Kersttulband of Kugelhopf bakken

Kersttulband of Kugelhopf

Bij een feestelijke dag hoort natuurlijk een heerlijk geurende tulband. Dit recept is een bijzondere combinatie van zacht brood en cake, want je gebruikt gistdeeg, i.p.v. bakpoeder. Deze lekkere tulband komt oorspronkelijk uit Oostenrijk, waar ze ‘Kouglof’ of ‘Kugelhopf’ worden genoemd. Ik heb een tulbandbakblik gebruikt, maar je kunt het ook in een gewone cakevorm bakken. Kijk dan wel even of deze groot genoeg is. Dit recept is goed voor een tulband van 1,5 liter.

Kersttulband of Kugelhopf bakken

16 december 2013

Ingrediënten

  • 250 gr Zeeuwse bloem
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 4 gr instantgist
  • snufje bakkerszout
  • 1 dl melk
  • 150 gr roomboter
  • 2 grote eieren of 3 kleine
  • 50 gr gele rozijnen
  • 50 gr rozijnen, gewone
  • 50 gr gedroogde cranberries
  • 1 klein zakje schaafde amandelen
  • poedersuiker om mee te bestrooien (optioneel)
  • boter om de vorm in te vetten

Benodigdheden

  • een tulbandvorm
  • douchemutsje
  • mengkommen
  • handmixer of keukenmachine
  • keukenweegschaal
  • zeef of vergiet
  • spatel

Bereidingswijze kersttulband of Kugelhopf

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Week de rozijnen en cranberries circa 15 min. in lauwwarm water en laat ze daarna goed uitlekken in een zeef/vergiet.

Doe bloem, zout, suiker en gist in een kom en meng dit goed door elkaar. Let op dat het zout niet direct met het gist in aanraking komt, want zout dood de werking van de gistcellen.

Meng in een andere kom boter, eieren en melk. Doe daar het bloemmengsel stap-voor-stap bij. Goed mengen, eventueel nog een scheutje melk toevoegen, het deeg moet zacht zijn (denk meer aan cakebeslag, dan aan brooddeeg). Dek de kom af met een douchemutsje en laat het een uur op kamertemperatuur in omvang verdubbelen.

Vet de tulbandvorm in met boter en bestrooi de de wanden met de geschaafde amandelen (ik had nog maar een klein restje in voorraad, maar normaal zou ik meer geschaafde amandelen gebruiken).
Meng voorzichtig de rozijnen en cranberries door het deeg. Vul dan de tulbandvorm met dit mengsel en dek de vorm goed af met een douchemutsje. Laat het nog een keer rijzen op kamertemperatuur, totdat de vorm voor 3/4 gevuld is (ligt wel een beetje aan het formaat van je vorm). Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.

Bak de tulband in 35 á 40 minuten goudbruin. Haal de cake uit de vorm en laat deze op een rooster afkoelen. Eventueel daarna nog met poedersuiker bestrooien.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Je kunt ook afbreekbroodjes in kerstboomvorm bakken.

8 comments on “Kersttulband of Kugelhopf bakken”

  1. Patricia Calluy schreef:

    Zeer goed gelukt super lekker, mijn man zijn collega’s waren er dol op bedankt

    1. Xandra schreef:

      Leuk Patricia, dat de tulband zo in de smaak valt. Dank je wel voor je berichtje. Groetjes, Xandra

  2. Marianne M. schreef:

    Even een vraagje. Hoe lang kun je deze tulband bewaren? Als ik de tulband morgen maak is hij dan vrijdag nog lekker?

    1. Xandra schreef:

      Ha Marianne, mits je de tulband maar luchtdicht verpakt (in een trommel of plastic zak) dan is hij zeker vrijdag nog lekker. Bak ze en fijne kerstdagen. Gr. Sandra

      1. Marianne M. schreef:

        Dank je wel! Jij ook fijne dagen en ik hoop nog veel van je te lezen en te leren volgend jaar!

  3. Sijhttam Facs schreef:

    Ziet er goed uit!! (grappig dat je tegenwoordig als je op het web naar dingen met gistdeeg of beslag zoekt dat je dan overspoeld wordt met recepten met bakpoeder)
    Gist gaat overigens niet zomaar dood als het even in contact komt met zout, ik zou het niet uren in pekelwater weken, als je gewoon je zout en gist bovenop de rest van de ingredienten gooit is er niks aan de hand.

  4. Mar schreef:

    is deze temperatuur voor een elektrische oven of een hetelucht ?

    1. Xandra schreef:

      Beste Mar, ik bak alles in een conventionele (lees: elektrische) oven met onder en bovenwarmte.

Geef een reactie: