Oliebollen muffins uit de oven

Oliebollen muffins uit de oven

Deze vetarme oliebollen muffins zijn een hele goede vervanger voor de traditionele bollen die we kennen van de oliebollenkraam en de bakker. Ze smaken naar meer, zijn lichter en minder vet. Voor mij niets anders meer op oudejaarsavond. Waarom ik liever geen bollen uit de frituur eet? Ik moet vanwege mijn erfelijke, hoge cholesterolgehalte uitkijken met vet. Gelukkig zijn er vaak gezondere opties, zodat ook ik op hoogtijdagen gewoon mee kan snoepen.

Oliebollen muffins of oviebollen 

Helaas heb ik het fenomeen niet zelf bedacht, maar een goed idee is het absoluut. Een bekende fabrikant in bakbenodigdheden kwam er onlangs mee op de markt. Die heb ik natuurlijk niet getest, want van dat soort kant-en-klaar pakken zijn niet mijn ding. Dus zag ik het als een leuke uitdaging en ik dacht meteen dat moet beter kunnen. Zonder ongewenste en onnodige zooi, want daar wordt niemand gelukkig van. Waarom zou je een duur pak kopen en nog van alles zelf moeten toevoegen als je het ook anders kan. En zie daar mijn eindresultaat.

Het is geen cake, maar ook geen brood. Lekker luchtig en zacht verend van binnen, met een knapperig korstje aan de buitenzijde. Ik heb gekozen voor een vulling met krenten, rozijnen, sukade en appel. Maar je kunt bijvoorbeeld ook stukjes stemgember, gedoogde abrikozen, banaan of walnoten toevoegen. Ik zeg bakken maar ….

Ik zeg bakken maar en deel gerust de foto’s van het eindresultaat met ons via social media #xbbrood. 

Oliebollen muffins uit de oven

Dinsdag 27 december 2016

Ingrediënten (voor 12 stuks):

  • 250 gr tarwebloem, ongebleekt
  • 7 gr instantgist
  • 1/4 tl kaneelpoeder
  • flinke snuf zout
  • 10 druppels citroen extract
  • 1 ei mt. L / 55 gr
  • 250 gr lauwe melk
  • 1 tl honing
  • 20 gr roomboter + extra invetten muffinvorm
  • 30 gr krenten
  • 30 gr gele rozijnen
  • 15 gr sukade
  • 30 gr appel, in kleine blokjes

Topping:

  • poedersuiker (optioneel)

Verder nog:

  • mengkom + deksel
  • kleinere kom
  • klein schaaltje (wellen fruit)
  • zeef
  • vork
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • 2 muffin platen á 6 muffins
  • ijslepel, juslepel of 2 grote eetlepels
  • stuk plastic of een omgekeerde opbergkrat
  • Deense deegklopper of handmixer
  • rooster

Bereiding oliebollen muffins uit de oven

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg de ingrediënten af en zet ze klaar op je werkblad. Schil de appel en weeg 30 gram af. Snijdt dit gedeelte in kleine blokjes en zet even apart.

Doe de krenten en rozijnen in het kleine schaaltje en voeg voldoende warm water toe. Zodat ze net onder staan. Laat het fruit minimaal 10 minuten wellen.

Zeef de tarwebloem boven de grote mengkom. Voeg zout, kaneel en gist toe en roer alles goed door elkaar.

Neem de kleinere mengkom en doe hier de inhoud van het ei in en klop het met een vork los. Doe nu de zachte boter, honing en melk erbij en klop het tot een egaal mengsel.

Voeg de uitgelekte krenten, rozijnen, de stukjes sukade en de blokjes appel in de grote kom bij de tarwebloem en roer het door elkaar. Schenk het natte mengsel bij het droge en klop het totdat al het vocht goed is opgenomen. Niet te lang mixen, als het goed is ziet het er nu uit als een soort dik cakebeslag. Sluit de kom af met het bijpassende deksel of gebruik een douchemutsje. Zet de kom op een warme plaats (kamertemperatuur) en laat het mengsel 30 minuten rijzen (eerste rijstijd).

Vet intussen de muffin plaatsen in. (Strooi er eventueel een dun laagje bloem overheen wanneer je denkt dat de muffins aan de vorm blijven plakken.)

Roer het beslag licht door en verdeel het met behulp van een ijsschep over de 12 muffins. Plaats een omgekeerde plastic krat over de muffin platen en laat het op kamertemperatuur 60 minuten rijzen (tweede rijstijd).

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden en plaats een rooster in het midden.

Verwijder de plastic krat en schuif de bakplaten in de oven. Bak de ‘Oliebollen muffins uit de oven’ in 20 minuten goudbruin. Haal ze na het bakken uit de vorm, laat ze afkoelen op een rooster.

Strooi er voor het serveren eventueel nog wat poedersuiker overheen.

TIP: wil je de oliebollen op een later moment weer warm eten piep ze dan 5 á 7 minuten op in een voorverwarmde oven.

Ik zeg proeven maar!

 

Bron: Dit is mijn eigen recept, maar het idee is van een grote fabrikant in bakbenodigdheden.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

7 comments on “Oliebollen muffins uit de oven”

  1. Debbie schreef:

    Lijkt me erg lekker!
    Zou je ook havermoutmeel kunnen gebruiken ipv bloem?

    1. Xandra schreef:

      Ha Debbie, je kunt het wel vervangen door havermeel, maar dan moet je waarschijnlijk wel een extra ‘plakmiddel’ toevoegen. Denk dan aan vlozaad, chiazaad, gebroken lijnzaad, banaan of laat een deel van de melk weg en vervang dit door een extra ei. Ik hoor graag of het gelukt is. Bak ze! Groetjes, Sandra

  2. Ina kort schreef:

    Sandra lees net je recept maar zie dat er 30 appel, in blokjes erin moeten
    Is dat 30 gr of 3 appels.
    Groetjes Ina

    1. Xandra schreef:

      Ha Ina, dat moet 30 gr zijn, ik had het al aangepast. Bak ze! Gr. Sandra

  3. Jolanda Hengeveld schreef:

    Misschien zelfrijzend bakmeel , ipv bloem .

    1. Xandra schreef:

      Ja dat kan natuurlijk ook Jolanda. Maar ik koop zelf nooit zelfrijzend bakmeel, omdat je het heel makkelijk zelf kunt maken. Dat is denk ik ook goedkoper. Als er bloem in een recept staat dan kan iedereen kiezen welke bloem hij/zij gebruikt. Spelt of tarwe bijvoorbeeld. Wie toch liever zelfrijzend bakmeel wil gebruiken laat gewoon het bakpoeder weg. Gr. Sandra.

  4. Jolanda Hengeveld schreef:

    Oliebollen in een braadzak (Toppits braadzak 2 in 1 ) doen besprenkel met wat olie , dicht maken met de bijbehorende sluitclip . Ongeveer 200 graden ik maak altijd een schatting of ze warm . Doe dit al jaren en bevalt prima .

Geef een reactie: