Kruidcake van oma

Kruidcake van oma

Heerlijk genieten van een kopje thee met een plakje kruidcake van oma, wie wil dat niet? Het doet ons denken aan pure nostalgie en mooie herinneringen aan gezellige zondagmiddagen uit lang vervlogen tijden. Dit is zo’n recept wat jarenlang in een familie rond gaat.

Je kunt variëren met de smaakmakers. Vervang de gember bijvoorbeeld door pecan- of walnoten of voeg eens een handje rozijnen toe. Wat dacht je van stukjes appel? Creëer je eigen familierecept en wie weet bakken de kleinkinderen jouw cake ook nog regelmatig. Leuk idee toch? In dit artikel vind je het recept voor kruidcake van oma.

Kruidcake van oma

4 november 2012

Ingrediënten

  • 300 gr patentbloem of Zeeuwse bloem
  • 150 gr zachte roomboter
  • 275 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 6 el vloeibare honing
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 2 el fijngesneden bakgember (uit een potje)

Benodigdheden

  • cakevorm
  • eventueel wat bakpapier voor het bekleden
  • of een restje boter en wat paneermeel
  • (hand)mixer

Bereidingswijze kruidcake

Zet alle benodigdheden alvast klaar. De spullen moeten op kamertemperatuur zijn, dus ook de mengbakken en bakvorm.

Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet deze in met wat boter en paneermeel. Verwarm de oven vast voor op max. 160 graden.

Klopt de boter, honing en suiker tot een romige, luchtige massa. Voeg de eieren een voor een toe en blijf ondertussen zachtjes verder mixen. De eieren moeten goed door het beslag zijn gemengd.

Meng in een andere kom de zout, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder en bloem en mix dit mengsel beetje bij beetje voorzichtig door het botermengsel. Roer het bakgember er zachtjes door. Tip: niet te lang blijven kloppen, anders verliest het deeg zijn luchtigheid!

Schenk het cakebeslag in de vorm en zet het in het midden van de oven. Bak de cake in 60 á 65 minuten bruin.

Tip: controleer altijd aan het eind of de cake al helemaal gaar is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een satéprikker. Steek de prikker midden in de cake en haal hem er voorzichtig uit. Wanneer er geen nat deeg aan blijft plakken is de cake gaar.

Haal de cake meteen uit de vorm, anders loop je de kans dat de cake aan de vorm blijft plakken. Leg een groot bord op de bakvorm en houd ze stevig op elkaar. Keer het om en verwijder de vorm. De bovenkant, die nu op het bord ligt, zal hierdoor lekker sappig blijven, omdat het vocht niet goed weg kan).

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Deze kwarkcake met rood fruit is zeker de moeite waard om te bakken!

2 comments on “Kruidcake van oma”

  1. Susanne schreef:

    Hoi Xandra,
    Gebruik jij lichte basterdsuiker in oma’s kruidcake of donkere?

    1. Xandra schreef:

      Susanne, ik heb donkerbruine basterdsuiker gebruikt, maar lichtbruin kan natuurlijk ook. Gr. Sandra

Geef een reactie: