Lees het recept eerst goed door en ga daarna pas aan de slag.
Start de avond voor de bakdag met het wellen van de quinoa. Als je dat een nachtje zo laat staan, dan hoef je het niet te koken. Al het aanhangende water mag samen met de zaden op dag 2 door het deeg.
Neem een hittebestendig schaaltje met een deksel. Doe hier 75 gram quinoa in en voeg daar 75 gram kokend water bij. Daarna even goed roeren, bakje afsluiten en wegzetten bij kamertemperatuur tot dag 2.
Dag 2
Zorg eerst dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg de ingrediënten voor dag 2 allemaal zorgvuldig af en zet ze klaar.
Vet daarna het broodbakblik goed in met een klein beetje boter of bekleed de binnenkant met een stukje bakpapier.
Deeg maken
Neem een mengkom en doe hier in: speltbloem, spelt volkorenmeel, bakkerszout en instantgist. Roer daarna alles even goed door elkaar, zodat gist en zout niet lang met elkaar in contact blijven. Zout kan namelijk de werking van gist tegenwerken of zelfs tenietdoen.
Vervolgens mag de gewelde en afgekoelde quinoa en het grootste gedeelte van het water erbij. Houd een klein deel achter en voeg dat pas toe wanneer je deeg te droog blijkt. Meng nu alle ingrediënten goed door elkaar. Er mogen geen klontjes meer in het deeg zitten. Ook al het water moet goed opgenomen zijn. Als het goed is gegaan, ziet je deeg er nu meer uit als een stevig beslag, dan als brooddeeg.
Spatel daarna het deeg in de broodbakvorm. Strijk desnoods de bovenkant voorzichtig glad met een natgemaakte siliconen spatel of de bolle kant van een grote eetlepel. Wil je een wat stoerder brood, laat dit dan achterwege.
Oven voorverwarmen
Verwarm tijdens de rijstijd de oven voor op 200 graden.
Deeg laten rijzen
Plaats het bakblik met deeg in of onder een plastic krat (het liefst een voedsel veilig exemplaar). Zet er 1 of 2 kopjes warm water naast. Sluit de krat of plaats het ondersteboven over het bakblik heen. Laat het deeg daarna ongeveer 60 minuten rijzen.
Verwijder het plastic. Het deeg is nu bijna in volume verdubbeld en komt tot net voorbij de bovenrand van het bakblik (mits je formaat bakblik gebruikt zoals in het recept staat aangegeven). Is het deeg nog niet voldoende gerezen? Laat het dan nog wat langer staan.
Brood bakken in oven
Plaats een klein hittebestendig bakje met wat kokend water onderin de oven (stoom) of gebruik de stoomfunctie van je oven. Verwijder de plastic bak en schuif de bakvorm voorzichtig met deeg en al in de oven. Verwijder na 15 minuten baktijd het hittebestendige bakje uit de oven of zet de stoomfunctie uit. Bak het ‘Niet kneden speltbrood met quinoa’ in totaal 30 á 35 minuten goudbruin. De kerntemperatuur moet rond de 94 graden zijn. Dan is het brood gaar.
Haal het brood na het bakken direct uit de bakvorm en laat het vervolgens goed uitdampen en afkoelen op een rooster.
Notities
BAKTIP: ‘Niet kneden speltbrood met quinoa’ kun je heel goed in de vriezer bewaren.