Volkoren focaccia van spelt

Volkoren focaccia van spelt

Volkoren focaccia van spelt. Een focaccia wordt ook wel een Italiaans plat brood genoemd. Het lijkt een klein beetje op een dikke een pizza. Dit veelzijdige en luchtige brood wordt gemaakt van een zacht deeg met veel olijfolie. Je kunt er verschillende kruiden of groente als topping aan toevoegen of lekker door het deeg mengen. Zo creëer je steeds weer een andere smaak. Een focaccia past heel goed bij een kom lekkere soep, een verse salade of zomaar als tussendoortje.

Wil je meer weten over het graan spelt, de voorloper van tarwe, kijk dan even hier: Spelt tarwe of Triticum spelta

Deze keer heb ik volkoren focaccia van spelt gemaakt. Spelt volkorenmeel geeft een extra bite aan het brood, zonder dat je het idee hebt bruin brood te eten. Vezels zijn natuurlijk gezond en goed voor de spijsvertering. Dit recept is voor twee broden, dus misschien wil je wel 2 verschillende smaken maken. Meng dan smaakmakers pas na het verdelen van het deeg er doorheen. Denk bijvoorbeeld aan een rozemarijn versie en één zoals hieronder beschreven staat.

Een focaccia recept

In een Italiaans platbrood kun je fijn allerhande restjes smaakmaker verwerken. Daarnaast is het een heel toegankelijk recept voor de beginnende broodbakker. Je hoeft bij een focaccia niet bang te zijn dat het in model brengen mislukt of dat je brood inzakt. 

Volkoren focaccia van spelt

Volkoren focaccia van spelt

Hoe bak je focaccia van speltmeel? Het recept van Xandra Bakt Brood bevat stap-voor-stap uitleg om direct mee aan de slag te gaan.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 50 min
Rijstijd 2 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Borrelhapje, Brood, Tussendoortje
Keuken Italiaans
Aantal 2 broden

Benodigdheden

  • 2 mengkommen
  • keukenweegschaal
  • kneedmachine (optioneel)
  • 2 bakplaten of een ovensteen
  • 2 vellen bakpapier
  • 2 grote plastic zakken
  • deegschraper

Ingrediënten
  

Ingrediënten (voor 2 broden):

    Deeg

    • 750 gr spelt volkorenmeel
    • 11 gr instantgist
    • 5 gr bakkerszout
    • 4-5 el olijfolie
    • 450-470 gr water

    Vulling

    • 3 tenen knoflook
    • 4 stukken zongedroogde tomaat (in olie)
    • 1 handje zwarte olijven
    • 2 el gedroogde oregano

    Topping

    • grof zeezout
    • olijfolie

    Instructies
     

    • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zet de benodigdheden klaar en weeg alles alvast af.
    • Snij de knoflook, zwarte olijven en zongedroogde tomaten in kleinere stukjes en meng deze samen met de oregano door elkaar. Zet dit schaaltje even apart.

    Deeg kneden

    • Doe spelt volkorenmeel, instantgist en bakkerszout in een kom en meng ze goed. Dan het water erdoor mengen. Ongeveer 6 min. in de kneedmachine kneden. Voeg dan de olijfolie en de knoflook mix toe, nog 2 tot 3 minuten kneden, totdat er een soepel en elastisch deeg is ontstaan en alles goed door het deeg gemengd is. Eventueel controleren door een vliesje te trekken, net als een kauwgom-bel (met de hand kneden kan ook, maar dan duurt het langer).

    Eerste rijs

    • Doe een bulkrijs of verdeel het deeg al in twee gelijke porties. Deegbollen in licht, ingevette kommen leggen en afdekken met een douchemutsje of een plastic zak. Op kamertemperatuur 60 minuten laten rijzen tot het in volume verdubbeld is.

    Deeg doorslaan en vormen

    • Deeg uit de kommen halen, zachtjes één voor één lichtjes door kneden, zodat de luchtbelletjes zich door het deeg verspreiden. Duw het deeg met je handen uit tot twee ovale schijven van ongeveer 30 cm lang. Leg ze op bakpapier en dek af met een stuk plastic, licht ingevet met olijfolie.

    Tweede rijs

    • Ongeveer 30 minuten laten rijzen op kamertemperatuur.

    Vormen en topping aanbrengen

    • Haal het plastic van de broden af en verdeel er royaal wat olijfolie over. Duw vervolgens je vingertoppen in het deeg, zodat er allemaal kuiltjes in ontstaan. Ze lopen waarschijnlijk vol met olijfolie, maar dat is ook de bedoeling.

    Derde rijs

    • Dek de focaccia’s weer goed af en laat ze nog een keer 30 minuten rijzen.

    Oven voorverwarmen

    • Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven alvast voor op 220 graden.

    Brood bakken in de oven

    • Bak de broden één voor één. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden. Verwijder het plastic en schuif het eerste brood in het midden van de oven. Bak de volkoren focaccia van spelt in ongeveer 20 tot 25 goudbruin. Laat deze op een rooster afkoelen terwijl het andere brood brood in de oven zit.

    Baktip

    • Tip: Deze volkoren focaccia van spelt kan heel goed in de vriezer bewaard worden. Ik snij het brood dan wel eerst in gelijke parten. Zo hoef je niet het hele brood in één keer te ontdooien. 

    IK ZEG PROEVEN MAAR!

    Volkoren focaccia van spelt gebakken?

    Heb je dit bijzonder smakelijke focacciabrood van spelt volkorenmeel gebakken? Of heb je er misschien je eigen draai aan gegeven? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Volkoren focaccia van spelt’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

    Dat smaakt naar meer facaccia

    ©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

    Volkoren focaccia van spelt

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Schuiven naar boven