Knapperige kaaswafeltjes met Grana Padano

Knapperige kaaswafeltjes met Grana Padano

Grana Padano is een harde Italiaanse kaas en minder vet dan de meeste kaassoorten. Daarom heel goed geschikt om er knapperige kaaswafeltjes van te bakken. Ik heb ze in een wafelijzer voor dunne wafels gebakken. Heb je die niet, rol het deeg dan heel dun uit op een stuk bakpapier en maak er kleinere koekjes van. Gebruik hier bijvoorbeeld een scherp mes of pizzasnijder voor. Serveer ze tijdens een (nieuwjaars)borrel, een hippe party of een ander gezellig feestje. Ben je niet zo van hartig, maak dan de West-Vlaamse lukken.

Ik zeg bakken maar en deel gerust de foto’s van het eindresultaat met ons via social media #xbbrood. 

TIP: Heb je geen Grana Padano, gebruik dan eventueel Parmezaanse kaas.

Knapperige kaaswafeltjes met Grana Padano

Vrijdag 30 december 2016

Ingrediënten (voor circa 30 wafeltjes):

 • 200 gr Zeeuwse bloem of patentbloem
 • 20 gr witte basterdsuiker
 • 100 gr fijngeraspte Grana Padano (harde Italiaanse kaas)
 • 1/4 tl zoete paprikapoeder
 • flinke snuf zout
 • zwarte peper, versgemalen
 • 50 gr roomboter, extra zacht
 • 1 ei maat L
 • 50 gr water of melk

Verder nog:

 • een wafelijzer voor dunne wafels (Kruidvat)
 • mengkom(men)
 • zeef
 • keukenweegschaal
 • Deense deegklopper of een grote vork
 • deegsteker (optioneel)
 • rooster
 • paletmes

 

Bereiding knapperige kaaswafeltjes met Grana Padano

Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn en weeg alles alvast af. Je kunt het deeg indien gewenst al een avond van te voren maken. Haal het deeg dan wel voor het bakken minimaal 1 uur eerder uit de koelkast zodat het een beetje op kamertemperatuur kan komen.

Neem een mengkom en zeef hier de bloem boven. Voeg dan de rest van de droge ingrediënten toe (droge kaas, suiker, zout, versgemalen zwarte peper & paprikapoeder). Roer alles goed door elkaar.

Neem een lege kom en klop hierin de zachte boter, het ei toe en de melk los. Voeg nu het natte mengsel bij het droge en roer alles goed en snel door elkaar. Gemengd is gemengd, je hoeft het niet te kneden!

(Wanneer je het deeg al een dag eerder maakt: Vorm een dikke plak van het deeg en wikkel het in een stukje plastic of neem een kleine afsluitbare bak. Plaats het deeg in de koelkast, dan kan het zich ontwikkelen en steviger worden.)

Laat de wafelvorm alvast goed warm worden. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in stukjes van 15 gram (voor koekjes met een doorsnede van ca. 7 cm) en maak er balletjes van.

Zodra het apparaat warm genoeg is kun je met het bakken beginnen. Open het ijzer en leg 1 deegbolletje in het midden van de onderste bakplaat, klap dan het deksel naar beneden en duw het goed aan zodat de deegbal plat en dun wordt. Open het deksel na een paar minuten om te controleren of het wafeltje al bruin genoeg is. Haal het koekje met behulp van een paletmes van het ijzer er leg het meteen op een rooster om af te koelen. Het wafeltje is nu nog zacht, maar zal tijdens het afkoelen knapperig worden. Bak zo ook de overige bolletjes deeg.

Ik zeg proeven maar!

 

Bron: Het recept voor de ‘Knapperige kaaswafeltjes met Grana Padano’ is van mijzelf en ik heb daarvoor de kaaswafeltjes van Ziegler als voorbeeld genomen.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

6 comments on “Knapperige kaaswafeltjes met Grana Padano”

 1. Caroline schreef:

  Dit is heel lekker! Ik hou van hartig.Het enige jammere is, dat het moeilijk is ze te bewaren. Ik heb wel iets minder suiker gebruikt en een snufje kerriepoeder toegevoegd.

 2. Caroline schreef:

  Even een uitgebreidere review; ik was weer te snel/enthousiast.
  De wafeltjes worden bij mij niet helemaal knapperig. Wanneer ik ze langer bak zijn ze iets knapperiger, maar wel droog. Wanneer je ze niet te hard aandrukt, worden ze iets dikker en dat maakt ze geschikt om ze wanneer ze nog warm zijn, open te snijden en te vullen (zoals je met een stroopwafel doet.) bv met pesto gemengd met wat roomkaas.

  1. Xandra schreef:

   Ha Caroline, het kan natuurlijk zijn dat mijn ijzer warmer wordt. Ook ligt het aan de soort kaas die je gebruikt. Met droge kaas dat minder vet bevat krijg je wel een knapperig wafeltje. Hoe dikker het wafeltje hoe minder knapperig. Je kunt ze eventueel ook in de vriezer bewaren. Gr. Sandra

   1. Caroline schreef:

    Goed idee, in de vriezer. Vergeet ik altijd en denk dan dat ik alles al op moet eten 🙂
    Ik ga ze nog eens maken.

 3. Ellie schreef:

  Hallo Xandra, ik wil heel graag deze kaaskoekjes\wafeltjes gaan bakken maar i heb geen wafelijzer met dunnen platen. Nu wil ik ze in de oven bakken, maar wat denk je moet ik ze op 170gr en 10 min bakken? Ik hoor het graag van je. Groetjes Ellie

  1. Xandra schreef:

   Beste Ellie, ik denk dat de oven wel iets hoger kan als je met onder- en bovenwarmte bakt, probeer eens 180 graden. De baktijd is een kwestie van uitproberen. Ze moeten helemaal droog en knapperig zijn. Veel succes en ik hoor graag of het gelukt is in de oven. Mvg. Sandra

Geef een reactie: