Havermoutkoekjes met rozijnen

Havermoutkoekjes met rozijnen

Oke, ik geef het toe! Havermoutkoekjes zijn gewoon té lekker. Je kunt deze variatie gerust met wat minder suiker maken, omdat het gedroogde fruit van zichzelf al zoet smaakt. Helaas verdwijnen ook deze koekjes hier in huis als sneeuw voor de zon. En ik had ze nog wel voor mijzelf gebakken. Ik dacht gisteren optimistisch; ik doe er gewoon rozijnen in, want daar houden ze toch niet van. Dochterlief: “Oh mam, met rozijnen zijn ze eigenlijk ook best lekker”. Grrr … De volgende keer verstop ik het koekblik wel ergens in huis waar ze niet komen. In de schuur bijvoorbeeld, waar hele grote, dikke, zwarte spinnen zitten! Gna, gna! Sssstt … niet verklappen hoor!

Wel of niet glutenvrij

Haver is van nature glutenvrij, maar bevat echter wel andere soorten eiwitten die helaas ook bij sommige coeliakiepatiënten een reactie kunnen veroorzaken. Bovendien worden veel haverproducten tijdens de teelt en/of productie besmet met tarwe of andere glutenhoudende granen. Tegenwoordig is er wel een gegarandeerd glutenvrije haver te koop. Deze is wél geschikt is voor coeliakiepatiënten. Op de verpakking van deze haver staat het ‘glutenvrij’ logo.

Havermoutkoekjes met rozijnen

Ingrediënten (voor ca. 30 koekjes):

  • 200 gr havermout
  • 150 gr havermeel of speltbloem
  • 25 gr + 100 gr roomboter
  • 50 gr kristalsuiker (of andere zoetstof)
  • 100 gr kleine, gele rozijnen
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei, middelgroot
  • 3 á 5 el melk
  • snuf zout

Verder nog:

  • 2 bakplaten
  • bakpapier
  • 2 mengkommen
  • (hand)mixer
  • keukenweegschaal
  • maatlepels (optioneel)
  • spatel
  • vork
  • koekenpan
  • groot, plat bord of dienblad

Bereiding van de havermoutkoekjes

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg alles af en zet de spullen alvast klaar. Dat scheelt weer zoeken tijdens het mixen en bakken.

Bekleed de bakpla(a)t(en) met bakpapier en verwarm de oven voor op 160 graden.

Smelt 25 gr roomboter in een koekenpan en rooster de havermout, in een paar minuten en al roerend, licht goudbruin. Laat ze daarna goed afkoelen op een groot plat bord of bijvoorbeeld een dienblad.

Klop 100 gr roomboter in een mengkom zacht. Voeg dan ei, suiker en melk toe en klopt dit mengsel in een paar minuten tot een luchtig geheel.

Meng in een andere kom bloem, bakpoeder en zout goed door elkaar. Doe dan de havervlokken erbij, goed roeren en dan door het botermengsel spatelen. En als laatste de rozijntjes toevoegen.

Maak met behulp van een kleine eetlepel bergjes ter grote van een walnoot. Maak je handen een beetje nat onder de kraan, rol de bergjes havermout een voor een tot kleine balletjes en druk deze voorzichtig plat met een vork, zodat je een soort ribbel patroon op de bovenkant van de koekjes krijgt. Leg ze op de bakplaat en laat ongeveer 3 cm ruimte leeg tussen de deeg schijfjes.

Tip: let goed op dat de oven niet te warm en de bakplaat niet te hoog staat in de oven s, want de rozijnen kunnen snel te donker worden.

Schuif de eerste bakplaat in de oven en bak de havermoutkoekjes in ongeveer 15 tot 18 minuten goudbruin. Bak dan de tweede lading. Laat ze vervolgens eerst goed afkoelen op een rooster voordat je ze in de koektrommel stopt, want dan blijven ze vers.

Let op: Je kunt deze variatie met rozijntjes minder lang bewaren, omdat er meer vocht in zit. Ook zijn ze daardoor iets zachter, maar wel erg smakelijk.

EET SMAKELIJK!

 

Bron: Originele recept zonder gele rozijntjes komt uit ‘Bakken met succes’ maar is door mij iets aangepast naar eigen voorkeur / E. Meyer-Berkhout / Uitgeverij Reader’s Digest / ISBN 9789064075131 / Status: uitverkocht.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: