Petit fours met zoete aardappel confiture

Petit fours met zoete aardappel confiture 2

Petit fours met zoete aardappel confiture. Zoete aardappel confiture, ik wist niet dat het bestond. Jij wel? Het komt uit Marokko. Het smaakt een beetje naar karamel, maar dan minder zoet en zachter van structuur. Ik maakte deze schattige mini gebakjes en gebruikte de zoete aardappel confiture als vulling. Een heerlijke combinatie met banaan,walnoten en een toefje slagroom.

Uitdaging

Ik vind de zoete aardappel confiture verrassend lekker, alleen een pietsje minder suiker had van mij wel gemogen! Zou je deze jam ook zelf kunnen maken? Vast wel! Het is natuurlijk een fantastische uitdaging, want een bijzonder is deze heerlijke jam zeker! Dus wanneer je heel toevallig een goed recept voor zoete aardappel confiture hebt laat mij het dan even weten. Ik ben namelijk erg benieuwd hoe het zelfgemaakt smaakt.

Dat smaakt naar meer:

Petit fours met zoete aardappel confiture

20 april 2016

Benodigdheden voor 24 stuks

Ingrediënten:

  • 125 gr Zeeuwse bloem of patentbloem
  • 40 gr kokosbloesemsuiker
  • 50 gr kokosolie
  • 1 ei, maat M
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,5 tl kaneelpoeder
  • flinke snuf zout
  • plus wat extra bloem voor je werkblad

Topping:

  • 1 potje zoete aardappel confiture, 240 gr (AH)
  • slagroom, pakje 200 gr
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • walnoten, klein handje
  • 1 banaan

Verder nog:

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • zeef
  • snijplank
  • mes
  • deegroller
  • deegsteker, bloem Ø circa 4,5 cm
  • bakplaat voor 24 mini cupcakes
  • mixer
  • afsluitbaar bakje voor deeg
  • puntzak + spuitmondje
  • rooster
  • kleine lepels

Zo maak je deze schattige kleine gebakjes

Zet alle benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten eerst allemaal af voordat je aan de slag gaat.

Start met het maken van het deeg, want dat moet minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Ik heb het gewoon de avond van te voren al gemaakt, zodat de smaken goed met elkaar kunnen mengen. Noodzakelijk is zo’n lange rusttijd niet.

Neem een mengkom en doe hier dan bloem, suiker, zout, kaneel en bakpoeder. Roer dan alles goed door elkaar en zeef het mengse. Zo verdwijnen de klontjes.

Laat vervolgens de kokosolie zacht worden.

TIP: Ik neem daarvoor twee schaaltjes van verschillend formaat. In de kleinste doe ik heet water en zet het grote schaaltje met de kokosolie daar op. Af en toe even roeren totdat alles gesmolten is.

Deeg maken

Voeg de zachte kokosolie en het losgeklopte ei bij het bloemmengsel en kneed er dan snel een samenhangend deeg van. Gemengd is gemengd, niet te lang door gaan, want dan loop je de kans dat de deeg cupjes taai worden. Plaats het deeg dan in een afgesloten bakje of plastic zakjes en laat het vervolgens minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Klop intussen de slagroom + 1 eetlepel kokosbloesemsuiker stevig en zet deze ook in de koelkast. Hak de walnoten fijn en bewaar ze om straks over de slagroom te strooien.

Verwarm de oven voor op 180 graden, maar plaats eerst een rooster net onder het midden.

Strooi een klein beetje bloem op je werkblad, leg het deeg hier op en kneed het lichtjes door. Rol het met behulp van de deegroller uit tot een dunne lap van circa 3 millimeter dik. Steek er dan 24 bloemetjes of cirkels uit met een doorsnede van ongeveer 4,5 centimeter. Leg de stukjes deeg voorzichtig in de openingen van de cupcake tray. Duw ze zachtjes in model. (ik heb daar een citroen/tonic stampertje voor gebruikt).

Bakken

Schuif de cupcake tray in de oven en bak dan de vormpjes in circa 12 á 14 minuten goudbruin. Haal ze vervolgens uit de vorm en laat de cupjes goed afkoelen op een taartrooster.

Haal de schil van de banaan en snijd 24 dunne plakjes van het vruchtvlees, maximaal 0,4 centimeter dik. Plaats een kartel spuitmondje in de puntzak en vul het geheel met de slagroom.

Vullen

Als de deeg cupjes zijn afgekoeld kun je ze daarna gaan vullen met een beetje zoete aardappel confiture. Gebruik daarvoor 2 lepeltjes, want de confiture plakt iets. Leg daar vervolgens een schijfje banaan op . Dan versieren met een toefje slagroom en strooi er als laatste nog wat fijngehakte stukjes walnoot overheen.

Serveer de petit fours met zoete aardappel confiture direct of bewaar ze tot een later moment in de koelkast.

IK ZEG PROEVEN MAAR! 

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Pannenkoeken met restjes desem bakken’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Petit fours met zoete aardappel confiture

4 gedachten over “Petit fours met zoete aardappel confiture

  1. Dag Xandra,
    Leuk recept!
    Hoewel ik niet altijd even dol ben op de recepten op volgende site, hier een recept van zoete aardappel confiture
    op de website ‘Monique van der vloed’ misschien geeft het je inspiratie?

    1. Beste Petra, bedankt voor de tip! (ik heb wel even de link gewijzigd in je berichtje). Ik ga eens kijken of ik er iets mee kan, want het moet volgens mij makkelijk zelf te maken zijn. Groetjes, Sandra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven