Tamme kastanje chocoladepasta maken

Tamme kastanje chocoladepasta maken

Zelfgemaakte tamme kastanje chocoladepasta. Het is een bijzonder smakelijk alternatief voor wie geen vleeswaren eet, wat minder kaas kan nuttigen en wel eens wat anders wil dan jam. Ik ga deze lekkernij absoluut vaker maken. Al was het maar om de komst van de herfst te vieren.

Deze keer heb ik melk chocolade genomen. Waarom? Er was op dat moment niets anders in huis. De volgende keer ga ik het ook eens met een reep puur proberen. De melk kun je desgewenst vervangen door een plantaardige variant of gebruik anders water. Honing in plaats van suiker is wellicht een optie. Wil je liever suikervrij, vervang het dan bijvoorbeeld door stevia.

Tip: Zelf heb ik van kristalsuiker en een paar eetlepels water eerst karamel gemaakt. Dat is best een gedoe, maar wel erg smakelijk. Voor jullie heb ik het recept daarom aangepast naar een makkelijkere versie en de karamel vervangen door lichtbruine basterdsuiker.

Lekker veelzijdig

Je kunt de tamme kastanje chocoladepasta als broodbeleg gebruiken, maar er zijn meer opties. Wat dacht je van een laagje onderin een appeltaart, marmeren door een cake, ijs of als vulling voor Petit fours met zoete aardappel confiture. De zoete aardappel en kastanje pasta zijn onderling uitwisselbaar.

Dat smaakt naar meer

Tamme kastanje chocoladepasta maken

Dinsdag 23 oktober 2018

Tamme kastanje chocoladepasta maken

Benodigdheden voor 2 potjes tamme kastanje chocoladepasta

Ingrediënten:

  • 300 gr gekookte tamme kastanjes
  • 500 gr melk
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 10 druppels vanille extract
  • 50 gr chocolade naar keuze

Verder nog:

  • pan met deksel
  • siliconen spatel
  • 2 á 3 brandschone, glazen jampotten met metalen schroefdeksel
  • juslepel of kleine soeplepel (vullen potten)
  • zeef

Tamme kastanje chocoladepasta maken

Bereidingswijze pasta

Zet alle benodigdheden klaar op je werkbank. Hak of rasp de chocolade fijn. Doe het op een bordje of in een schaaltje en zet het voorlopig opzij.

Potten, deksels en juslepel steriliseren

Zorg dat de potten, deksels en scheplepel brandschoon zijn. Des te langer kun je de tamme kastanje chocoladepasta bewaren. Je kunt deze benodigdheden uitkoken of steriliseren in de oven. Hoe je dat doet, lees je onder andere hier: Kruisbessen-appeljam maken zoals oma.

Kastanjes pellen

Verwijder de schillen van de tamme kastanjes. Wanneer dat lastig gaat, kun je ze eerst enkele minuten in een bak met heet water leggen. De schillen worden dan wat zachter en zijn makkelijker te verwijderen. Het dunne, bruine vliesje mag je er omheen laten zitten. Sommige zeggen dat het een bittertje aan de kastanjes geeft, maar zelf ervaar ik dat niet zo.

Leg de geschilde kastanjes in een pan en doe er een klein laagje water bij. Breng het geheel aan de kook, zet de hittebron daarna lager en laat ze in ongeveer 15 á 20 minuten zachtjes pruttelen. Giet de kastanjes af en wrijf ze door een zeef. Nu zijn alle klontjes verdwenen en heb je een egale massa gekregen. Doe ze weer terug in de pan en voeg de melk, de vanille druppels en de basterdsuiker toe. Breng het geheel weer zachtjes aan de kook en blijf roeren zodat de suiker oplost en de pasta op de bodem van de pan niet verbrand. Laat de pasta een beetje inkoken, zodat het steviger wordt. Voeg nu de chocolade toe en laat het al roerend smelten.

Tamme kastanje chocoladepasta testen

Je kunt testen of de tamme kastanje chocoladepasta dik genoeg is door een klein lepeltje op een koud schoteltje te leggen. Wanneer na een paar minuten de pasta, nadat je het schoteltje heen en weer hebt geschut, goed op zijn plek blijft, is het gereed en kun je de pan van de hittebron verwijderen.

Glazen potten vullen

Zorg ervoor dat de potten warm zijn. Dan springt het glas niet als je ze vult met de hete tamme kastanje chocoladepasta. Vul de potjes tot bijna aan de rand. Schroef de deksels er op en zet de potjes ondersteboven. Laat ze zo 5 minuten staan. De deksels kunnen dan vacuüm trekken. Na 5 minuten kun je ze weer omdraaien.

Er zit melk in de pasta en slechts een kleine hoeveelheid suiker, daarom bewaar ik voor alle zekerheid beide potten in de koeling.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Tamme kastanje chocoladepasta’ op social media met ons deelt en je de foto tevens voorziet van de hashtag: #XBBROOD

Tamme kastanje chocoladepasta maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven