Kruidnotencake

Kruidnotencake 1Sinterklaas is weer in het land. Bij het 5 december feest horen natuurlijk ook zelfgebakken lekkernijen. Dit jaar trakteer ik mijn familie op de kruidnotencake. Een handig recept wanneer je bijvoorbeeld met een restant snoepgoed blijft zitten. Ik heb de kruidnoten gekocht, maar je kunt ze natuurlijk ook heel makkelijk zelf bakken. Een leuk werkje om samen met de kids op een regenachtige woensdagmiddag te doen. Hier vind je de werkwijze voor kruidnoten en allerlei lekkere variaties op het basisrecept.

Kruidnotencake

Ingrediënten:

  • 250 gr patentbloem of Zeeuwse bloem
  • 250 gr witte basterdsuiker
  • 250 gr roomboter + extra om vorm in te vetten
  • 5 middelgrote eieren (M)
  • 7 gr bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 tl speculaas- of koekkruiden
  • 100 gr kruidnoten, grofgehakt
  • paneermeel of bloem om de cakevorm mee te bestrooien

Verder nog:

  • cakevorm (glas)
  • (hand)mixer
  • 2 mengkommen
  • weegschaal
  • bakpapier (optioneel)
  • saté prikker

Bereiding kruidnotencake

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. De roomboter moet zacht zijn.

Verwarm de oven alvast voor op 160 graden. Dat lijkt misschien laag, maar de cake krijgt zo de tijd om rustig te garen en zal minder (snel) scheuren. Een beetje rustiek mag een stoere cake er wel uitzien, maar er zijn grenzen vind ik.

Weeg alle benodigdheden eerst goed af en hak de kruidnoten grof.

Vet de cakevorm lichtjes in met boter en strooi er vervolgens een dun laagje paneermeel of bloem op. Houdt de vorm ondersteboven en klop het teveel er weer uit. Misschien vind je het raar om hier voor paneermeel te gebruiken, maar geloof mij, de cake zal zo echt nooit aan de vorm blijven plakken. Tip van mijn oma! Heb je geen paneermeel dan kun je de vorm natuurlijk ook met een stukje bakpapier bekleden. Persoonlijk vind ik dat nogal een gedoe en gebruik zelf liever oma’s tip.

Zeef de patentbloem, het zout, de speculaaskruiden en bakpoeder. Roer ze in een kom goed door elkaar.

Snij de boter in kleine stukken en doe ze in een kom. Mix de boter glad en voeg dan de suiker en de eieren, één voor één, toe. Blijf mixen tot dat alles goed gemengd is. Voeg dan beetje bij beetje het droge mengsel bij het natte en mix intussen gewoon door tot je een glad en luchtig mengsel heb gekregen. Spatel dan voorzichtig de grofgehakte kruidnoten er door heen.

Schep voorzichtig het cake beslag in de cakevorm en strijk de bovenzijde een beetje glad.

Schuif de vorm in het midden van de oven en bak de cake in ongeveer 60 á 65 minuten goudbruin. Je kunt met behulp van een saté prikker controleren of de cake gaar is. Er blijft dan geen beslag meer aan de prikker hangen. Doe dit wel pas aan het einde van de baktijd en open de oven niet eerder, want dan zal de cake inzakken. En is al je werk voor niets geweest.

Laat de kruidnotencake eerst 5 tot 10 minuten een beetje afkoelen en haal het dan pas uit de vorm en leg het voorzichtig op een langwerpige schaal of snijplank.

Je kunt deze kruidnotencake heel goed in de vriezer bewaren. Snij het dan wel eerst in plakjes en leg een stukje bakpapier ertussen, voordat je ze in een bakje stopt.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: