Speculaas wafels met slagroom

Speculaas wafels met slagroom

Speculaas wafels met blanke amandelen en een toefje slagroom. Een heerlijke, knapperige koek voor bij een mok warme thee of romige chocolade melk. Lekker knus op de bank met een spannend boek en een zacht dekentje. Een klein momentje ‘me-time’. Wat broodnodige rust in deze drukke wintermaanden. Bak meteen een dubbel aantal wafels en bewaar een voorraadje in de vriezer. Natuurlijk mag je deze lekkernijen delen met je beste vriend(in), je zus, de buuf, manlief of de kids. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon voor jezelf houden 😉

TIP: Heb je geen speciale bakplaat voor wafels, bak ze dan in een tosti ijzer.

 

Speculaas wafels met slagroom

29 november 2016

Ingrediënten (voor circa 12 kleine wafels):

  • 250 gr (Zeeuwse) patentbloem
  • 2 el speculaaskruiden (Van der Pigge Haarlem)
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • 7 gr instantgist
  • 1/4 tl (bakkers)zout
  • 1 ei, maat M
  • 100 gr roomboter, zacht
  • 75 gr lauwe melk, kamertemperatuur
  • 50 gr water
  • 3 á 4 el fijngehakte, blanke amandelen

Topping:

  • poedersuiker (optioneel)
  • geschaafde amandelen (optioneel)
  • slagroom (optioneel)

Verder nog:

  • mengkom met deksel
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • houten pollepel of Deense deegklopper
  • deegsteker
  • zeef
  • stuk plastic, deegbollen laten rijzen
  • wafelijzer voor dikke wafels of tosti ijzer
  • rooster

 

Bereiding speculaas wafels

Zet de benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten alvast af. Zorg er ook voor dat alles op kamertemperatuur is, dus vergeet niet om de boter, het ei en de melk op tijd uit de koelkast te halen.

Neem een mengkom en doe hier de volgende droge ingrediënten in: gezeefde patentbloem, gist, suiker, speculaaskruiden en zout. Roer alles goed door elkaar.

Voeg dan de zachte roomboter, de inhoud van het ei, het water en de lauwwarme melk toe en meng het tot een zachte deegbal. Ik gebruik hiervoor meestal een Deense deegklopper, maar met een stevige spatel lukt het ook. Gemengd is gemengd, het is geen brooddeeg dat je moet kneden om de glutenstrengen te activeren. Meng als laatste voorzichtig de 3 á 4 eetlepels fijngehakte amandelen door het deeg. Vorm er dan met je handen een bal van en leg het terug in de mengkom. Sluit de kom af met een bijpassend deksel of neem bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 20 minuten op kamertemperatuur en op een tochtvrije plaats rijzen (eerste rijstijd).

Haal het deeg uit de kom en leg de bal op je werkblad. Verdeel het deeg met behulp van een deegsteker of mes in 12 gelijke stukken. Bol deze stukjes deeg lichtjes op en laat ze onder een stuk plastic nog circa 30 minuten rusten (tweede rijtijd).

Verwarm halverwege de tweede rijstijd het wafelijzer voor (met grote ruiten speciaal voor Belgische wafels).

Maak 2 wafels per keer in het wafelijzer. Leg de bolletjes deeg met enige tussenruimte op het ijzer en sluit deze. Bak de wafels in een paar minuten goudbruin. Laat de speculaas wafels afkoelen op een rooster of serveer ze direct. Lekker met een toef slagroom en een beker warme chocolademelk.

TIP: Eet de wafels meteen op of doe ze in de vriezer. Als je ze namelijk in een (goed afgesloten) trommel bewaard zijn ze de volgende dag toch zacht geworden. Je kunt ze dan eventueel oppiepen in de oven om ze weer knapperig te krijgen. Of gebruik een broodrooster.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: