Spelt speculaasjes (gastblog)

Spelt speculaasjes

Gastblog door: Lysanne (This is Joan.nl). Speculaasjes zijn echt Oud-Hollandse koekjes. Volgens Het Nederlands bakboek is speculaas afgeleid van twee Latijnse namen: speculum (spiegel) en speculator (hij die alles ziet). De laatstgenoemde slaat op Sint-Nicolaas of eigenlijk de Sint.

Nu worden koekjes op een snelle manier in de fabriek gemaakt, maar vroeger was dat wel anders. Het deeg werd gevormd door speculaasplankjes. Je komt ze nog wel eens tegen bij tweedehands kringloopwinkels. Ieder plankje was vroeger uniek. Het schijnt zelfs dat de bakker in zijn vrije tijd zelf een figuur uit hout sneed. En de details waren natuurlijk belangrijk om zo’n mooi koekje te kunnen bakken.

Er zat echter een nadeel aan zo’n speculaasplankje. Het kostte veel werk om mooie speculaasjes te vormen. Bovendien mocht het deeg niet te zacht zijn, anders zou de figuur in de oven wegsmelten. Natuurlijk is het heel leuk om zo’n speculaasplankje te gebruiken, maar gelukkig bestaan er vandaag de dag uitsteekvormpjes die een hoop tijd schelen.

Ik maakte speculaasjes van speltbloem en gebruikte klapper suiker. Dit is een karamelachtige suiker met meer smaak dan witte basterdsuiker. Hierdoor heb je een stuk minder suiker nodig en geeft het meer smaak aan de koekjes. Klapper suiker kun je bij een toko kopen en is verkrijgbaar als blok.

Spelt speculaasjes

Ingrediënten

  • 150 gram speltbloem
  • 100 gram roomboter
  • 1 à 2 eetlepels halfvolle melk
  • 35 gram klapper suiker
  • 3 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • snufje bakkerszout

Benodigdheden

  • kom
  • uitsteekvormpje
  • keukenweegschaal
  • bakpapier
  • deegroller
  • koekjesschep (net zoiets als een taartschep, maar dan voor koekjes)

Bereiding van de spelt speculaasjes:

Verkruimel met je handen de klapper suiker. Zeef de speltbloem, speculaaskruiden, kaneel, wijnsteenbakpoeder en een snufje bakkerszout boven een kom. Roer het door elkaar, zodat als goed is verdeeld.

Doe de zachte roomboter bij het mengsel en kneed met je handen tot een deegbal. Voeg 1 eetlepel halfvolle melk toe als het deeg te droog is. Kneed het goed door. Is het nog steeds te droog? Voeg dan nog een beetje melk toe.

Doe plastic folie over de deegbal en laat het ongeveer een half uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven op 150 graden Celsius (heteluchtoven). Leg een bakpapiertje op een bakplaat. Bebloem de aanrecht met wat speltbloem en rol het deeg uit tot een plak van 1/2 centimeter. Steek vormpjes uit totdat het deeg op is. Als het goed is kunnen er ongeveer 22 koekjes uit. Leg de koekjes op het bakpapier.

Doe de bakplaat in het midden van de oven en bak de spelt speculaasjes ongeveer 25 tot 30 minuten. Laat ze daarna afkoelen en hard worden. Dan zijn ze nog lekkerder!

EET SMAKELIJK!

 

Dank je wel Lysanne voor de lekkere beren koekjes, het delen van het recept en het schrijven van dit leuke stukje content. Psst … ze zijn al bijna op 🙂

Geef een reactie: