IJsjes maken van groente, fruit en kefir

IJsjes maken van groente, fruit en kefir

IJsjes maken van groente, fruit en kefir. Nu de zomer weer in aantocht is, is het fijn om een kleine voorraad verfrissende ijsjes in huis te hebben. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik zelfs in de winter wel van een ijskoude lekkernij kan genieten. Zelfgemaakt betekent dat je weet wat je eet en je kunt de smaak naar eigen voorkeur aanpassen. De zachtgele ijsjes op de foto’s zijn lactosevrij en bij beide recepten heb ik geen suiker of andere zoetstoffen toegevoegd.

 

Nu de zomer weer voor de deur staat ben ik zelf ook maar eens aan de slag gegaan. In de koelkast lagen nog een paar appels, overgebleven na het maken van appelchips. Op de fruitschaal vond ik een banaan die zijn beste tijd gehad had. En in onze achtertuin tieren de door mij gekweekte moestuintjes van de Appie welig. Dus de cavolo nero kon best een paar bladeren missen. Het is voor een goed doel nietwaar en er groeien tenslotte gewoon weer nieuwe exemplaren aan. Verder wilde ik kefir op basis van koemelk en sojamelk gebruiken. Sinds kort heb ik van beide altijd wel wat op voorraad. 

Cavolo nero

Cavolo nero komt oorspronkelijk uit Toscane en wordt ook wel zwarte bladkool of palmkool genoemd. Het is een soort boerenkool, maar de smaak is veel verfijnder. De cavolo nero vormt grote langwerpige bladeren aan een dikke steel. Je begint van onderaf met het oogsten van het blad. Je kunt er steeds een klein deel vanaf halen. Dat is geen enkel probleem, want de kool groeit gewoon verder. Als je een groot deel van de onderste bladeren hebt geoogst dan lijkt de plant op, je raad het vast al, een kleine palmboom. Persoonlijk vind ik de cavolo nero lekkerder dan onze eigen boerenkool, maar smaken verschillen nietwaar.

Tip: Heb je geen zelfgemaakte melkkefir? Gebruik dan Turkse/Griekse/Bulgaarse yoghurt of een plantaardige variant.

IJsjes maken van groente, fruit en kefir

Vrijdag 9 juni 2017

IJsjes maken van groente, fruit en kefir

*De aangegeven hoeveelheden zijn geen exacte gewichten. Er zijn zoveel verschillende modellen en maten op het gebied van ijslolly-vormen. Pas het recept daarom, indien nodig, gewoon aan. Weet je niet hoeveel je nodig hebt? Vul de ijsvormpjes met water en giet ze dan leeg in een maatbeker. Nu kan je aflezen hoeveel inhoud je ongeveer nodig hebt. Ik kwam ongeveer op 350 ml uit.

Fruit-kefir-ijsjes

(Lactose en suikervrij)

Ingrediënten* (voor ca. 6 ijsjes):

 • 2 á 3 friszoete appels
 • 175 á 200 ml soja kefir, 2 x 24 uur gefermenteerd

Verder nog:

 • goede (vacuüm)blender (kookwinkel)
 • kleine maatbeker
 • vormen voor ijslolly’s
 • mesje
 • snijplank

Groente-fruit-kefir-ijsjes

(Suikervrij)

Ingrediënten* (voor ca. 6 ijsjes):

 • 1 friszoete appel
 • 1 banaan
 • 2 grote bladeren van de Cavolo nero (Italiaanse boerenkool)
 • 175 á 200 ml melkkefir, 2 x 24 uur gefermenteerd

Verder nog:

 • goede (vacuüm)blender
 • kleine maatbeker
 • vormen voor ijslolly’s
 • mesje
 • snijplank

IJsjes maken van groente, fruit en kefir

Zelf groente ijsjes maken doe je zo

Kefir, zowel de soja als de koemelk variant, maak ik op de volgende manier: De kefirkorrels gaan in een schone, glazen pot en daar schenk ik soja- of koemelk (halfvolle) bij. Dan sluit ik de pot met een deksel en laat het vervolgens 24 uur in een keukenlade staan. Dan zeef ik de gefermenteerde melk, zodat ik de kefirkorrels weer opnieuw kan gebruiken voor de volgende portie. De gezeefde kefirdrank schenk ik in een andere schone pot, sluit deze goed af en plaats het nu 24 uur in de koelkast (5 graden). De drank gaat dan nog door met fermenteren en zal nog wat steviger (lees dikker) worden.

Fruit & groente: Maak het benodigde fruit en de groente (zie recepten hierboven) schoon, verwijder de schillen, klokhuizen en harde stelen, snijd alles in kleinere stukken. Doe ze samen met de kefirdrank in de (vacuüm)blender en mix er een gladde en luchtige drank van. Er mogen absoluut geen stukjes of klontjes meer in zitten.

IJsvormpjes:

Vul de ijsvormpjes tot net onder de rand met de kefir drank. Wanneer het sap bevriest zal het nog in volume toenemen. Plaats de stokjes met de houders op de vormpjes en zet de tray met ijsjes een nachtje in de vriezer.

TIP: Ik heb voor houten stokjes gekozen. Ik heb de bijbehorende exemplaren dus niet gebruikt. Dek de bovenkant van de tray af met een stukje plastic folie, prik/snijd met een scherp mes kleine openingen op de plaats waar de stokjes moeten komen, duw voorzichtig een houten ijsstokje door de opening en zet de tray in de vriezer.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘IJsjes maken van groente, fruit en kefir’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

IJsjes maken van groente, fruit en kefir

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven