Sesam vijgenkoekjes van Pascale

Sesam-vijgenkoekjes van Pascale

Sesam vijgenkoekjes van Pascale. Dit heerlijke, knapperige koekje bestaat uit slechts twee ingrediënten. Er zitten alleen gedroogde vijgen en sesamzaadjes is. Lekker puur natuur! Het bijzondere recept komt uit het boek ‘Puur eten 2’ van Pascale Naessens. Pascale eet eet zo min mogelijk snelle geraffineerde koolhydraten, maar vers fruit, quinoa, bonen, linzen, kikkererwten, … zijn wel allemaal oké.  Wil je meer over haar en haar kookboeken weten? Er staat een review op mijn blog.

Pascale: “Noem me vooral geen gezondheidsfreak, ik heb niets met ondrinkbare superfoodsapjes of vreemde work-outs waarvan de reclame me voorhoudt dat ze supergezond zijn.

Het maken van de pasta is wel een kleverig werkje, maar dat maakt de smaak van de koekjes snel weer goed. Ik heb er vierkantjes van 3 X 3 centimeter van gemaakt. Laat ze na het bakken goed afkoelen op een rooster en bewaar ze in een goed afsluitbare pot of blik. Dit recept is een blijvertje en zal ik zeker vaker gaan bakken. Misschien de volgende keer eens met fijngehakte noten in plaats van sesam proberen. Dat lijkt mij namelijk ook een uitdaging.

Sesam vijgenkoekjes van Pascale

16 oktober 2015

Ingrediënten:

  • 200 gr gedroogde vijgen
  • 100 gr sesamzaadjes (volkoren)

Verder nog:

  • 2 vellen bakpapier
  • bakplaat
  • deegroller (Kookwinkel)
  • keukenmachine
  • mengkom
  • groot mes
  • schone liniaal (optioneel)
  • rooster

Pascale: “Vaak zijn sesamzaadjes gepeld of geroosterd, maar dit recept is het lekkerst en het gezondst met volkorensesamzaadjes. Zoals algemeen bekend, zitten de meeste vitamines en mineralen net onder en in de schil.”

Bereiding koekjes met gedroogde vijgen

Zet alle benodigdheden klaar en verwarm de oven voor op 180 graden.

Verwijder de harde steeltjes van de vijgen en maal de gedroogde vruchten dan tot een dikke pasta in de keukenmachine.

Schep de vijgenpasta in een mengkom of schaal en kneed nu de sesam er goed door heen. Ik heb het met mijn handen gedaan. Het is wel een plakkerig werkje, maar zo gaat het heel goed.

Neem een vel of stuk bakpapier en leg de sesam-vijgenpasta er op en dus het wat platter. Leg er nu een tweede vel boven op en rol met behulp van een deegroller de pasta uit tot een vierkante of langwerpige dunne lap. Hoe dunner de pasta, hoe krokanter de koekjes zullen worden.

Verwijder het bovenste vel bakpapier. Maak met een groot mes en eventueel een liniaal (om rechte lijnen te maken) inkervingen in de pasta. Ik heb vierkantjes van 3 X 3 centimeter gemaakt. Wanneer de koekjes gebakken en afgekoeld zijn, dan kun je ze makkelijk in gelijke stukken breken.

Sesam vijgenkoekjes bakken:

Schuif het vel bakpapier met de sesam-vijgenpasta op een bakplaat en plaats deze in het midden van de oven. Bak de koekjes eerst 10 minuten op 180 graden. Verlaag dan de temperatuur naar 140 graden en bak ze nog een keer 10 minuten. Pas wel op dat ze niet te bruin worden. Plaats desnoods de bakplaat wat lager in de oven. Wil je ze extra krokant? Breek dan de koekjes voorzichtig los en leg ze onderste boven op de bakplaat en bak ze dan nog maximaal 10 minuten op 100 graden. Pas op dat ze niet verbranden!

Leg ze op een rooster om goed af te koelen. De koekjes worden dan vanzelf nog wat krokanter en bewaar ze in een goed afgesloten pot of blik.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Sesam vijgenkoekjes van Pascale’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood.

Bron: Met dank aan uitgeverij Lannoo voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar. Ik heb toestemming van de uitgeverij om dit recept met jullie te delen.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Sesam vijgenkoekjes van Pascale

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven