Oma’s sneeuwster met advocaat maken

Omas sneeuwster met advocaat

Oma’s sneeuwster met advocaat. Bij een feestelijke gelegenheid hoort het delen van een mooie herinnering. Dit verhaal gaat over mijn oma en de lekkernijen waarop zij ons regelmatig trakteerde. Zo zijn de sneeuwster taart en de zachte beschuitbollen voor mij onlosmakelijk met oma verbonden. Als we op visite kwamen of mochten logeren, dan had zij altijd een verwennerij in huis gehaald.

Oma Lena kon goed koken. Als ik denk aan haar heerlijke groentesoep met stukjes vlees en echte balletjes, loopt het water mij al in de mond. Maar ik heb haar, als ik mij goed herinner, nooit koekjes, taart of brood zien bakken. Dat blijk ik dan weer van opa Jan van mijn vaders kant te hebben meegekregen. Helaas kan ik mijn opa nauwelijks voor de geest halen. Wat had ik graag samen met hem eens een deegje gekneed.

De sneeuwster van Lena

Maar goed, vandaag draait het om grootmoeder Lena en de sneeuwster. Een populaire taart in de jaren zeventig/tachtig van de vorige eeuw. Ik bedoel de sneeuwster hè, niet mijn oma. Je kocht ze in de supermarkt, bevroren en wel. Ik meen dat ze van ‘Maître Paul’ waren. Volgens mij worden ze nog steeds te koop. Misschien ken je ze wel? Het is een ronde taart van luchtig biscuitdeeg, gevuld met slagroom en advocaat, rijkelijk bestrooid met een laagje poedersuiker en voorzien van een stervormige inkeping. Wist je dat je deze taart heel makkelijk zelf kunt bakken? Je kunt er desgewenst ook een ‘kindvriendelijke’ versie van maken. Neem dan bijvoorbeeld banketbakkersroom of alcoholvrije advocaat als vulling.

Omas sneeuwster met advocaatDaarom lieve Oma Lena, speciaal voor u ….. ♥♥ 

De clou van dit verhaal is dat oma regelmatig vergat de taart op tijd uit de vriezer te halen. Dus deze was vaak nog (deels) bevroren. Ze serveerde dus letterlijk een sneeuwtaart. Dit euvel veroorzaakte grote hilariteit bij de rest van de familie. Vooral wij kleinkinderen konden oma daar enorm mee plagen. Gelukkig kon zij er zelf ook de humor wel van inzien. De lieverd!

Dat smaakt naar meer recepten van oma:

Oma’s sneeuwster met advocaat maken

Vrijdag 22 december 2017

Benodigdheden voor 1 taart voor circa 8 tot 10 personen

Ingrediënten:

 • 5 eieren maat M
 • 150 gr kristalsuiker
 • snufje zout
 • rasp van 0,5 bio citroen (of gedroogde zest)
 • 130 gr patent- of Zeeuwse bloem (De Zandhaas)
 • 20 gr maizena

Vulling:

 • 300 ml room, om slagroom van te kloppen
 • 2 el poedersuiker
 • advocaat

Topping:

 • poedersuiker

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • mengkommen
 • (hand)mixer
 • zeef
 • springvorm Ø 24 cm
 • boter om de vorm in te vetten
 • bakpapier
 • siliconen spatel
 • satéprikker
 • broodmes
 • paletmes (optioneel)
 • (thee)zeefje

Oma's sneeuwster met advocaat

Bereidingswijze zachte sponstaart met slagroom

Oven:

Verwarm eerst de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte)

Springvorm:

Vet daarna de springvorm in met wat boter en bekleed de bodem van de vorm met een stuk bakpapier.

Biscuitdeeg:

Neem vervolgens een mengkom en doe hier eerst de eieren en de suiker in. Klop daarna in 10-12 minuten van deze ingrediënten een schuimend (lees: luchtig) en redelijk dik mengsel van (lijkt op stevige yoghurt).

Plaats nu de zeef op de kom en doe hier vervolgens de bloem, zout en maizena in. Spatel het gezeefde bloemmengsel en de citroenrasp daarna voorzichtig door het eimengsel. Doe dit heel voorzichtig en niet te lang, want het beslag moet luchtig blijven. Maar let er wel op dat er geen klontjes meer in zitten.

Schenk nu het beslag in de springvorm en plaats deze daarna in het midden van de oven. Bak het biscuitdeeg in ongeveer 30 á 35 graden gaar en goudbruin. Test met een houten of metalen satéprikker of de cake gaar is. Haal de springvorm uit de oven en verwijder alvast de rand. Laat het biscuit deeg daarna goed afkoelen.

Slagroom:

Klop de room met 2 eetlepels poedersuiker stevig en luchtig.

Sneeuwster maken:

Verwijder nu ook de bodem van de springvorm en het stuk bakpapier. Dit kun je voorzichtig lostrekken van de taart. Plaats vervolgens de taart op een vlakke ondergrond, daarna snijdt je hem horizontaal doormidden. Breng nu een laagje advocaat aan op de onderste laag biscuitdeeg. Spatel daar de slagroom op en maak er vervolgens een kleine bolvorm van (in het midden dus iets meer aanbrengen dan aan de randen). Houd desnoods een klein beetje slagroom achter voor het vullen van de inkepingen.

Leg eerst het bovenste deel van het biscuitdeeg met de goede kant naar boven. Maak nu met een scherp mes een aantal inkepingen in een stervorm (ik heb er 8 gemaakt). Let op: maak de openingen niet helemaal tot aan de rand, maar stop ongeveer 2 centimeter eerder! Pak het ingesneden deel voorzichtig op en plaats het op het onderste deel met de slagroom. Druk vervolgens de taart zachtjes aan. Door de bolvorm zal de ster mooi open gaan staan. Vul eventueel de openingen nog wat bij met een klein beetje slagroom.

Strooi er daarna nog een laagje poedersuiker over ‘Oma’s sneeuwster met advocaat’.

Ik zeg proeven maar!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Oma’s sneeuwster met advocaat’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Oma’s sneeuwster met advocaat maken

5 gedachten over “Oma’s sneeuwster met advocaat maken

 1. Goedemiddag Xandra wat een leuk verhaal van jou en je lieve Oma .en haar recept .ik ga hem maken en zal een fototje op FB plaatsen. En jij bedankt voor al jou goede recepten. Fijne feestdagen en een Heel goed nieuw bakjaar .
  Grt Els ?

 2. Wat een mooi verhaal. Ik kreeg van mijn oma ook altijd sneeuwster als we daar op zondag koffie dronken. Jouw verhaal brengt ook bij mij mooie herinneringen naar boven.

 3. Dit is ook zeker nostalgie voor mij. Een vraagje Xanda. Bij de ingrediënten voor het bisquit deeg staan zout en citroen rasp maar in de uitleg staan die niet verwerkt. Op welk moment voeg je die toe?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven