Yoghurtijs met zelfgemaakte lemon curd

Yoghurtijs met zelfgemaakte lemon curd

Dit yoghurtijs met lemon curd is helemaal niet moeilijk te maken. En ze zijn het hele jaar door een heerlijke verfrissende traktatie. Wanneer je, net als ik, dol bent op citroenijs, dan moet je echt deze bijzondere variatie eens proberen. Je hebt er geen dure ijsmachine voor nodig, alleen een goedkoop plastic setje om 6 ijslollies in te maken (de houdertjes op de foto zijn bij Ikea gekocht voor maar €1,99 per 6 stuks) en een portie geduld totdat ze goed bevroren zijn. Het is niet erg als je wat van het lemon curd- yoghurt mengsel overhoud, want zo op snoepen is ook lekker.

Het voordeel van deze ijsjes is dat je precies weet wat erin zit, dus géén extra kleur, geur en smaakstoffen. Je kunt de suiker in het recept van de lemon curd eventueel vervangen door een goede kwaliteit honing. Kinderen zullen misschien de citroensmaak niet zo lekker vinden, dus probeer gewoon eens wat fruitvariaties uit. Je kunt ze met deze yoghurtijsjes iets lekkers geven en ze krijgen zo eiwitten en calcium binnen. Maak de curd ook eens met sinaasappels, limoen, mandarijntjes, grapefruit, pomelo, mango of frambozen, etc., zo krijg je een heel assortiment aan verschillende smaken.

TIP: Denk er wel aan dat de lemon curd eerst goed moet afkoelen voordat je er ijsjes van kunt maken!

Yoghurtijs met zelfgemaakte lemon curd

3 januari 2014

Lemon curd

Ingrediënten

  • 140 gr basterdsuiker
  • 110 gr zachte boter
  • fijngeraspte schil van ca een halve citroen
  • 150 ml vers citroensap, gezeefd (ca 3 citroenen)
  • 3 grote eieren

Benodigdheden

  • 1 met kokend water schoongemaakte (weck)pot
  • zeef

Bereidingswijze lemon curd

Neem een kleine pan of een hitte bestendige schaal en een grotere pan. Laat een laag water koken in de grote pan, hang de kleine pan of de schaal in de grote pan, maar zo dat de bodem het water niet raakt, dit heet au bain Marie verwarmen.

Doe dan de suiker, boter, citroenrasp en -sap in de kleine pan/schaal, verwarm het op een middelhoog vuur tot de boter helemaal gesmolten is. Zet dan het vuur op de laagste stand! Klopt de eieren los in een andere kom en voeg deze bij, al roerend, door het boter mengsel en verwarm het nog 3-5 min. Het mengsel mag echter niet koken!! De lemon curd is klaar wanneer je met een vinger aan de achterzijde van een lepel een zichtbare streep kunt trekken.

Haal dan nu de lemon curd van het vuur en roer het nog een keer goed door. Plaats een zeef op de (weck)pot en vul deze met het mengsel. Het kan zijn dat de lemon curd wat dun lijkt, maar tijdens het afkoelen zal het dikker worden. Je kunt het een paar weken in de koelkast bewaren of er gewoon héél véél lekkere lemon curd yoghurtijsjes van maken natuurlijk. Het recept is goed voor 6 stuks.

Yoghurtijs

Ingrediënten

  • 350 ml Turkse of Griekse yoghurt
  • 150 ml lemon curd
  • sap van 1 citroen (optioneel)

Benodigdheden

  • set om 6 ijslollies te maken
  • maatbeker

Bereidingswijze yoghurtijs met zelfgemaakte lemon curd

Meet de hoeveelheid yoghurt af in de maatbeker, roer de lemon curd en eventueel citroensap goed door de yoghurt (Ik hou erg van citroen, dus voor mij kan het niet ‘citroenerig’ genoeg zijn, wil je dat niet, laat het sap dan achterwege).

Vul de houdertjes, één voor één, tot net onder de rand. Houd er rekening mee dat de stokjes er ook nog in moeten. Plaats ze in de standaard en zet deze voorzichtig in de vriezer. Het duurt een paar uur voordat het yoghurtmengsel goed bevroren is.

Ik zeg proeven maar!

Bron lemon curd: De Free Range Cook van Annabel Langbein

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Liever ander ijs dan dit yoghurtijs met zelfgemaakte lemon curd? Maak dan bananenijsjes met yoghurt en honing!

Geef een reactie: