Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zet de benodigdheden klaar en weeg alles alvast af.
Snij de knoflook, zwarte olijven en zongedroogde tomaten in kleinere stukjes en meng deze samen met de oregano door elkaar. Zet dit schaaltje even apart.
Deeg kneden
Doe spelt volkorenmeel, instantgist en bakkerszout in een kom en meng ze goed. Dan het water erdoor mengen. Ongeveer 6 min. in de kneedmachine kneden. Voeg dan de olijfolie en de knoflook mix toe, nog 2 tot 3 minuten kneden, totdat er een soepel en elastisch deeg is ontstaan en alles goed door het deeg gemengd is. Eventueel controleren door een vliesje te trekken, net als een kauwgom-bel (met de hand kneden kan ook, maar dan duurt het langer).
Eerste rijs
Doe een bulkrijs of verdeel het deeg al in twee gelijke porties. Deegbollen in licht, ingevette kommen leggen en afdekken met een douchemutsje of een plastic zak. Op kamertemperatuur 60 minuten laten rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Deeg doorslaan en vormen
Deeg uit de kommen halen, zachtjes één voor één lichtjes door kneden, zodat de luchtbelletjes zich door het deeg verspreiden. Duw het deeg met je handen uit tot twee ovale schijven van ongeveer 30 cm lang. Leg ze op bakpapier en dek af met een stuk plastic, licht ingevet met olijfolie.
Tweede rijs
Ongeveer 30 minuten laten rijzen op kamertemperatuur.
Vormen en topping aanbrengen
Haal het plastic van de broden af en verdeel er royaal wat olijfolie over. Duw vervolgens je vingertoppen in het deeg, zodat er allemaal kuiltjes in ontstaan. Ze lopen waarschijnlijk vol met olijfolie, maar dat is ook de bedoeling.
Derde rijs
Dek de focaccia’s weer goed af en laat ze nog een keer 30 minuten rijzen.
Oven voorverwarmen
Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven alvast voor op 220 graden.
Brood bakken in de oven
Bak de broden één voor één. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden. Verwijder het plastic en schuif het eerste brood in het midden van de oven. Bak de volkoren focaccia van spelt in ongeveer 20 tot 25 goudbruin. Laat deze op een rooster afkoelen terwijl het andere brood brood in de oven zit.
Baktip
Tip: Deze volkoren focaccia van spelt kan heel goed in de vriezer bewaard worden. Ik snij het brood dan wel eerst in gelijke parten. Zo hoef je niet het hele brood in één keer te ontdooien.