing Pure, biologisch)
  • 125 g boter, gesmolten (plantaardige Floraboter)
  • 1-2 eetlepels water of melk (optioneel)

Instructies
 

  • Indien gewenst kun je de havermout met een klein deel van de totale hoeveelheid boter licht roosteren in een koekenpan. Dit komt de smaak ten goede. Ik heb deze stap overgeslagen, omdat ik de chocolade al door de havermout gemengd had.
  • Hak nu de chocolade in kleine blokjes.

Oven

  • Verwarm de oven voor op 180 graden onder- en bovenwarmte.

Deeg maken

  • Neem een mengkom en doe hier alle droge ingrediënten in (havermout, muesli, grof gehakte chocolade, bloem, bakpoeder en het snufje zout. Roer alles goed door elkaar.
  • Voeg vervolgens het restant desem en een ei toe aan de havermoutmix. Spatel de natte ingrediënten er net zolang doorheen totdat het goed verdeeld is. Je krijgt een soort los kruimeldeeg.
  • Als de boter nog niet zacht en gesmolten is, doe dat dan nu. Dat kan in een hittebestendige kom die je op een schaal of pannetje met heet water plaatst. Blijf zachtjes roeren totdat alle boter gesmolten is. Los nu de honing op in de gesmolten boter.
  • Voeg het boter-honingmengsel bij de havermout-mueslimix en meng alles goed door elkaar. Wanneer blijkt dat je deeg te droog is, dan kun je eventueel nog 1-2 eetlepels water of melk toevoegen. Het deeg mag een klein beetje plakken, maar mag niet erg aan je handen blijven kleven. Je moet er makkelijk balletjes van kunnen vormen.

Tip

  • Ik nam 40 gram deeg per koekje. Dan haal je 15-17 koekjes uit deze hoeveelheid deeg. Dit is een gemiddeld formaat koekje. Je kunt ook grotere exemplaren bakken. Maak ze dan niet dikker, want dan blijft de binnenkant van de koek te zacht. Bak de grotere koeken desnoods een paar minuten langer.
  • Verdeel de ballen deeg over 2 vellen bakpapier en druk ze vervolgens een-voor-een platter met je handpalm. Er moet voldoende ruimte tussen de havermoutkoeken overblijven zodat ze in de oven nog wat kunnen uitzetten.

Bakken

  • Schuif de eerste lading desemkoekjes in het midden van de oven. Bak ze in ongeveer 18-22 minuten goudbruin. Ze voelen dan nog een klein beetjes zacht aan, maar tijdens het afkoelen worden ze knapperig. Laat de mueslikoekjes na het bakken afkoelen op een rooster. Bak nu ook de tweede lading koekjesdeeg.
  • Bewaar de knapperige koekjes in een goed afsluitbare bus of trommel.
  • P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Havermoutkoekjes met desem en muesli’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Zelf havermoutkoekjes met desem gebakken?

Heb je deze smakelijke en lekkere trek vullende koeken gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Havermoutkoekjes met desem en muesli’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Ik ben reuze benieuwd wat jullie ervan gebakken hebben. Dank je wel alvast.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Havermoutkoekjes met desem en muesli

2 gedachten over “Havermoutkoekjes met desem en muesli

  1. Je kan zuurdesemrestjes ook perfect invriezen. Gewoon tijdig laten ontvriezen en het is perfect te gebruiken. Telkens ik mijn desem voed laat ik enkel wat schraapsel over in de pot en vries de rest in. Van zodra ik 100gr zuurdesem heb maak ik er iets lekkers van. (Aperitiefbroodjes met cheddarkaas bijvoorbeeld)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven