Knapperige kaaswafeltjes met Grana Padano

Knapperige-kaaswafeltjes-met-Grana-Padano bakken

Knapperige kaaswafeltjes met Grana Padano. De lekkerste kaaswafeltjes komen uit Gouda. Maar wist je dat je ze ook heel eenvoudig zelf kunt maken. Mijn hartige koekjes doen beslist niet onder voor de fabrieksvariant. Ik koos deze keer voor Grana Padano. Dat is een harde Italiaanse kaas en minder vet dan de meeste kaassoorten. Daarom heel goed geschikt om er knapperige kaaswafeltjes van te bakken. Ik heb ze in een wafelijzer voor dunne wafels gebakken. Heb je die niet, rol het deeg dan heel dun uit op een stuk bakpapier en maak er kleinere koekjes van. Gebruik hier bijvoorbeeld een scherp mes of pizzasnijder voor. Serveer ze tijdens een borrel, een hippe party of een ander gezellig feestje. Ben je niet zo van hartig, maak dan de West-Vlaamse lukken.

Tips voor knapperige kaaswafeltjes

  • Wanneer je het deeg al een dag eerder maakt: Vorm een dikke plak van het deeg en wikkel het in een stukje plastic of neem een kleine afsluitbare bak. Plaats het deeg in de koelkast, dan kan het zich ontwikkelen en steviger worden.
  • Ik heb fijngeraspte Grana Padano (harde Italiaanse kaas) van Albert Heijn genomen. Heb je geen Grana Padano, gebruik dan eventueel Parmezaanse of een andere droge kaas.
  • Voor het bakken van deze knapperige wafeltjes nam ik een goedkoop wafelijzer van Kruidvat, maar je kunt natuurlijk ook even bij een kringloopwinkel of Bol kijken.

Kaaswafeltjes recept

Knapperige-kaaswafeltjes-met-Grana-Padano bakken

Knapperige kaaswafeltjes met Grana Padano

Met een eenvoudig wafelijzer maak je deze heerlijke kaaswafeltjes. Recept is van Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min
Gang Borrelhapje, Tussendoortje
Keuken Hollands
Aantal 30 wafeltjes

Benodigdheden

  • een wafelijzer voor dunne wafels
  • mengkom(men)
  • zeef
  • keukenweegschaal
  • Deense deegklopper of een grote vork
  • deegsteker (optioneel)
  • rooster
  • paletmes

Ingrediënten
  

  • 200 gr Zeeuwse bloem of patentbloem
  • 20 gr witte basterdsuiker
  • 100 gr fijngeraspte Grana Padano (harde Italiaanse kaas) (AH)
  • ¼ gr zoete paprikapoeder
  • 1 snuf zout
  • zwarte peper, versgemalen
  • 50 gr roomboter, extra zacht
  • 1 ei maat L
  • 50 gr water of melk

Instructies
 

  • Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn en weeg alles alvast af. Je kunt het deeg indien gewenst al een avond van te voren maken. Haal het deeg dan wel voor het bakken minimaal 1 uur eerder uit de koelkast zodat het een beetje op kamertemperatuur kan komen.

Deeg maken

  • Neem een mengkom en zeef hier de bloem boven. Voeg dan de rest van de droge ingrediënten toe (droge kaas, suiker, zout, versgemalen zwarte peper & paprikapoeder). Roer alles goed door elkaar.
  • Neem een lege kom en klop hierin de zachte boter, het ei toe en de melk los. Voeg nu het natte mengsel bij het droge en roer alles goed en snel door elkaar. Gemengd is gemengd, je hoeft het niet te kneden!

Tip:

  • (Wanneer je het deeg al een dag eerder maakt: Vorm een dikke plak van het deeg en wikkel het in een stukje plastic of neem een kleine afsluitbare bak. Plaats het deeg in de koelkast, dan kan het zich ontwikkelen en steviger worden.)
  • Wafelvorm voorverwarmen – Laat de wafelvorm alvast goed warm worden. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in stukjes van 15 gram (voor koekjes met een doorsnede van ca. 7 cm) en maak er balletjes van.

Kaaswafeltjes bakken

  • Zodra het apparaat warm genoeg is kun je met het bakken beginnen. Open het ijzer en leg 1 bolletje deeg in het midden van de onderste bakplaat, klap dan het deksel naar beneden en duw het goed aan zodat de deegbal plat en dun wordt. Open het deksel na een paar minuten om te controleren of het wafeltje al bruin genoeg is. Haal het koekje met behulp van een paletmes van het ijzer er leg het meteen op een rooster om af te koelen. Het wafeltje is nu nog zacht, maar zal tijdens het afkoelen knapperig worden. Bak zo ook de overige bolletjes deeg.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Heb je deze heerlijke kaaswafeltjes gebakken?

Heb je deze knapperige kaaswafeltjes met Grana Padano of een andere kaassoort gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Knapperige kaaswafeltjes met Grana Padano’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood. Dank je wel alvast.

Bron: Het recept voor de ‘Knapperige kaaswafeltjes met Grana Padano’ is van mijzelf en ik heb daarvoor de kaaswafeltjes van Ziegler als voorbeeld genomen.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Knapperige kaaswafeltjes met Grana Padano

6 gedachten over “Knapperige kaaswafeltjes met Grana Padano

  1. Dit is heel lekker! Ik hou van hartig.Het enige jammere is, dat het moeilijk is ze te bewaren. Ik heb wel iets minder suiker gebruikt en een snufje kerriepoeder toegevoegd.

  2. Even een uitgebreidere review; ik was weer te snel/enthousiast.
    De wafeltjes worden bij mij niet helemaal knapperig. Wanneer ik ze langer bak zijn ze iets knapperiger, maar wel droog. Wanneer je ze niet te hard aandrukt, worden ze iets dikker en dat maakt ze geschikt om ze wanneer ze nog warm zijn, open te snijden en te vullen (zoals je met een stroopwafel doet.) bv met pesto gemengd met wat roomkaas.

    1. Ha Caroline, het kan natuurlijk zijn dat mijn ijzer warmer wordt. Ook ligt het aan de soort kaas die je gebruikt. Met droge kaas dat minder vet bevat krijg je wel een knapperig wafeltje. Hoe dikker het wafeltje hoe minder knapperig. Je kunt ze eventueel ook in de vriezer bewaren. Gr. Sandra

  3. Hallo Xandra, ik wil heel graag deze kaaskoekjes\wafeltjes gaan bakken maar i heb geen wafelijzer met dunnen platen. Nu wil ik ze in de oven bakken, maar wat denk je moet ik ze op 170gr en 10 min bakken? Ik hoor het graag van je. Groetjes Ellie

    1. Beste Ellie, ik denk dat de oven wel iets hoger kan als je met onder- en bovenwarmte bakt, probeer eens 180 graden. De baktijd is een kwestie van uitproberen. Ze moeten helemaal droog en knapperig zijn. Veel succes en ik hoor graag of het gelukt is in de oven. Mvg. Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven