Vegan spelt sodabroodjes met pindakaas

Vegan spelt sodabroodjes met pindakaas

Vegan spelt sodabroodjes met pindakaas bakken in de oven. Dit is een snel en eenvoudig recept om in een handomdraai versgebakken broodjes maken. Voor dit sodabrood deeg hoef je alleen maar de ingrediënten door elkaar te roeren. Even in model brengen en hupsakee, je tovert 1,2,3 een sodabrood uit eigen oven. Meer is het niet. Een Iers sodabrood recept is ideaal voor de beginnende thuisbakker en iedereen die snel brood nodig heeft.   

Veganistisch sodabrood maken

Als je eenmaal een goed basisrecept voor sodabrood hebt, dan kun je daar naar hartenlust mee variëren. De een gebruikt dierlijke ingrediënten en de ander kiest juist liever voor diervrij. Sodabrood hoeft niet speciaal veganistisch te zijn, maar het kan wel zoals dit recept je laat zien. Door bakpoeder te gebruiken in plaats van de traditionele baksoda, mag je het ‘zuurtje’ achterwege laten. Zo kun je karnemelk heel eenvoudig vervangen door water of een plantaardige melk. Bakpoeder bevat immers al baksoda en een ‘zuurtje’ om het natriumbicarbonaat te activeren. Dat heb je nodig om een luchtig(er) baksel te krijgen.

Wil je meer over deze verschillende rijsmiddelen weten? Hier vind je alle broodnodige informatie: ‘Alles over bakpoeder en zo’.

Glutenvol, glutenarm of glutenvrij sodabrood

Glutenvol, glutenarm of glutenvrij, het kan allemaal. Zo heb je sodabrood zonder tarwe, sodabrood met havermeel, bruin sodabrood, et cetera. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Vandaag deel ik een recept op basis van spelt volkorenmeel, speltbloem, havermout en 100% pindakaas.

Indien je glutenvrij eet, dan moet je het recept iets meer aanpassen. Je zult dan naast de glutenvrije meelsoorten tevens een plakmiddel moeten toevoegen om een samenhangend geheel te creëren. Fijne glutenvervangers zijn bijvoorbeeld psylliumvezels, chiazaad en xanthaangom. Natuurlijk zijn er nog meer opties, zoals het gebruiken van een kant-en-klare glutenvrije meelmix.

Wil je meer over deze verschillende glutenvervangers weten? Hier vind je alle broodnodige informatie: ‘Gluten vervangers en bindmiddelen’.

Vegan spelt sodabroodjes zónder pindakaas

Ben je niet zo’n liefhebber van pindakaas, vervang het dan door iets anders dat je wel je voorkeur heeft. Goede opties zijn dikke yoghurt, kwark, roomkaas, banaan, appelmoes, enzovoort. En wellicht heb je zelf ook nog een goed idee, iets waar ik zelf zo snel niet aan gedacht heb. Stuur mij dan gerust een berichtje.

Baktips voor dit Iers sodabrood recept

• Ik heb deze bolletjes met stoom gebakken. De broodjes drogen dan iets minder snel uit tijdens het bakken. Wil je liever niet met stoom bakken, dan laat je deze handeling gewoon weg.
• Bak Iers sodabrood ook niet te lang, gaar is gaar, want ook dat zorgt voor droog brood.
• Verwerk het deeg meteen. Een deel van het bakpoeder wordt namelijk al geactiveerd zodra er vocht bij komt.

Vegan spelt sodabroodjes of -brood

Je kunt met dit recept 8 pindakaas-spelt-bolletjes maken of kies eventueel voor 1 heel vloerbrood. Dat laatste is wel de meest makkelijke manier om dit sodabrood deeg vorm te geven.

Vegan spelt sodabroodjes met pindakaas

Vegan spelt sodabroodjes met pindakaas

En snel en makkelijke recept van Xandra Bakt Brood. Een heerlijk variatie op het Ierse sodabrood met spelt, havermout en pindakaas.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Baktijd 20 min
Totale tijd 40 min
Gang Brood
Keuken Iers
Aantal 8 broodjes

Benodigdheden

  • 2 x mengkom
  • keukenweegschaal
  • Deense deegklopper of grote vork
  • deegsteker
  • deegschraper
  • diep bord voor havermout topping
  • bakpapier
  • bakplaat
  • hittebestendig bakje voor stoom (optioneel)
  • rooster

Ingrediënten
  

Sodabrood deeg

  • 150 gr spelt volkorenmeel
  • 150 gr speltbloem
  • 50 gr havermout, grof
  • 6 gr (bakkers)zout
  • 7 gr bakpoeder
  • 125 gr 100% pindakaas
  • 240-250 gr water of plantaardige melk

Werkblad

  • extra speltbloem

Topping sodabroodjes

  • 25 gr havermout, grof

Instructies
 

Voorbereidingen

  • Lees eerst het recept goed door en ga daarna pas aan de slag. Zet de benodigdheden alvast klaar op je werkblad. Dat scheelt straks weer zoeken.

Oven voorverwarmen

  • Verwarm de oven voor op 190 graden (onder- en bovenwarmte)

Sodabrood deeg

  • Weeg nu alle ingrediënten netje af. Strooi alvast 25 gram havermout in een diep bord en zet opzij.
  • Doe alle droge bestanddelen in de ene kom en alle natte (pindakaas en water of plantaardige melk) in de andere. Klop de pindakaas los. Meng ook de droge ingrediënten door elkaar.
  • Voeg nu het natte deel bij het droge en roer alles goed door elkaar. Je hoeft niet te kneden, maar wel moet alle het vocht opgenomen zijn. Het mengsel mag ook geen droge bloem meer bevatten. Voeg eventueel nog wat vocht toe. Het deeg ziet er uit als een slappe, doch samenhangende brei, dus niet als een beslag, maar ook niet als gemiddeld brooddeeg.

Deeg verdelen en bolletjes maken

  • Strooi eerst wat bloem op je werkblad en haal daarna met een deegschraper het deeg uit de kom. Verdeel het sodabrood deeg in 8 gelijke stukken van ongeveer 90 gram. Als het deeg teveel plakt doe dan ook wat bloem op je handen. Vorm nu mooie bolletjes van het deeg en leg ze op je werkblad.

Havermout topping aanbrengen

  • Maak nu de bovenkant een klein vochtig. Ik heb mijn handen wat nat gemaakt met water en vervolgens de bovenkant van het deeg aangeraakt. Rol de broodjes dan voorzichtig door de havermout en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat.

Brood bakken in de oven

  • Schuif de bakplaat net onder het midden in de oven. Verlaag de temperatuur naar 180 graden. Voeg de eerste 10 minuten van de totale baktijd wat stoom toe (optioneel). Bak de vegan spelt sodabroodjes met pindakaas in circa 20 minuten lichtbruin.
  • Laat de bolletjes na het bakken goed afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Vegan spelt sodabroodjes met pindakaas gebakken?

Heb je deze heerlijke Ierse sodabroodjes gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Vegan spelt sodabroodjes met pindakaas’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

Dat smaakt naar meer sodabrood

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Vegan spelt sodabroodjes met pindakaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven