Tiramisu met Limoncello

Tiramisu met Limoncello

Ben jij ook zo dol op tiramisu? Iedereen kent wel de variant met sterke koffie en Amaretto. Maar heb je die met cake en Limoncello al eens geproefd? Het is een heerlijk zomers nagerecht. Lekker fris door de citroen, romig door de mascarpone en toch spannend door de Limoncello. Wanneer je de tiramisu in leuke, ronde glaasjes serveert heb je meteen een heel feestelijk toetje.

Limoncello is een Italiaanse likeur met een alcoholpercentage van 30 á 35 %. Het wordt vooral gebotteld in het zuidelijk deel van Italië. Je kunt het ook zelf eens proberen te maken van biologische citroenen, pure alcohol en suikersiroop. Na een week of tien is het gereed om te drinken. Limoncello is op zijn lekkerst wanneer je het ijs en ijskoud drinkt.

Tip: Maak de tiramisu met Limoncello een dag van te voren, dan kan het citroensap en de Limoncello overal goed intrekken. 

Tiramisu met Limoncello

27 april 2015

Benodigdheden voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 8 plakjes citroen cake van oma (of gebruik lange vingers)
  • 1 biologische citroen voor zest (citroenrasp) én
  • 2 x 40 ml citroensap
  • extra biologische citroen voor 4 dunne garneer schijfjes (optioneel)
  • 200 ml slagroom
  • 200 gram mascarpone
  • 40 ml Limoncello
  • 1 á 2 el honing

Verder nog:

  • 4 kleine glazen
  • wegwerpspuitzak met ronde spuitmond
  • rasp
  • keukenweegschaal
  • maatbeker
  • handmixer of Deense deegklopper
  • mes
  • plasticfolie om glaasjes af te dekken.

Bereiding tiramisu met Limoncello

Zet alle benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten af.

Snijdt rondjes ter grote van het glas uit de plakjes cake. Je hebt er 2 per glas nodig. Leg de cirkels cake op een plat bord. Meng 40 ml citroensap met de Limoncello en schenk dit over de cake. Zet het bord opzij.

Doe de mascarpone, de slagroom, de honing, een deel van de zest en 40 ml citroensap in een mengkom en klop alles goed door elkaar tot dat er een stevig mengsel is ontstaan. Vul de spuitzak met het mascarpone mengsel.

Tip: Je kunt de zak eventueel in een hoog glas plaatsen, zodat het vullen makkelijker gaat.

Leg onderin de glaasjes een cake rondje en spuit hier vervolgens een laagje mascarpone mengsel op. Plaats er daarna weer een stukje cake op en een iets dikkere laag mascarpone. Neem een heel dun schijfje citroen ter garnering en spuit hier een toefje mascarpone crème bovenop en versier het met het restje citroenrasp. Dek de glaasjes af met een stukje plastic folie en zet ze daarna in de koelkast.

BUON APPETITO!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

9 comments on “Tiramisu met Limoncello”

  1. Yvonne schreef:

    Hoe lang kan ik deze tiramisu bewaren?

    1. Xandra schreef:

      Hoi Yvonne, Ik denk maximaal een dag of drie in de koelkast. Gr. Xandra

  2. Gerrie schreef:

    Hoi Xandra,

    Ik wil dit graag gaan proberen. Ik denk er over om op de eerste laag cake pure chocola te gieten.
    Heb jij hier ervaring mee? Of denk je dat de gesmolten chocola in de geweekte cake zakt?

    Groetjes Gerrie

    1. Xandra schreef:

      Beste Gerrie, ik ben niet zo van de taarten, dus ik weet het niet zo goed. Ooit heb ik bij een workshop ganache gemaakt van chocolade en room en dat werd wel zo over een cake aangebracht. Gr .Sandra

  3. Monique schreef:

    Erg lekker! Ik heb het met lange vingers gemaakt en de citroenrasp van Dr. Oetker gebruikt. En wat suiker door de slagroom gedaan. Ik had wel iets meer van het mengsel Limoncello/citroensap nodig.

    1. Xandra schreef:

      Beste Monique, leuk dat je ze gemaakt hebt. Het blijft lastig om in zo’n recept de juiste hoeveelheden aan te geven. Iedereen gebruikt andere maten glaswerk en de een wil een dikker laagje dan de ander. Als het maar smaakt. Fijne dagen! gr. Sandra

  4. Cora schreef:

    Moet je de slagroom eerst stijfkloppen of kan hij er zo bij gegoten worden.

    1. Xandra schreef:

      Beste Cora, je hoeft de slagroom niet eerst te kloppen voordat de mascarpone erbij gaat. Het kan natuurlijk wel, dan zal het mengsel waarschijnlijk iets luchtiger worden. Gr. Sandra

  5. Lauren schreef:

    Erg lekker! Ik heb ergens tussen een laag cake en room een beetje lemon curd toegevoegd. Aanrader! Dank voor het recept

Geef een reactie: