Romige poffertjes van oerspelt Emmer

poffertjes van oerspelt Emmer

Van de aardige jongedame in het winkeltje van Molen de Zandhaas kreeg ik de tip dat ik van emmertarwe echt eens pannenkoeken en poffertjes moest gaan bakken. Waarom? Ze vertelde mij dat ze binnenin zacht en romig blijven. Een goed advies moet je nooit in de wind slaan en iets nieuws uitproberen is altijd een leuke uitdaging. Tenminste … wel op bakgebied. Voor een parachutesprong, bungeejumpen of een rollercoaster bedank ik hartelijk. Brrr … nee ik hou het wel bij voor mij nieuwe granen en meelsoorten. Na het proeven van een paar poffertjes moet ik zeggen dat ze voor 100% gelijk heeft. De smaak van emmer is zachter en voller dan spelt en tarwe. Echt de moeite waard om eens te proberen! Het recept is goed voor ongeveer 5 portie poffertjes van Emmer.

Poffertjes van oerspelt Emmer

21 juni 2014

Ingrediënten:

  • 125 gr emmerbloem
  • 125 gr emmervolkorenmeel)
  • 350 ml lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 2 1/2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 tl honing
  • rijstolie,om in te vetten
  • poedersuiker of honing, om te garneren
  • beetje roomboter, om te garneren

Verder nog:

  • mengkom
  • mixer of garde
  • zeef
  • poffertjesplaat
  • kwastje
  • schenkflesje

Bereiding romige poffertjes van oerspelt Emmer

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Zeef de emmertarwe en doe deze, samen met het zout, bakpoeder en de honing in een grote kom. Meng deze goed door elkaar.

Doe dan de lauwwarme melk, beetje bij beetje, bij het bloem mengsel, zorg dat er geen klontjes in het beslag blijven zitten.

Voeg dan al roerend het ei erbij.

Verwarm de poffertjesplaat goed voor, want dat bakt een stuk beter en de poffertjes blijven zacht romig van binnen en drogen zo niet uit.

Doe het beslag, of een deel ervan, in het flesje en draai de dop er goed op.

Gebruik een siliconen kwastje met wat rijstolie om de vakjes

lichtjes in te vetten. Het voordeel van rijstolie is dat het smaakloos en geurloos is en tot een hogere temperatuur verhit mag worden. Vul de kuiltjes voor 3/4 met beslag en bak de poffertjes aan een kant bruin. Keer ze dan voorzichtig met een vork om. Je hebt speciale poffertjes vorken met 2 tanden, maar een gewone vork voldoet ook prima. Bak nu snel de andere kant goudbruin.
Haal ze dan van de plaat af en leg ze op een bordje. Je kunt 15

poffertjes in een keer bakken en dat is precies genoeg voor een portie. Bestrooi ze met poedersuiker of schenk er wat honing over en leg er een klontje échte roomboter op.

Vet de plaat opnieuw een beetje in en vul de kuiltjes met beslag, et cetera, et cetera. Tot het beslag op is.

Je kunt de poffertjes heel goed in de vriezer bewaren.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: