Ommelander oertarwe uit Groningen

Ommelander oertarwe uit Groningen a

Ommelander oertarwe (Triticum) is van Hollandse bodem. Het wordt verbouwd in Groningen, gemalen in Friesland en ik bak er brood van in Noord-Holland. Als dat geen samenwerken anno nu is. Ommelander is biologisch geteeld bovendien! Wat wil een mens nog meer? Ehhh .. nog meer oude rassen wellicht. Het is een mooi initiatief dat oergranen weer in ere hersteld worden. We hebben emmer in de Haarlemmermeer en Ommelander in Groningen. Welke boer volgt?

Ommelander oertarwe uit Groningen

25 mei 2015

Wat maak je bijvoorbeeld met Ommelander

Spruitgroente – zijn erg lekker knapperig in een salade of wokschotel en smaken verrassend zoet. Een klein beetje zoals stevia. Wat je dan weer niet verwacht van een graankorrel. Het laten spruiten van zaden en granen is momenteel heel erg in. En bovendien nog gezond ook. Ommelander graankorrels zijn bij sommige natuurvoedingswinkels te koop: GreenAge.

Brood – van Ommelander is heel zacht van smaak. Het lijkt een beetje op emmer en spelt. Ook heeft de Ommelander vergelijkbare glutenstrengen, dus kwetsbaarder dan die van de moderne tarwesoorten.

Verder nog: pannenkoeken, poffertjes, koekjes, cake, taart, muffins, et cetera. Volgens Felix Wilbrink kun je er zelfs een heerlijke Ommelander stoofpot van brouwen. Binnenkort ook maar eens proberen. Maar wat ik helaas nog niet ben tegen gekomen zijn Ommelander graanvlokken voor muesli. Misschien moet ik de graankorrels dan zelf maar gaan pletten net zoals in dat reclame filmpje. Iemand een goede hamer??

Het Geweide Hof

Ommelander oertarwe 3

Het Geweide Hof is een stichting die gehuisvest is in de boerderij van de familie Van Zanten te Garmerwolde. Er wordt van alles georganiseerd, zoals lezingen, rondleidingen, veldwandelingen, kookworkshops en zelfs broodjespad voor de kinderen. Op de website van de familie kun je lezen dat de boerderij al in 1840 door de landbouwer Van Zanten bewoond werd. Het bedrijf gaat van vader op zoon over. En ook nu anno 2015 zwaait een Van Zanten er de scepter. Ruim zestien jaar geleden is het bedrijf overgeschakeld naar een volledig biologische productiemethode. Zover ik heb kunnen achterhalen, wordt Ommelander oergraan alleen door boer van Zanten verbouwd.

Stichting Het Geweide Hof / Fam. P.J. van Zanten
Geweideweg 7
9798 TA Garmerwolde
www.hetgeweidehof.nl
info@hetgeweidehof.nl

Korenmolen ‘Mole ’t Lam’

Ommelander oertarwe

Mole ’t lam vind je in Friesland en wel in het mooie plaatsje Woudsend. Deze nog werkende korenmolen is het oudste exemplaar van onze noordelijke provincie. Het is een stellingmolen en geschikt voor het malen van graan en het pellen van gerst.

Stellingmolen = is een hoge windmolen met halverwege een stelling rondom. Je zou het ook een soort van galerij (denk aan een flatgebouw) kunnen noemen. Op de foto kun je zien hoe dat eruitziet. Een stellingmolen is hoger, omdat de wieken dan toch nog voldoende wind kunnen vangen.  Vaak staan dit type molens tussen andere bebouwing. Omdat de kap dus ook hoger geplaatst is, komen de wieken niet tot aan de grond.

Mole ’t lam heeft ook een winkeltje dat een aantal dagen per week open is. Ze verkopen daar onder andere Ommelander meel/bloem en andere soorten graan.

Mole ’t lam
Molestrjitte 4
8551 NZ Woudsend (Fr.)
http://molenhetlam.nl
info@molenhetlam.nl

Bron: Met dank aan Marjon van Mole ’t Lam voor het verzenden van Ommelander bloem & meel.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Ommelander oertarwe uit Groningen

5 gedachten over “Ommelander oertarwe uit Groningen

 1. Bakkerij Staghouwer in het Groningse Tolbert, bakt, brood van de Ommelander Tarwe, Het brood is geheel biologisch en wordt op authentieke wijze gebakken. Bovendien bakt bakkerij Saghouwer brood van allerlei andere oergranen, afkomstig van Het Geweide Hof in Garmerwolde en Landgoud in Kloosterburen. Heerlijk en gezond! Te koop bij de winkels van Staghouwer en ook te koop bij diverse biologische winkels in en om de stad Groningen.

 2. Hallo Xandra,

  Allereerst wil ik je bedanken voor de stukken die je hebt geschreven. Heel interessant!

  Toch heb ik nog een vraag: Ommelander oertarwe (Triticum)
  Er hoort nog iets achter te staan wat verwijst naar de soort Triticum, wat omschrijft
  wat het voor een soort graan betreft.

  Kun je mij ook vertellen waarom het Ommelander oertarwe wordt genoemd? Of proberen
  verbouwers hier hun eigen stempel te drukken op een soort? Of betreft het hier een soort
  die in de oudheid in die streek werd verbouwd?
  Wat is onze band precies met dit gewas? En wat is de oorspronkelijke benaming?

  Vriendelijke groet,

  1. Beste Vincent, Ik heb contact met de boer/biologisch bedrijf gehad dat de Ommelander en veel andere oude graansoorten in ere willen houden, zodat deze soorten niet verloren gaan. Deze meneer vertelde mij dat het tweede deel in de Latijnse naam niet bekend is. Waarschijnlijk door de eeuwen heen verloren gegaan. Er is maar een iemand die het misschien zou kunnen weten en die is een aantal jaren geleden naar Zweden (meen ik mij te herinneren)geëmigreerd, adres onbekend. Het gaat mij wat ver om daar op onderzoek te gaan. De meeste beschikbare info staat in mijn verhaal, de rest is gissen. Er is in Nederland een speciale opslag waar ze van alle soorten gewassen en bomen wat zaden bewaren, een soort databank. Wellicht zijn ze zo weer aan de Ommelander oertarwe gekomen? Bij GreenAge verkopen ze sinds kort ook graankorrels van Ommelander. Misschien dat zij nog iets meer weten?
   Groetjes, Sandra.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven