Vijgenbrood voor op een kaasplankje

Vijgenbrood voor op een kaasplankje

Een paar weken terug kocht ik een heerlijk rond vijgen-notenbroodje. Niet voor op de kaasplank, wat trouwens wel een smakelijke combinatie is. Nee, ik wilde gewoon af en toe een klein stukje als een gezondere verwennerij oppeuzelen. Een soort van bonbonnetje, maar dan zonder chocolade. Op de ingrediëntenlijst stonden alleen vijgen en amandelen vermeld. Zoiets moet je dan toch ook makkelijk zelf kunnen maken lijkt mij.

TIP: koop wel een goede kwaliteit vijgen, liefst klasse 1. De beste tijd is vanaf september tot en met januari.

In de kast had ik nog een mal/pers liggen om zelf hamburgers of zoals in ons geval vegaburgers te vormen. En die blijkt nu ook heel handig te zijn voor een vijgenbrood. Heb je niet zo’n vorm, dan kun je ook een metalen ring gebruiken of neem gewoon een deegroller. Als je helemaal geen keukengadgets bezit rol dan kleine balletjes van het vijgenpaté.

Vijgenbrood voor op een kaasplankje

Dinsdag 17 januari 2017

Ingrediënten:

  • 200 gr gedroogde vijgen van goede kwaliteit
  • 20 gr amandelen met vlies

Topping:

  • 12 á 14 amandelen

Verder nog:

  • hamburger vorm (optioneel)
  • deegroller (optioneel
  • plastic zakje
  • foodprocessor (optioneel)
  • snijplank & (hak)mes
  • 2 vorken

Bereiding vijgenbrood

Hak 20 gram amandelen met vlies grof en leg ze apart of doe ze even in een kommetje.

Verwijder de harde steeltjes van de vijgen en maak er kleinere stukken van wanneer je een foodprocessor gebruikt. Doe ze in de kom van de machine en hak ze fijn. Pas wel op, want als je niet zo’n krachtige motor hebt dan kun je de machine opblazen.

Heb je geen machine, hak/snijd de vijgen dan fijn op een snijplank. Het is wel een plakkerig werkje.

Voeg de stukjes noot bij de fijngehakte vijgen en meng met behulp van de 2 vorken alles goed door elkaar.

Omdat vijgen zo kleven heb ik de vijgenpaté eerst in een plastic zakje gedaan en daarna pas in het bakje van de hamburger pers. Druk de paté stevig aan zodat er een platte, ronde, egale schijf ontstaat. (Of rol het plat met behulp van een deegroller.)

Als je het vijgenbrood nog niet direct wilt serveren laat het dan gewoon in het zakje zitten en leg het in de koeling. Of breng eerst nog de topping aan en snijd het brood in punten en bewaar het dan ik de koeling. Dan kun je steeds een klein stukje snoepgoed pakken.

Serveren: Verwijder het plastic en leg het vijgenbrood op een snijplank. Versier de bovenkant met hele amandelen en snijd het broodje in kleine punten.

Het vijgenbrood is in de koelkast max. 2 weken houdbaar, maar het is ook heel goed in te vriezen.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: