Roomboter kransjes met amandelschaafsel

roomboter kransjes met amandelschaafsel

Ze staan al jaren op mijn to-do-lijstje en nu is het er eindelijk van gekomen. Het bakken van knapperige roomboter kransjes met amandelschaafsel. Men noemt ze ook wel Kerstkransjes. Ik houd het op roomboter kransjes, want dan kun je er het hele jaar rond van genieten. Ze zijn absoluut niet moeilijk om te maken en smaken heerlijk bij zowel een kopje thee als koffie. Bak er gerust wat meer, want als je er eenmaal eentje opgeknabbeld hebt, dan wil je er beslist nog een, en waarschijnlijk zelfs nog … Bezit je geen ronde koekjesstekers, neem dan desnoods een andere vorm. Ik zag ook sterren en letters voorbij komen op internet. Leef je uit! Het draait uiteindelijk om de smaak, vierkante koekjes zijn tenslotte minstens zo lekker als ronde nietwaar.

Social Media

Heb je deze roomboter kransjes met amandelschaafsel ook gebakken? Dan willen we ze natuurlijk graag bewonderen. Laat dan gerust een foto achter op social media en plaats daarbij #xbbrood. 

Roomboter kransjes met amandelschaafsel

13 december 2016

Ingrediënten (circa 40 koekjes):

  • 225 gr (Zeeuwse) patentbloem + extra voor werkblad
  • 1/4 tl bakpoeder
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 1/4 tl vanille extract
  • flinke snuf zout
  • 150 gr roomboter, zacht
  • 2 el melk

Topping:

  • 75 gr amandelschaafsel
  • 3 el kristalsuiker
  • 1/2 ei, losgeklopt

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • mengkom
  • klein schaaltje (ei)
  • stukje plastic of een klein bakje met deksel
  • zeef
  • (hand)mixer
  • deegroller
  • palet- of deegmes
  • 2 koekjesstekers, rond, doorsnede 6,5 cm + 2 cm
  • bakplaten
  • bakpapier (optioneel)
  • siliconen kwastje
  • rooster

 

Bereiding roomboter kransjes

Zet alle benodigdheden eerst klaar voordat je aan de slag gaat. Vergeet niet om de boter en het ei op tijd uit de koeling te halen. Weeg de ingrediënten af en klop het ei in een schaaltje los met een vork.

Neem de mengkom en doe hier de zachte boter, basterdsuiker, zout, vanille extract en de melk in. Mix het tot een egaal geheel. Zeef dan de bloem en bakpoeder boven de kom. Meng alles goed door elkaar, het is dan nog een losse massa. Maar let wel op, niet te lang mixen, want dan activeer je de gluten en krijg je taaie koekjes. Maak met je handen een vast geheel van het deeg, vorm er een platte, dikke schijf van en wikkel het in een stukje plastic (of neem een afsluitbaar bakje). Zet het deeg minimaal 60 minuten in de koelkast om te rusten.

Verwarm de oven alvast voor op 160 graden en plaats indien nodig ook een rooster in het midden. Bekleed de bakplaten eventueel met bakpapier.

Haal het deeg uit de koelkast. Strooi een klein beetje bloem op je werkblad en leg het deeg hier op. Rol het met behulp van een deegroller uit tot een dunne lap van circa 2 á 3 mm dikte. Neem de grootste koekjessteker en steek er ronde koekjes uit. Verwijder nu met de kleine deegsteker de kern van koekjes zodat er kransjes ontstaan. Leg ze op de bakplaten. Bestrijk de koekjes met een dun laagje ei, strooi er vervolgens wat geschaafde amandelen overheen. En voeg als laatste nog een klein beetje kristalsuiker toe. Dat maakt de kransjes extra knapperig en dient tevens als plakmiddel voor de stukjes noot.

Schuif de eerste bakplaat in het midden van de oven en bak de roomboter kransjes met amandelschaafsel in 20 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster. Bak nu de rest van de koekjes.

Tip: bewaar ze in een goed afgesloten pot of trommel, dan blijven ze zeker twee weken vers.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: