Italiaanse speltwafels met zwarte knoflook

Italiaanse speltwafels met zwarte knoflookZe smaken beslist naar meer, deze Italiaanse speltwafels met zwarte knoflook. In een handomdraai serveer je deze heerlijke traktatie. De gefermenteerde knoflook zorgt voor een extra smaakdimensie. Een klein voordeel of groot het is maar net hoe je het ervaart. Na het eten van zwarte knoflook blijft er geen nare ademgeur achter. Door het fermenteren in een lauwwarme oven zijn de teentjes zwart, zacht, zoet en hartig geworden. Ze ogen en voelen als plakkerige en zachte dropjes.

Vandaag heb ik gekozen voor spelt(bloem), maar je kunt bijvoorbeeld ook tarwe, emmer of eenkoren gebruiken.

Makkelijk en snel

Ik gebruik een elektrische wafelijzer, speciaal geschikt voor dikke wafels. Heb je die niet, dan kun je ze eventueel ook in een grill- of koekenpan bakken. Probeer het anders eens in een tosti apparaat. Vergeet de platen dan niet eerst in te vetten.

Het voordeel van wafels is dat ze makkelijk en snel te bereiden zijn. Geen gedoe met kneden, vliesjes trekken en lange rijstijden. Meer dan een lekker beslag maken en bakken is het niet. Met de vulling kun je naar hartenlust variëren, zodat je telkens een andere wafels krijgt. Wij eten ze als vervanger voor brood. Lekker als lunch of tussendoortje. Geef er een kom zelfgemaakte soep of een verse salade bij. Smullen maar!

Dat smaakt naar meer wafels:

Italiaanse speltwafels met zwarte knoflook

24 april 2020

Benodigdheden voor ongeveer 6-7 hartige wafels

Ingrediënten:

  • 135 gr speltbloem (De Zandhaas)
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 3 el olijfolie
  • 1 ei maat M
  • 200 gr water

Vulling:

  • 30 gr zwarte knoflook teentjes, gepeld
  • 30 gr zongedroogde tomaatjes op olie
  • 75 gr geraspte kaas, voor pizza of pasta
  • 0,5 tl Italiaanse kruiden (of iets meer)

Wafelijzer:

  • wafelapparaat voor dikke wafels (of grill- of koekenpan)
  • wat olie om het wafelijzer mee in te vetten

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • setje maatlepels
  • mengkom
  • snijplank
  • mesje
  • siliconen kwastje
  • siliconen spatel
  • klein schaaltje (voor de olie)
  • juslepel
  • Deense deegklopper of garde
  • rooster

    Italiaanse speltwafels met zwarte knoflook

Zo maak je hartige wafels met kruiden

Zet alle spullen klaar op je werkblad. Weeg daarna de ingrediënten netjes af. Snijd de zwarte knoflook en zongedroogde tomaten in kleine stukjes.

IJzer voorverwarmen – Steek de stekker in het stopcontact en laat het wafelijzer goed voorverwarmen.

Wafelbeslag maken:

Neem een grote kom en doe hier alle droge ingrediënten in:  bloem, bakpoeder, Italiaanse kruiden en een snufje zout. Mix het vervolgens goed door elkaar. Voeg daarna de geraspte kaas, de stukjes zwarte knoflook en zongedroogde tomaatjes toe. Spatel deze ingrediënten zorgvuldig door het droge mengsel. Zo krijgen ze een laagje bloem waardoor de stukjes niet meer aan elkaar plakken.

Dan kan nu ook het ei, het water en de olijfolie erbij. Klop het met behulp van een Deense deegklopper of een grote vork tot een mooi beslag. Het wafelbeslag is iets dikker dan pannenkoekenbeslag. Het lijkt een beetje op kwark of Griekse yoghurt.  Wanneer je denkt dat het nog te stevig is, voeg dan nog 1 of 2 eetlepels water extra toe.

Italiaanse wafels bakken:

Klap eerst het voorverwarmde wafelijzer open en vet de beide platen eerst lichtjes in met wat olie. Een siliconen kwastje werkt super. Die verliest geen haren en is makkelijk schoon te maken. Schep daarna 1 (jus)lepel met beslag in beide vakjes op de onderste plaat. Sluit nu het ijzer en bak de wafels vervolgens goudbruin. Dat duurt, al naar gelang het type apparaat, ongeveer 4-5 minuten. Controleer het desnoods na een minuut of 3. De wafels zijn dan wel al een geheel, maar waarschijnlijk nog niet bruin en knapperig.

Haal de wafels voorzichtig uit het ijzer. Ik gebruik daar een klein vorkje voor. Leg ze daarna op een bordje of rooster (dan blijven ze knapperig). Bak vervolgens verder totdat het beslag op is.

Tip: Versgebakken zijn de ‘Italiaanse wafels met zwarte knoflook het lekkerst. Serveer ze lauwwarm of koud.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Italiaanse speltwafels met zwarte knoflook’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood.

Bron: Met dank aan Grozette voor het zakje Nacho cheese en Floky voor de zwarte knoflook, gekregen via de foodybox van Kroon op het werk.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Italiaanse speltwafels met zwarte knoflook

Eén gedachte over “Italiaanse speltwafels met zwarte knoflook

  1. Dank je wel voor opnieuw een fijn recept. Heel benieuwd welk wafelijzer je gebruikt aangezien ik er ook een wil aanschaffen. Ik kijk graag uit naar je volgende recept, bedankt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven