Thomasstriezeln voor Thom

Thomasstriezeln voor Thom

Dit recept voor Thomasstriezeln is gebaseerd op die van Vanessa van koppen. Het origineel vind je in haar bakboek ‘Zalig zoet’. En zoals de titel al doet vermoeden zit er suiker in en op. Deze week wil proberen om geheel suikervrij te eten, daarom heb ik de ingrediënten een klein beetje aangepast. De suiker is vervangen door banaan, de zure room en een deel van de boter door magere kwark. Het is geen broodje, het is geen koekje. Wat het dan wel is? Een striezeln, een kleine en langwerpige lekkernij.

Thomasstriezeln, met veel liefde gebakken, een ode aan mijn vader Thom(as).

Thomasstriezeln, een smakelijk broodkoekje uit Duitsland. Dat had mijn vader vast erg leuk gevonden. Al vraag ik mij af of hij van het bestaan van zijn ‘naambroodje’ op de hoogte was. Maar het smaakt er zeker niet minder lekker om. Volgens Vanessa is het niet helemaal duidelijk wanneer ze zijn ontstaan. De vorm staat voor een vinger en heeft betrekking op het verhaal van de ongelovige Thomas. Hij geloofde pas dat de opgestane Christus voor hem stond, toen deze zijn vinger in diens wonde legde.

Thomasstriezeln voor Thom

Mijn variant is suikervrij en bevat minder vet.

Ingrediënten (voor 40 á 45 broodkoekjes):

  • 250 gr (tarwe)bloem + wat extra voor op het werkblad
  • 3,5 gr instantgist
  • 1 banaan, fijngeprakt
  • 100 gr magere kwark
  • zest van 1 biologische citroen
  • 1 tl kaneelpoeder (optioneel)
  • 1 biologisch ei, mt M, losgeklopt
  • 125 gr roomboter, zacht
  • olie of boter om de rijskom mee in te vetten

Topping:

  • kaneelpoeder

Verder nog:

  • mengkom met deksel
  • kneedmachine (optioneel)
  • of een wegwerpdouchemutsje
  • rasp (citroenschil)
  • deegroller
  • vork
  • groot mes of pizzasnijder
  • keukenweegschaal
  • bakplaat 2x
  • bakpapier (optioneel)
  • schone liniaal

Bereiding Thomasstriezeln voor Thom

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn, dus ook de kwark en het ei. Zet alles klaar en weeg de ingrediënten af.

Rasp de schil van de biologische citroen.

Haal de banaan uit de schil en prak fruit het met een vork fijn.

Doe de bloem en gist in een kom en meng het goed door elkaar. Voeg dan de citroenzest (rasp), de geprakte banaan, het losgeklopte ei, de zachte boter en de magere kwark toe. Kneed er in ongeveer 8 á 10 minuten een soepel deegje van (Kenwood met speciale deeghaak op stand 1). Maak een bol van het deeg, leg het in een lichtjes ingevette kom. Doe er een deksel of wegwerpdouchemutsje op en laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

Verwarm halverwege de rijstijd de oven voor op 175 graden en plaats eventueel alvast een rooster in het midden van de oven.

Haal het deeg uit de kom en kneed het zachtjes door, zodat de luchtbellen kleiner worden en zich beter door het deeg verspreiden. Strooi wat bloem op het werkblad en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van maximaal 3 á 4 millimeter dik. Snijd er dan lange repen van van 3 centimeter breed. Verdeel deze repen weer in stukjes van 10 centimeter.

Ik heb een schone liniaal en een groot mes voor het snijden van het deeg gebruikt.

Verdeel de broodkoekjes met ongeveer 2 centimeter tussenruimte over de 2 bakplaten. Ik heb het deeg op één plaat wel met kaneel bestrooit en de andere niet.

Volgens het originele recept moet je de kaneelsuiker pas na het bakken over de striezeln strooien. Maar dat lijkt mij een beetje raar, want dan valt alles er toch weer af. Tijdens het bakken kan de suiker (indien je dat gebruikt natuurlijk) een beetje smelten. 

Bak de broodkoekjes in ongeveer 15 á 18 minuten goudbruin. Leg ze na het bakken op een rooster om af te koelen.

Bewaar ze in een goed afgesloten bak of vries een deel in, want ze worden wel snel een beetje taai.

EET SMAKELIJK!

 

Het originele recept voor de Thomasstriezeln bestaat uit:

250 gr bloem, 0,5 zakje gist, 50 gr suiker, 125 ml zure room, 1 biologische citroen, 1 ei, 125 gr boter en 75 gr kaneelsuiker of 1 el kaneel + 60 gr poedersuiker.


Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan uitgeverij Forte/Averbode (SimplifyLife) voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: