Kruidnootjes met desem en specerijen

Kruidnootjes met desem en specerijen

De herfst en wintermaanden zijn bij uitstek geschikt voor het bakken van allerlei heerlijkheden boordevol kruiden en specerijen. Ze zijn verwarmend en troostend tijdens de donkere dagen met veel regen en kou. Je hoeft beslist geen 5 december liefhebber te zijn om van deze smakelijke kruidnootjes met desem te mogen genieten Maar het mag natuurlijk wel.

Voor het zelf bakken van kruidnoten heb je eigenlijk niet veel nodig. Een goede keukenweegschaal en een oven zijn natuurlijk wel handig. Want ondanks dat het deeg ook best smaakvol is, eet ik ze toch liever knapperig gebakken. Het is een leuk werkje om te doen, samen of gewoon in je eentje zoals ik deed. In een handomdraai heb je een schaal vol lekkers. Wanneer je ze na het afkoelen goed verpakt, dan zijn ze best lang houdbaar. Maar meestal verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. Is dat erg? Welnee! Dan bak je gewoon nieuwe toch?!

Kruidnootjes met desem

Steeds vaker kom ik berichtjes van thuisbakkers tegen die willen weten wat je zoal met restanten desem kunt doen. Al eerder verwerkte ik een deel in desem pannenkoeken, desem crackers en nu is er dan ook dit recept voor kruidnootjes met desem en specerijen.

Ik kies vaak voor lichtbruine basterdsuiker in plaats van de bruine, want de smaak daarvan is iets milder.

Kruidnoten kruiden en specerijen

Zoals je vast al ergens op mijn website hebt gelezen, ben ik weg van de verse speculaaskruiden van Van der Pigge in Haarlem. We hebben ook andere mengsels en merken getest, maar hun specerijen, blijven met stip op nummer 1 staan. Mocht je een keer in Haarlem zijn, vergeet dan niet om een bezoekjes aan deze oude kruidenierswinkel te brengen. Al was het alleen al om de prachtige gaper die aan de gevel hangt te bewonderen.

Drogisterij Van der Pigge
Gierstraat 3
2011 GA Haarlem

Kruidnootjes met desem en specerijen

Ambachtelijke kruidnoten baktips

 • Wanneer je het deeg een dag eerder maakt en goed verpakt in de koeling laat rusten, kunnen de smaakmakers zich goed ontwikkelen.
 • Laat de kruidnootjes na het bakken eerst goed afkoelen op een rooster voordat je ze in een koekbus of snoeptrommel stopt.
 • Het is lastig om exacte hoeveelheden aan te geven, want het ene restje desem is de andere niet. Ik nam actieve desem die ik 8-10 uur eerder speciaal voor dit recept had gevoed. Maar je kunt ook prima een restant gebruiken dat minder actief is. Is je einddeeg iets te plakkerig, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te droog, dan kan een eetlepel melk of water de juiste oplossing zijn

Recept kruidnootjes met desem

Kruidnootjes met desem en specerijen

Kruidnootjes met desem en specerijen

Kruidnootjes met desem en specerijen bak je eenvoudig zelf. Het is tevens een goede oplossing om je restjes zuurdesemstarter in te verweken. Recept van Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Baktijd 25 min
Totale tijd 55 min
Gang snoep
Keuken Hollands
Aantal 75 kruidnootjes

Benodigdheden

 • keukenweegschaal
 • mengkom
 • Deense deegklopper of grote vork
 • zeef
 • eetlepel (optioneel)
 • bakplaat
 • bakpapier (optioneel)

Ingrediënten
  

Kruidnoten ingrediënten

 • 200 gr patentbloem of Zeeuwse bloem
 • 100 gr basterdsuiker, lichtbruin
 • 6 gr bakpoeder
 • 2-3 gr zout
 • 5 gr speculaaskruiden (van der Pigge – Haarlem)
 • 75 gr roomboter zacht
 • 75 gr desemstarter 100% hydratatie

Extra

 • 1-2 el melk of water (optioneel)

Instructies
 

Kruidnootjes recept

 • Lees eerst het recept een keer goed, dat scheelt weer een paar onverwachte verrassingen. Pak alle benodigdheden en zorg ervoor dat ze op kamertemperatuur zijn. Vergeet dus niet om de boter op tijd uit de koeling te halen. Deze moet zacht zijn, maar niet gesmolten.
 • Nu mag je de ingrediënten zorgvuldig afwegen. Zeef alle droge ingrediënten, behalve de suiker. Je kunt ze daarna gerust samen in de mengkom doen. Bekleed ook, indien gewenst, alvast de bakplaat met een stuk bakpapier.

Verwarm de oven nu voor

 • Verwarm nu eerst de oven voor op 180 graden.

Kruidnotendeeg

 • Als het goed is heb je een mengkom vol droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder, speculaaskruiden en zout) mix ze eerst goed door elkaar. Nu mag ook je desem en de zachte roomboter erbij. Roer met behulp van een Deense deegklopper of vork net zolang totdat alles gemengd is, maar kneed het deeg niet of slechts heel kort, ander ontwikkelen de glutenstrengen zich en dat is niet nodig. Je loopt dan namelijk het risico dat je taaie kruidnoten krijgt. Dus gemengd is gemengd!
 • Maak een grote bal of schijf van het deeg. Kruimelt het teveel, voeg dan nog wat melk of water toe.

Kruidnootjes maken

 • Verdeel het deeg nu in allemaal kleine balletjes(denk aan soepballetjes draaien). Verdeel ze daarna over de bakplaat en druk ze vervolgens iets platter. Probeer de kruidnootjes ongeveer even groot te maken, want dan zijn ze allemaal tegelijk gaar. Bij mij past deze hoeveelheid deeg precies op 1 bakplaat. Ik maakte deegstukjes van circa 6 gram.

Bakken in de oven

 • Schuif de bakplaat net onder het midden van de oven. Bak de kruidnoten in ongeveer 25 tot 30 minuten goudbruin. Laat de lekkernijen na het bakken afkoelen op een rooster of plat bord. Als je ze uit de oven haalt, zijn ze nog een klein beetje zacht. Tijdens het afkoelen worden ze steviger.
 • Bewaar de afgekoelde nootjes daarna in een goed afsluitbare pot of trommel.
 • Heb je deze decemberlekkernijen gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Kruidnootjes met desem en specerijen’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood. Dank je wel alvast.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Kruidnoten en speculaas

Wist je dat je zowel kruidnoten als speculaasjes van hetzelfde deeg kunt bakken. Voor speculaas wordt traditioneel een houtenplank met daarin geëtste figuren gebruikt. Maar uitsteekvormpjes werken ook prima. Dus zelfs wanneer je geen fan van 5 december bent, kun je toch met een gerust hart van deze lekkernijen genieten. Want zeg nou zelf, er gaat niets boven een kopje thee met een kruidig koekje.

Kruidnootjes met desem gebakken?

Heb je deze decemberlekkernijen gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Kruidnootjes met desem en specerijen’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood. Dank je wel alvast.

Dat smaakt naar meer feestelijke baksels

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Kruidnootjes met desem en specerijen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven