Rabarbercake van oma

Rabarbercake van oma

Dit jaar kan ik voor het eerst een paar stengels rabarber in onze eigen achtertuin oogsten. Rabarber of Rheum rhabarbarum neemt op den duur best wel veel ruimte in. Dus deze is niet echt geschikt voor op een balkonnetje. Rabarber is een echt zomergroente. Alleen de roodgroene bladstelen worden gegeten. Je kunt ze rauw eten, compote van maken of bijvoorbeeld als vlaaivulling gebruiken. Maar mijn oma bakte er meestal deze heerlijke rabarbercake van.

Rabarbercake van oma

5 juni 2015

Ingrediënten:

 • 150 gr rabarber (ca. 3 stengels)
 • 250 gr patentbloem of Zeeuwse bloem
 • 100 gr kristalsuiker
 • snufje (bakkers)zout
 • 1 tl kaneel
 • 2 tl bakpoeder
 • 2 eieren
 • 100 gr zachte roomboter + een beetje om de vorm in te vetten
 • 100 gr (roer)yoghurt

Verder nog:

 • vel pakpapier
 • cakevorm of kleine broodbakvorm
 • Deense deegklopper of een handmixer

Bereiding van de rabarbercake van oma

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Schil de rabarber wanneer de stengels wat ouder en dikker zijn, anders kun je dit achterwege laten en ze even onder de kraan afspoelen. Snijd de stengels in kleine stukjes van ongeveer 1 cm.

Verwarm de oven voor op 160 graden en plaats alvast het rooster net onder het midden van de oven.

Vet de cake vorm lichtjes in en bekleed de bodem en de lange zijden met bakpapier. Dan blijft de cake niet aan de vorm plakken en kun je het er na afloop makkelijker uithalen.

Tip: Meng/klop het beslag niet te lang, want dan gaan de glutenstrengen zich ontwikkelen en krijg je een taaie cake.

Doe de bloem, suiker, zout, bakpoeder en kaneel in een kom en meng/klop deze goed door elkaar.

Roer/klop er dan de vloeibare roomboter, de eieren en de yoghurt doorheen. Zorg dat een glad beslag ontstaat. Voeg dan de stukjes rabarber toe. Weer goed mengen/kloppen. Schep het beslag in de cakevorm en plaats deze in de oven.

Bak de rabarbercake van oma in ongeveer 60 á 65 minuten goudbruin.  Je kunt met behulp van een saté prikker controleren of de cake gaar is. Er blijft dan geen beslag meer aan de prikker hangen. Doe dit wel pas aan het einde van de baktijd en open de oven niet eerder, want dan zal de cake inzakken. En is al je werk voor niets geweest.

Laat de rabarbercake van oma in de vorm afkoelen, want dan droogt deze minder uit. Haal de cake dan uit de vorm en snijd het in plakken.

EET SMAKELIJK!

 

Bron: Dit is een variatie op mijn stoofpeertjes cake recept.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

5 comments on “Rabarbercake van oma”

 1. Ellen schreef:

  Dag Sandra,

  Wat een bijzonder recept. Dank je wel.
  Ik vroeg me af wat het verschil in werkwijze is. B.v. de citroencake van oma wordt heel luchtig en lang gemixt en de rabarbercake is een roerbeslag.Wat is het verschil en voor/nadeel van beide methodes
  in het uiteindelijke resultaat?

  Groetjes van Ellen

  1. Xandra schreef:

   Hoi Ellen, cakebeslag mag je nooit heel lang mixen, want dan gaan de glutenstrengen zich ontwikkelen en krijg je een taaie cake. Het verschil zit hem denk ik dat ik de ene keer een handmixer heb gebruikt en de andere keer een Deense deegklopper. Ik heb nl. een barrel van een handmixer, wanneer je het ding aanzet dan blaast het alle bloem weg en dan zit de hele keuken onder. (Ik ben meestal te lui om de kneedmachine om te bouwen.) Met een Deense deegklopper gaat het ook heel goed, alleen moet de boter wel wat zachter zijn, meer vloeibaar. Ik ga even naar de cake recepten kijken of ik de tekst misschien wat moet aanpassen. Bak ze! Gr. Sandra.

 2. Nele schreef:

  Ik heb hem gisteren gemaakt en was zeer lekker! Dank.

 3. Job schreef:

  Erg lekker. Ik had een handje blauwe bessen over. Die gaan ook erg goed samen

Geef een reactie: