West-Vlaamse lukken, oblie of kniepertje

West-Vlaamse lukken, oblie of kniepertje

West-Vlaamse lukken, oblie of kniepertje. Eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Het zijn knapperige, dunne wafeltjes op basis van bloem, suiker, boter en wat smaakmakers. Soortgelijke koekjes vind je overal in Europa en bevatten uiteenlopende vormen en maten. Meestal zijn ze plat en (ovaal)rond. Ook worden de koekjes wel eens opgerold tot een sigaar of een hoorntje en gevuld met room. Grotere exemplaren gebruiken we vaak als puntzakje voor (soft)ijs. Lukken komen uit West-Vlaanderen, kniepertjes bakken ze in de noordelijke provincies van ons land en de oblie komt volgens mij oorspronkelijk uit Frankrijk.

Je zou deze koekjes ook ‘Nieuwjaarswafeltjes’ kunnen noemen. Ze worden volgens traditie rond de jaarwisseling gebakken. Het platte koekje symboliseert het oude jaar, dat is ontvouwen en geen geheimen meer kent. Het rolletje staat voor het nieuwe jaar. Het is immers nog verborgen & onbekend wat de komende periode ons gaat brengen. Het brosse wafeltje wordt vaak van een bolletje deeg gebakken, maar een vloeibaar beslag behoort ook tot de mogelijkheden. Mannin van Baksels.net deelt met ons een familierecept voor een beslag om kniepertjes van de bakken. Binnenkort ook maar eens proberen.

Andere knapperige wafeltjes:

West-Vlaamse lukken, oblie of kniepertje

11 november 2016

Benodigdheden voor circa 22 wafeltjes

Ingrediënten :

 • 200 gr Zeeuwse bloem of patentbloem
 • 100 gr witte (basterd)suiker
 • 85 gr roomboter, extra zacht
 • mespunt vanillepoeder of vanille extract
 • snuf zout
 • 1 ei maat L
 • 1 á 2 el water (optioneel)

Verder nog:

 • een wafelijzer voor dunne wafels (Kruidvat)
 • mengkom(men)
 • keukenweegschaal
 • mixer of keukenmachine
 • deegsteker (optioneel)
 • rooster
 • paletmes

west-vlaamse-lukken-oblie-of-kniepertje-2

Bereiding knapperige wafeltjes voor nieuwjaar

Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn en weeg alles alvast af. Je kunt het deeg al een avond van te voren maken, want het heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. Leg het daarom na het mixen minimaal 1 uur in de koelkast voordat je de wafels gaat bakken.

Deeg maken:

Neem een mengkom en doe hier alle droge ingrediënten (bloem, suiker, zout & vanillepoeder) in. Roer alles goed door elkaar. Voeg dan de zachte boter en het ei toe en meng alles snel en goed door elkaar. Gemengd is gemengd! Er mag geen lucht in geklopt worden en ook kunnen de glutenstrengen beter niet geactiveerd worden. Je krijgt dan namelijk geen brosse koekjes. Wanneer je denkt dat het deeg nog iets aan de droge kant is voeg dan eventueel nog 1 á 2 eetlepels water toe.

Maak een dikke plak van het deeg en wikkel het in een stukje plastic of neem een kleine afsluitbare bak. Zet het deeg minimaal 1 uur (liever langer) in de koelkast, dan kan het zich ontwikkelen en steviger worden.

Kniepertjes bakken:

Laat de wafelvorm alvast goed warm worden. Haal het deeg uit de koeling en verwijder de verpakking. Verdeel het deeg in stukjes van circa 20 gram (voor koekjes met een doorsnede van 10 cm) en maak er bolletjes van.

Zodra het apparaat warm genoeg is kun je met het bakken beginnen. Open het ijzer en leg 1 deegbolletje in het midden van de onderste bakplaat, klap dan het deksel naar beneden en duw het goed aan zodat het deeg plat en dun wordt. Open het deksel na een paar minuten om te controleren of het wafeltje al bruin genoeg is. Haal het koekje met behulp van een paletmes van het ijzer er leg het meteen op een rooster om af te koelen. Het kniepertje is nu nog zacht, maar zal tijdens het afkoelen knapperig worden. Bak zo ook de overige bolletjes deeg. Veel succes!

west-vlaamse-lukken-oblie-of-kniepertje-3

TIP: Bij het wafelijzer zit ook een plastic vorm om (ijs)hoorntjes van het kniepertje te maken. Dat moet je meteen na het bakken van een wafeltje doen, want dan is het koekje nog zacht.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘West-Vlaamse lukken, oblie of kniepertje’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

West-Vlaamse lukken, oblie of kniepertje

3 gedachten over “West-Vlaamse lukken, oblie of kniepertje

 1. Ik ken ze onder de naam ‘kniepertjes’. Ik kom van origine dan ook uit Drenthe. Ik maak ze vaak met mijn vader vlak voor oud & nieuw, zo lekker!

  1. Beste Marie, vast wel, ik zet je vraag op mijn to-do-lijstje. Ik weet namelijk niet of je de bloem een op een kunt vervangen door een glutenvrije soort. Ik weet dat glutenvrije baksels sneller zullen verbranden in een ijzer. Dus daar moet ik even een keer rustig naar kijken en uitproberen. Wordt vervolgd…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven