Zelfgemaakte speculaasjes met Zeeuws bloem

Speculaasjes

Wat is er nu leuker dan zelf je speculaasjes bakken? Het ruikt dan zo heerlijk in huis. Gezellig samen koffie/thee drinken op een regenachtige middag met een lekker speculaasje erbij. Puur genieten! In dit artikel vind je het recept, zodat je zelf aan de slag kunt!

Speculaas wordt gemaakt met een speculaasplank. Bezit je er zelf geen? Deze zijn voor een klein bedrag te koop bij o.a. Dille & Kamille (zie foto voor het kleinste model). Of struin eens rond in een tweedehands winkel. Daar vind je soms van die mooie ouderwetse exemplaren. Let dan wel goed op dat het een echte koekplank is om te gebruiken is en niet zo’n gebeitst sierding van oma! Sorry oma ☺ Natuurlijk staat die plank leuk aan de wand in uw woonkamer, maar ze zijn helaas niet geschikt om mee te kokkerellen. Een andere manier is om verschillende koekstekertjes te gebruiken of gewoon het deeg tot een grote lap uit te rollen en met een scherp mes in even grote stukjes snijden.

Tip: voor het beste resultaat laat je het deeg één a twee dagen in een afgesloten plastic zak rusten. Het deeg zal dan lekkerder smaken.

Speculaasjes

21 oktober 2012

Ingrediënten

  • 275 gr patentbloem of Zeeuws bloem
  • 160 gr (licht)bruine basterdsuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 20 gr lauw water
  • 140 gr zachte (room)boter

Benodigdheden

  • koekplank, koekstekertjes of een scherp mes
  • rijstmeel om de koekplank mee te bestrooien
  • deegroller
  • (hand)mixer
  • bakplaat
  • bakpapier

Bereidingwijze speculaasjes

Zet alle benodigdheden alvast klaar. De spullen moeten op kamertemperatuur zijn, dus ook de mengbakken en bakplaat.

Klop de boter, suiker, water en zout door elkaar. Meng vervolgens de bloem, speculaaskruiden en bakpoeder erdoorheen.

Stop het deeg in een afgesloten plastic zak en laat het minimaal een paar uur in de koelkast rusten.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven vast voor op maximaal 160 graden.

Kneed het deeg even goed door, zodat het weer een klein beetje warmer wordt. Strooi een beetje rijstmeel op de speculaasplank. Druk vervolgens een deel van het deeg er in (eventueel met een deegrollertje). Snijd dan het overtollige deeg met behulp van een groot scherp mes weg. Keer de plank voorzichtig om en leg de speculaasjes op de bakplaat. Ga zo verder tot de bakplaat vol is of het deeg op.

Schuif de plaat in het midden van de oven en bak de koekjes ongeveer 20 minuten.

Leg de speculaasjes op een rooster en laat ze goed afkoelen voordat je ze in een koektrommel stopt.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Bak ook eens blanke speculaas van Texel!

2 comments on “Zelfgemaakte speculaasjes met Zeeuws bloem”

  1. Agnes van Dijk schreef:

    Xandra ik heb een nieuw speculaasplankje op de kop getikt moet ik die eerst nog voorbehandelde met bv zonnebloemolie en voor je het deeg erin drukt rijstebloem in het vormpje strooien?

    1. Xandra schreef:

      Beste Agnes, ik heb nieuwe plankjes nooit voorbehandeld en enkel rijstebloem gebruikt. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: