Plaatkoek met kersen en kokos

Plaatkoek met kersen en kokos

Het is weer kersentijd. Zijn jullie er ook zo dol op? Wij kopen wel altijd kersen uit eigen land en van goede kwaliteit, want ook hier geldt vaak dat goedkoop een stuk minder lekker is. Een goede smaak is zeker belangrijk wanneer je ze gewoon naturel uit het vuistje eet. Maar je kunt er ook heerlijk baksels mee maken. Deze keer heb ik voor een minder vette en minder zoete plaatkoek gekozen, omdat ik een klein beetje aan het ‘ontsuikeren’ en “ontvetten’ ben. Ben je wel een zoetekauw? Voeg dan wat extra suiker toe aan het beslag. Je kunt in plaats van magere kwark natuurlijk ook roomboter gebruiken. 

Plaatkoek met kersen en kokos

Ingrediënten (voor 12 tot 15 stukjes):

  • 250 gr patent of Zeeuwse bloem
  • 50 gr kokosmeel
  • 100 gr suiker
  • 3 tl bakpoeder
  • 0,5 tl gedroogde citroenrasp (bio bij natuurvoedingswinkel)
  • 150 gr roomboter, zacht
  • 150 gr magere kwark
  • 4 eieren (maat L)
  • 300 gr ontpitte kersen, in vieren gesneden

Topping:

  • Kokosrasp, fijn
  • extra kersen (optioneel)

Verder nog:

  • mengkommen
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • kersenontpitter (optioneel)
  • scherp mesje
  • (hand)mixer of Deense deegklopper
  • Vierkant bakvorm (20 x 20 x 5 cm)
  • bakpapier
  • fijne zeef
  • saté prikker

Bereiding plaatkoek met kersen en kokos

Zorg dat alle benodigdheden klaar staan en op kamertemperatuur zijn. Weeg de ingrediënten af.

Verwarm de oven voor op 160 graden en plaats een rooster in het midden.

Vet de bakvorm lichtjes in en bekleed een deel met een strook bakpapier en laat aan twee kanten een stuk uitsteken, zodat je ‘handvatten’ krijgt waarmee je de plaatkoek makkelijk uit de vorm kunt tillen.

Was de kersen en dep ze droog met een stukje keukenpapier of een schone theedoek. Verwijder de pitten met een kersenontpitter. Heb je die niet, snijd de kersen langs de pit in 4 partjes en draai deze voorzichtig van de pit af. Het is wel even een klusje, maar het gaat zo ook prima.

Zeef de bloem en het bakpoeder. Doe dit dan samen met het kokosmeel en de citroenrasp in een kom en meng alles goed door elkaar.

Neem een andere kom en doe hier de zachte boter, de magere kwark, de eieren en de suiker in en roer/mix het tot een glad papje. Voeg dan het droge mengsel toe en roer/mix alles goed door elkaar. Zorg dat er geen klontjes in het beslag zitten. Maar mix ook weer niet te lang, want dan wordt de plaatkoek taai. Spatel als laatste de kersen er door.

Schep het cakebeslag in de bakvorm en strooi er als laatste een dun laagje kokosrasp overheen. Plaats de plaatkoek in de oven en bak het in 45 á 50 minuten goudbruin. Haal de vorm uit de oven en controleer met behulp van een saté prikker of de cake in het midden ook gaar is. Haal de plaatkoek voorzichtig uit het bakblik en laat het afkoelen op een rooster. Snijd het daarna in 12 of 15 gelijke stukken.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: