Tiramisu met Limoncello maken

Tiramisu met Limoncello

Tiramisu met Limoncello maken. Ben jij ook zo dol op tiramisu? Iedereen kent wel de variant met sterke koffie en Amaretto. Maar heb je die met cake en Limoncello al eens geproefd? Het is een heerlijk zomers nagerecht. Lekker fris door de citroen, romig door de mascarpone en toch spannend door de Limoncello. Wanneer je de tiramisu in leuke, ronde glaasjes serveert heb je meteen een heel feestelijk toetje.

Tip: Maak de tiramisu met Limoncello een dag van te voren, dan kan het citroensap en de Limoncello overal goed intrekken. 

Limoncello of alcoholvrij

Limoncello is een Italiaanse likeur met een alcoholpercentage van 30 á 35 %. Het wordt vooral gebotteld in het zuidelijk deel van Italië. Je kunt het ook zelf eens proberen te maken van biologische citroenen, pure alcohol en suikersiroop. Na een week of tien is het gereed om te drinken. Limoncello is op zijn lekkerst wanneer je het ijs en ijskoud drinkt.

Dit recept is voor 4 glaasjes smakelijke pret, maar je kunt er natuurlijk ook 1 kleine schaal van maken. Kies voor stevig glas dat tegen het tikken van een lepel bestand is. Het zo immers jammer zijn wanneer het kristallen glas van oma aan diggels gaat.

Wil je liever een alcoholvrij versie of eten er ook kinderen mee? Vervang dan de limoncello door limonadesiroop. Leng de siroop aan met wat water, anders wordt het wel heel zoet.

Dat smaakt naar meer toetjes:

Tiramisu met Limoncello maken

27 april 2015 / update augustus 2019

Tiramisu met Limoncello

Benodigdheden voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 8 plakjes citroen cake van oma (of gebruik lange vingers)
  • 1-2 biologische citroen(en) voor:
  • zest (citroenrasp) én ..
  • 2 x 50 ml citroensap én ..
  • 4 dunne citroenschijfjes om te garneren (optioneel)
  • 250 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 60 – 70 ml Limoncello of citroen limonadesiroop
  • 1 á 2 el honing of andere zoetstof

Verder nog:

  • 4 kleine glazen
  • spuitzak met ronde spuitmond
  • rasp, fijn of mesje voor zest
  • keukenweegschaal
  • maatbeker
  • citrus- of handpers
  • groot, plat bord
  • handmixer of Deense deegklopper
  • mes
  • plasticfolie om glaasjes af te dekken

Bereiding tiramisu met Limoncello

Zet alle benodigdheden klaar en weeg vervolgens de ingrediënten af. Boen de biologische citroenen schoon onder koud stromend water en droog ze daarna af.

Biologische citroenen

Verwijder met een fijne rasp of speciaal zest mesje het dunne, gele en aromatische laagje van de citroenen. Probeer om zo min mogelijk wit mee te nemen, want dat smaakt bitter. Bewaar de citroenrasp in een schaaltje en zet het opzij.

Halveer de citroenen doormidden en snijd van een helft 4 dunne en mooie plakjes om aan het einde de toetjes ermee te garneren. Pers de citroenen uit, verwijder eventuele pitjes en bewaar het sap in een (maat)beker. Zet het sap opzij. (PAS OP als je een stenen werkblad o.i.d. hebt, want citroensap kan het materiaal aantasten.)

Cake of lange vingers

Neem 8 plakken cake. Snijd hier vervolgens rondjes ter grote van het glas uit. Het meest eenvoudige is om het glas om te keren en als een deegsteker in het plakje cake te drukken. Maar als je een losse steker bezit, werkt dit nog makkelijker. Je hebt 2 schijfjes per glas nodig.

Leg de cake rondjes op een plat bord. Meng 50 ml citroensap met de Limoncello en schenk dit vervolgens over de schijfjes. Zet het bord opzij, zodat het vocht goed in de cake kan trekken. Dit heeft even tijd nodig.

Als je voor lange vingers hebt gekozen, maak deze dan eerst wat kleiner zodat ze in het glas passen.

Mascarpone-slagroom-mengsel

Neem de mixer en klop de slagroom met de honing of andere zoetstof totdat deze stevig is. Roer de mascarpone eerst los met een vork en voeg het daarna toe aan de slagroom. Meng alles goed door elkaar, maar let wel op dat het mengsel enigszins luchtig blijft. Voeg als laatste een groot deel van de zest (bewaar een beetje als garnering) en circa 50 ml citroensap toe en mix alles goed. Vul daarna de spuitzak met het mascarpone mengsel.

Tip: Je kunt de zak eventueel in een hoog glas plaatsen, zodat het vullen makkelijker gaat.

Nagerecht opmaken

Begin met de plakjes gedrenkte cake. Leg onderin elk glas een rondje. Doe dit voorzichtig, want de cake is nu slapper door het opgenomen vocht. Neem het mascarpone-slagroom-mengsel en spuit vervolgens een mooi laagje van deze vulling in het glas. Plaats hier weer een stukje cake op en breng er nogmaals, maar nu een iets dikkere laag vulling, op aan.

Neem de dunne schijfje citroen en leg ze als topping op elk toetje. Spuit hier als laatste een klein toefje mascarpone crème bovenop en versier het met het restje citroenrasp. Dek de glaasjes af met een stukje plastic folie en zet ze daarna in de koelkast. Goed gekoeld smaken ze het lekkerst.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Tiramisu met Limoncello’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

7 comments on “Tiramisu met Limoncello maken”

  1. Yvonne schreef:

    Hoe lang kan ik deze tiramisu bewaren?

    1. Xandra schreef:

      Hoi Yvonne, Ik denk maximaal een dag of drie in de koelkast. Gr. Xandra

  2. Gerrie schreef:

    Hoi Xandra,

    Ik wil dit graag gaan proberen. Ik denk er over om op de eerste laag cake pure chocola te gieten.
    Heb jij hier ervaring mee? Of denk je dat de gesmolten chocola in de geweekte cake zakt?

    Groetjes Gerrie

    1. Xandra schreef:

      Beste Gerrie, ik ben niet zo van de taarten, dus ik weet het niet zo goed. Ooit heb ik bij een workshop ganache gemaakt van chocolade en room en dat werd wel zo over een cake aangebracht. Gr .Sandra

  3. Monique schreef:

    Erg lekker! Ik heb het met lange vingers gemaakt en de citroenrasp van Dr. Oetker gebruikt. En wat suiker door de slagroom gedaan. Ik had wel iets meer van het mengsel Limoncello/citroensap nodig.

    1. Xandra schreef:

      Beste Monique, leuk dat je ze gemaakt hebt. Het blijft lastig om in zo’n recept de juiste hoeveelheden aan te geven. Iedereen gebruikt andere maten glaswerk en de een wil een dikker laagje dan de ander. Als het maar smaakt. Fijne dagen! gr. Sandra

  4. Lauren schreef:

    Erg lekker! Ik heb ergens tussen een laag cake en room een beetje lemon curd toegevoegd. Aanrader! Dank voor het recept

Geef een reactie: