Koffie ijs maken zonder ijsmachine

koffie ijs zonder ijsmachine 11

Het is verleidelijk lekker dit romige koffie ijs met stukjes pure chocolade. Absoluut voor herhaling vatbaar. Een super combinatie voor wie dol is op alles wat maar met koffie te maken heeft. Espresso, cappuccino, cafe latte, cafe mocha, iced coffee en nu dus ook een koude koffie creatie als dessert. In mijn jeugd kon je in de ‘supermarkt’ heerlijke bekertjes roomijs met een koffiesmaak kopen. Ik was er toen al fan van. Niet dat ik er vaak eentje kreeg, destijds was ijs een echte traktatie voor hoogtijdagen. Doorgaans kreeg je een klein schaaltje yoghurt en als je mazzel had ook nog een scheutje gele vla.

Hoe maak je zoiets

Het ontwikkelen van dit recept is niet bepaald over een nacht ijs gegaan, om maar even in de sfeer te blijven. Slagroom en koffie ‘bijten’ elkaar. Nu voel ik mij wel een beetje een enigszins domme foodie, want dat wist ik niet. Jij wel? Tot twee keer toe ging de lobbig geklopte room in de schift na het toevoegen van oploskoffie en/of vers gezette espresso. Ook wilde ik er graag een minder calorierijk ijsje van maken en heb het vervolgens met een deel yoghurt geprobeerd. Ik zal je de details besparen. Dan toch maar even naar winkel fietsen voor een blikje gecondenseerde melk. Maar dat blijkt mier en mierzoet zijn. Dus gebruik het met enige mate, tenzij je een enorme zoetekauw bent, maar zelfs dan.

Tip: je kunt van dit koffie ijs helaas geen ijsjes op een stokje maken. Tenminste bij mij is het experiment jammerlijk mislukt. Door de vele room en melk blijft het een zacht soort schepijs. De koude lekkernij blijft niet aan de stokjes plakken. Ik heb al het ijs dus weer met een lepel uit de houders kunnen scheppen. Voordeel is dat je het daarom prima zonder ijsmachine kunt maken. Ieder nadeel heeft zijn voordeel zullen we dan maar denken.

koffie ijs zonder ijsmachine 12

Koffie ijs maken zonder ijsmachine

5 augustus 2016

Ingrediënten (voor 4 á 5 bolletjes ijs):

  • 200 gr (slag)room
  • 120 gr gecondenseerde volle melk met suiker
  • 2 el pure chocolade, heel grof gehakt
  • 4 el espresso, extra sterk, afgekoeld

Topping:

  • stukjes pure chocolade of bijvoorbeeld nootjes (optioneel)

Verder nog:

  • garde, handmixer, staafmixer met garde of keukenmachine
  • keukenweegschaal
  • platte plastic box met deksel, diepvriesbestendig
  • vork
  • mengkom
  • siliconen spatel
  • ijslepel (optioneel)

Bereiding koffie ijs zonder ijsmachine

Zet een klein kopje extra sterke espresso en laat de koffie eerst goed afkoelen. Zet het desnoods even in de koelkast of vriezer.

Hak een stukje pure chocoladereep in grove brokjes.

Doe de slagroom in de mengkom en klop het tot een lobbige massa. Dus niet super stevig, zoals je met de slagroom voor op een taart bijvoorbeeld doet. Voeg nu de gecondenseerde melk en de afgekoelde espresso toe en klop deze ingrediënten voorzichtig door elkaar.

Tip: je kunt ook oploskoffie nemen, maar gebruik dan wel die in poedervorm. Voeg dan circa 1 eetlepel instantkoffie toe in plaats van vers gezette.

Spatel nu de stukjes pure chocolade er doorheen en giet het mengsel in de platte plastic bak. Dek de bak af en plaats het in de vriezer voor minimaal 8 á 10 uur.

Haal de bak met koffie ijs ongeveer 30 minuten voordat je het wilt serveren uit de vriezer en zet het in de koelkast. Het is een zacht schepijs, dus wacht ook weer niet te lang, want het smelt best wel snel. Ik heb geen speciale ijslepel, dus ik heb een gewone eetlepel en een juslepel genomen.

Ik zeg proeven maar!

…… want voor je het weet is het op!

koffie ijs zonder ijsmachine 13

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

 

One comment on “Koffie ijs maken zonder ijsmachine”

  1. Peter Fanter schreef:

    Je kunt ook room met eidooiers, suiker zachtjes opkoken tot massa en dan invriezen. Nadeel je moet het om de half uur door roeren met een vork.

Geef een reactie: