Moelleux au Chocolat

Moelleux au chocolat

Chocolade, chocolade en nog meer chocolade. Wie is er niet dol op? Een ‘Moelleux au Chocolat’ is niet zo heel moeilijk om te maken, maar je moet er wel al je aandacht bij houden, want even té lang in de oven en het is een gewoon cakeje geworden. Vast ook lekker hoor, maar de verrassing van een moelleux is nu eenmaal de vloeibare kern. Wanneer je ze kleiner maakt kun je ze gebruiken als ‘Grand dessert’ met bijvoorbeeld een bolletje ijs, frambozen(mousse) en walnoten.

Mijn nieuwsgierigheid naar deze bijzondere chocolade lekkernij werd gewekt tijdens een van de uitzendingen van ‘Heel Holland Bakt’. Ik had er nog nooit eerder van gehoord. De kandidaten kregen de opdracht om een ‘Moelleux au Chocolat’ te maken. Ze kregen wel de ingrediëntenlijst maar niet de werkwijze.

Toen ik onlangs, voor een bakworkshop met Jannie van der Heijden, toch bij Oldenhof was, heb ik vier aluminium timbaaltjes gekocht. Ze zijn handig in gebruik en makkelijk af te wassen. Heb je geen speciale vormpjes, dan kun je de moelleux eventueel ook in een muffinplaat bakken. Leg dan eerst rondjes bakpapier op de bodem van de vormpjes en vet de randen in. Dit recept is goed voor 4 á 6 Moelleux au Chocolat.

Moelleux au Chocolat

1 mei 2014

Ingrediënten:

  • 125 gram boter
  • 125 gram pure chocolade
  • 4 eidooiers
  • 2 hele eieren
  • 50 gram suiker
  • 50 gram patentbloem of Zeeuwse bloem

Verder nog:

  • 4x timbaal van Patisse met een diameter van 7 cm

Bereiding van de Moelleux au Chocolat

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Smelt de boter au bain-marie en laat hierin de pure chocola smelten.
Au bain-marie is het in een waterbad (warm of koud) plaatsen van een pan of kom met gerechten om de temperatuur te doen dalen of te verhogen. De techniek au bain-marie is afkomstig uit de alchemie. Maria van Alexandrië, heeft deze techniek ontwikkeld om bepaalde bereidingen langzaam op te warmen. Het water kan nooit heter worden dan 100°C en dus ook de binnenste pan niet.
Sla in een andere kom, de eidooiers en eieren en suiker au bain-marie luchtig. Doe hier het boter-chocolamengsel bij. Voeg tot slot de gezeefde bloem toe aan het mengsel.

Doe het mengsel in een spuitzak en laat het opstijven in de koelkast. (ca. 15 minuten)

Spray of vet de timbalen in.

Spuit het chocolademengsel in de vormen

Bak de fondants in ca. 9-10 minuten in de oven op 200 graden

(Ik had iets meer baktijd nodig, waarschijnlijk omdat ik grote vormen heb gebruikt, maar pas wel op! even te lang in de oven laten zitten en het binnenste deel is niet meer vloeibaar!).

Ik zeg proeven maar!

 

Bron: Recept van Robèrt van Beckhoven voor ‘Heel Holland Bakt’.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: