Vlinder koekjes voor Beatrix

Vlinder koekjes voor Beatrix

Veel bezoekers van mijn website en social media accounts zullen het waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat het de afgelopen weken nogal stil is geweest. Lezersvragen bleven onbeantwoord en ook kwamen er geen nieuwe items online. Wat was de reden van mijn plotselinge afwezigheid? Geheel onverwacht bleek mijn moeder helaas ernstig ziek te zijn. Op 8 oktober 2016, na een ziekbed van slechts enkele weken, is zij rustig en kalm van ons heengegaan. Rust zacht lieve (Bea)Trix.

Lieve mam, wanneer ik buiten een vrolijk dansende vlinder zie dan hoop ik dat jij het bent.

In memoriam

Beatrix was dol op de natuur, mooie bloemen én vlinders. Werkelijk overal kwam je ze in haar paradijsje tegen. Zelf geschilderd op een linnendoek, tussen de orchideeën op de vensterbank, kleine exemplaren dienden als wanddecoratie en natuurlijk ontbrak ook een vlinder naslagwerk niet. Daarom heb ik deze vlinder koekjes, als een eerbetoon aan onze moeder, gebakken voor mijn tweelingzus. Om haar zo te bedanken voor alle goede zorgen en tomeloze inzet. Het was niet eenvoudig, maar samen hebben we het gered. Zuske, zullen we er een mooie traditie van maken? We bakken voortaan elk jaar in oktober deze heerlijke vlinder koekjes. Dan peuzelen we ze op bij een kopje lekkere thee en onze meest dierbare herinneringen.

Voor wie ga jij deze vlinder koekjes bakken?

 

Vlinder koekjes voor Beatrix

1 november 2016

Ingrediënten (voor circa 3 bakplaten koekjes):

Basisdeeg:

  • 300 gr patent- of Zeeuwse bloem
  • 110 gr (riet)suiker
  • 150 gr roomboter
  • 35 gr ei, losgeklopt
  • 0,5 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • paar druppels vanille extract

Chocolade deel:

  • 15 gr cacaopoeder
  • 10 gr ei, losgeklopt

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • maatlepel
  • mengkom(men)
  • zeef
  • handmixer of keukenmachine
  • 2 plastic zakjes (deeg)
  • vork of garde
  • deegroller
  • koekjessteker(s)
  • bakplaten
  • bakpapier (optioneel)
  • klein paletmes voor koekjesdeeg

 

Bereiding vlinder koekjes voor Beatrix

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Vergeet dus niet om de roomboter op tijd uit de koelkast te halen. Weeg de ingrediënten eerst af voordat je aan de slag gaat. Dat werkt namelijk en stuk makkelijker.

Neem een mengkom, doe de boter hier en klop het met behulp van een mixer of keukenmachine tot een romige brei. Voeg dan de suiker, 35 gr ei en enkele druppels vanille extract toe en mix dan de ingrediënten goed door elkaar.

Zeef bloem en bakpoeder boven een lege kom, roer er een snufje zout doorheen. Doe het bloemmengsel bij de boter en meng alles snel en goed door elkaar. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Maak van het ene deel een dikke plak, verpak het in een stukje plastic en leg het in de koelkast te rusten.

Neem het andere deel van het deeg, verbrokkel het grof boven een kom. Voeg hier de cacaopoeder en 10 gram ei aan toe. Meng alles goed zodat er een egaal chocoladekleurig deeg is ontstaan. Maak ook hier een dikke plak van, verpak het in een stukje plastic en leg het minimaal 1 uur in de koelkast te rusten.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Haal het deeg uit de koelkast en verwijder het plastic.

TIP: Wil je drie verschillende kleuren koekjes bakken, haal van beide stukken deeg 1/3 deel af en leg dit apart. Je krijgt dan 1 bakplaat met vanille koekjes, een bakplaat met chocolade koekjes en een met gemarmerde lekkernijen.

Koekje type 1: Neem het grote stuk vanille deeg (*) en kneed deze iets soepeler. Rol het op je werkblad uit tot een lap van ongeveer 0,5 cm dikte. Steek met een koekjesvorm de vlinders uit en verwijder voorzichtig het overtollige deeg. Schep met een paletmes de koekjes van je werkblad op de bakplaat. Laat wat ruimte tussen de vlinder vrij. Rol het restant deeg opnieuw uit en steek daar ook weer koekjes uit. Ga zo door tot het deeg op is en de bakplaat vol. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de vlinder koekjes voor Beatrix in 10 ä 12 minuten goudbruin. Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster.

Koekje type 2: Neem nu het grote stuk chocolade deeg en ga verder vanaf (*) zoals hierboven beschreven.

Koekje type 3: Neem de beide kleine stukken vanille en chocolade deeg. Kneed ze lichtjes door elkaar zodat er een gemarmerd effect ontstaat en ga verder vanaf (*) zoals hierboven beschreven.

TIP: Bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel of glazen pot. 

Liefs Xandra.

 

Bron: In memoriam, Vlinder koekjes voor Beatrix.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

5 comments on “Vlinder koekjes voor Beatrix”

  1. TessaC schreef:

    Gecondoleerd en sterkte om dit verlies een plekje te geven. Ik vind deze koekjes een prachtig idee!

  2. Herman Scheffer schreef:

    Beste Xandra,
    Ik volg je website al een tijdje en het was me inderdaad opgevallen dat het “al even geleden was” dat er voor het laatst een nieuw bericht was geschreven. Heftige reden. Sterkte!
    Hartelijke groet, Herman

    1. Xandra schreef:

      Dank je wel Herman.

  3. john bruurmijn schreef:

    Gecondoleerd met het grote verlies van je moeder.
    Sterkte en die koekjes zullen je zeker helpen bij het dragen van dit verlies.
    John

Geef een reactie: