Tahin-honingkoekjes van Anne

Tahin-honingkoekjes van Anne

Dit recept komt uit Kaneel & Kardemom van Anne Shooter. Een fantastisch bakboek vol met Joodse lekkernijen, van New York tot Tel Aviv. Wil je meer over het boek weten, lees dan mijn review. Ik heb de hoeveelheden voor de tahin-honingkoekjes gehalveerd. Niet omdat ik dacht dat ze niet smakelijk zouden zijn, maar juist andersom. Lekkere koekjes gaan zo namelijk zo vreselijk op je heupen zitten en wat er niet aan komt, hoeft er ook niet af. Nietwaar?! Niks verleidelijker dan een kopje thee en een trommel versgebakken en heerlijk geurende knabbeltjes.

Tahin-honingkoekjes van Anne

Ingrediënten (voor 20 koekjes):

  • 150 gr patentbloem of Zeeuwse bloem
  • 75 gr roomboter
  • 50 gr kristalsuiker, fijn
  • snuf zout
  • 1/4 tl baksoda of zuiveringszout
  • 1/4 tl kardemompoeder (optioneel)
  • 100 gr tahin
  • 25 gr honing, vloeibaar
  • geraspte schil van een halve bio citroen
  • 1/2 tl vanille-extract

Topping:

  • 25 á 30 gr sesamzaad

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • weeglepels
  • 2 mengkommen
  • rasp, fijn
  • plat bord
  • Deense deegklopper of grote vork
  • bakplaat
  • bakpapier

Bereiding tahin-honingkoekjes van Anne

Zet de benodigdheden klaar, zorg dat alles op kamertemperatuur is en weeg de ingrediënten af.

Verwarm de oven voor op 170 graden en plaats (indien nodig) een rooster in het midden van de oven. Bekleed de bakplaat met een stuk bakpapier.

Rasp de schil van een halve biologische citroen.

Zeef de bloem en doe het in een mengkom. Voeg de boter toe en wrijf het samen met de bloem voorzichtig tussen beide handen, zodat er een kruimeldeeg ontstaat. Roer dan de suiker, het zout, de baksoda en eventueel het kardemompoeder er door.

Ik heb geen poeder gebruikt, maar een paar hele kardemom-peulen. Die heb ik een tijdje laten weken in een klein beetje kokend water. Na het afkoelen heb ik de peulen verwijderd en 1 theelepel vocht aan het deeg toegevoegd.

Meng in de andere kom de tahin, honing, kardemom-water (optioneel), citroenrasp en het vanille-extract door elkaar. Voeg het tahinmengsel beetje-bij-beetje toe aan het kruimeldeeg. Goed  roeren tot er een egaal en redelijk nat deeg is ontstaan.

Strooi het sesamzaad op een plat bord.

Neem kleine stukjes deeg te grote van een walnoot en rol er kleine balletjes van. Maak desnoods je handen een klein beetje vochtig, zodat het deeg niet blijft plakken. Wentel ze dan een-voor-een door het sesamzaad en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat ze ongeveer 5 centimeter uit elkaar liggen en duw de balletjes met behulp van je handpalm iets platter.

Schuif de bakplaat in de oven en bak de tahin-honingkoekjes van Anne in ongeveer 12 á 14 minuten goudbruin. Haal ze dan uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen. Bewaar ze in een goed afgesloten koektrommel of smikkel ze lekker op.

EET SMAKELIJK!


Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan uitgeverij Good Cook voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van Kaneel & Kardemom.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: