Knapperige speltciappe met olijven

knapperige speltciappe met olijven

Ze zijn knapperig, ruiken heerlijk naar zwarte olijven en smaken werkelijk goddelijk. Ik heb het over deze knapperige speltciappe met olijven. Lekker bij een glaasje wijn, een knabbeltje voor onderweg of bij een kom zelfgemaakte tomatensoep. Het is echt een goed recept. De volgende keer ga ik het eens proberen met fijngehakte, zongedroogde tomaatjes. Ze zijn heel makkelijk te maken met behulp van een pastamachine, maar het deeg uitrollen met een roller kan natuurlijk ook.

Het originele recept komt uit het boek ‘Italiaans brood, van focaccia tot grissini’ van Maxine Clark. Een echte aanrader. Maar omdat ik het niet kan laten om een recept naar mijn eigen hand te zetten, is het een ietsje pietsje, beetje boel anders geworden. Ciappe … een beetje van mijzelf en een beetje van Maxine.

Dat smaakt naar meer

 

Knapperige speltciappe met olijven

7 oktober 2013

Benodigdheden

Ingrediënten:

  • 250 gr speltbloem
  • 1 1/2 tl bakkers- of fijn zeezout
  • 1 tl rozemarijn, gedroogd
  • ca. 3 el superfijn gehakte zwarte olijven
  • 2 el olijfolie
  • 100 ml water

Benodigdheden

  • deegroller of pastamachine
  • bakplaat en bakpapier
  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • kneedmachine

Bereidingswijze knapperige speltciappe met olijven

Roer het zout door het water tot het helemaal is opgelost.

Doe de bloem in een kom (of op het aanrechtblad) en maak een kuiltje in het midden. Schenk het water en de olijfolie erin. Voeg dan de rozemarijn en fijngehakte zwarte olijven toe en meng deze goed door het deeg. Kneed het deeg enkele minuten, het is nu glad en soepel. Doe het deeg in een schone kom en dek het af met plasticfolie of een douchemutsje, laat het 15 min op kamertemperatuur staan.

Verwarm de oven voor tot 180 graden.

Haal het deeg uit de kom, kneed het vervolgens licht door en verdeel het in hele kleine porties. Iets groter dan een soepballetje. Probeer er gewoon één of twee uit om de uiteindelijke afmeting te bepalen. Ik heb er kleine crackertjes van gemaakt. Rol daarna de stukjes deeg een voor een uit of nog makkelijker, draai ze door de pastamachine (dat gaat echt super). Ze mogen slechts een paar mm dik zijn. Leg ze nu op een met bakpapier beklede bakplaat en prik ze met een vork over de gehele oppervlakte gelijkmatig in. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de ciappe in circa 15 tot 20 min goudbruin.

Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. In een goed afgesloten trommel kun je ze ongeveer twee weken bewaren of nog beter, stop ze in de vriezer. Maar het is heel goed mogelijk dat er helemaal niets te bewaren valt.

P.S. Dit recept is goed voor circa 3 bakplaten vol met deze lekkere crackertjes.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: