Vijgen havermoutrepen (gastblog)

Vijgen-havermoutrepen

Rond een uurtje of half vier begin ik wel trek te krijgen in iets lekkers. Een koekje, broodje of chocoladereep? Ik wil echter een gezonde keuze maken. Een appel, banaan of een kiwi? Dat is gezond, maar een beetje saai en vult niet. Ik heb die extra energie wel nodig! Daarom maakte ik deze vijgen havermoutrepen. Een gezondere variant op de mueslireep. En met de havermout kan ik er weer een aantal uurtjes tegenaan. Zeg nou zelf: deze vijgen havermoutrepen zijn om op te eten!

Vijgen havermoutrepen

Ingrediënten:

  • 150 gram havervlokken
  • 100 gram havermout
  • 2 eieren
  • 50 gram roomboter
  • 80 gram rozijnen
  • 60 gram gedroogde vijgen (in kleine stukjes gesneden)
  • 3 grote eetlepels rijststroop
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 6 gram bakpoeder

Verder nog:

  • vierkante bakvorm (20 x 20 x 5 cm)
  • bakpapier
  • mengkom
  • grote vork
  • eetlepel
  • scherp mes
  • snijplank

Bereiding vijgen havermoutrepen

Verwarm de oven op 180 graden Celsius/ heteluchtstand. (Of ca. 200 graden met onder- en bovenwarmte)

Pak alvast een vierkante bakvorm en bakpapier. Maak van een vel bakpapier een prop en maak deze nat. Spreid het uit in de bakvorm. Zo blijft het mengsel beter plakken.

Smelt de roomboter met de rijststroop au-bain-marie.

Meng ondertussen de stukjes gedroogde vijg, rozijnen, lijnzaad, havervlokken, havermout en bakpoeder door elkaar. Voeg de eieren toe en meng deze door de droge ingrediënten.

Roer de gesmolten roomboter en rijststroop door het mengsel, zodat het een plakkerig geheel wordt. Blijft het niet plakken? Voeg extra rijststroop toe. Duw het mengsel met behulp van een natte lepel in de bakvorm  en spreid het goed uit.

Bak de vijgen havermoutrepen in ongeveer 25 minuten goudbruin. Haal het plakaat uit de vorm en leg het op een snijplank. Snijd ze pas in repen of vierkantjes nadat het baksel goed is afgekoeld.

TIP: De havermoutrepen kun je een week in een afgesloten trommel bewaren. Ze worden wel iets zachter.

EET SMAKELIJK!

 

Bron: met dank aan Lysanne van ‘This is Joan voor het recept en de heerlijke ‘Vijgen havermoutrepen’, we hebben gesmikkeld. Die mag je nog wel een keer voor ons bakken!

5 comments on “Vijgen havermoutrepen (gastblog)”

  1. Lioe Jacobs schreef:

    Dag Xandra. Dit ga ik zeker maken. Idd, aan het eind van de middag komt, bij mij, een ongezonde trek naar boven!. Vraagje: kan ik ook honing of agavestroop gebruiken. Of zelf appelstroop?
    Hartelijk dank .
    Lioe

    1. Xandra schreef:

      Beste Lioe, ik heb je vraag even naar Lysanne doorgespeeld. Zij vertelde mij dat honing en appelstroop wel als vervanger gebruikt kunnen worden, omdat zij ook erg plakkerig zijn. Met agavesiroop heeft zij geen ervaring. Gr. Xandra.

      1. Lioe Jacobs-Sie schreef:

        Hartelijk dank! ik heb ze gelukkig allebei, dus het zal wel lukken.
        Lioe

  2. Mar schreef:

    hallo, de vijgen-havermoutrepen staan vermeld op 180 gr bakken voor een hetelucht oven. op welke temperatuur is dit voor een elektrische oven ?

    1. Xandra schreef:

      Beste Mar, 180 graden voor een heteluchtoven is hetzelfde als 200 graden voor een conventionele oven, dus wanneer je alleen met onder en bovenwarmte bakt. Ik ga het meteen even in de tekst erbij zetten.

Geef een reactie: