Suikervrije haver muffins

Suikervrije haver muffins2

Deze voedzame en suikervrije muffins zijn ideaal om als ontbijt te nuttigen. Als je een keer geen zin hebt in ‘overnight oats’ of een sprintje naar je werk moet trekken, omdat je, je helaas verslapen hebt. Wellicht vind je één muffin te weinig. Vul het dan desnoods aan met een klein bakje yoghurt en wat vers fruit. Wanneer je het juiste merk havermeel/-vlokken gebruikt zijn ze ook nog eens glutenvrij. Elders op mijn blog kun je daar wat meer info over vinden. Haver veroorzaakt veel minder bloedsuikerschommelingen. Wat natuurlijk een zeer prettige bijkomstigheid is. Bovendien, ook niet geheel onbelangrijk, smaakt havermout gewoon heel erg lekker!

Suikervrije haver muffins

Ingrediënten (voor 6 stuks):

  • 85 gr havermeel
  • 55 gr havervlokken (groot)
  • 1 tl kaneel
  • flinke snuf zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 40 gr pecannoten, grofgehakt
  • 40 gr gele rozijnen, geweld
  • 25 gr kokosrasp
  • 10 gr cacao nibs, raw
  • 100 gr banaan, fijngeprakt
  • 50 gr appel, grofgeraspt
  • 75 gr magere kwark, biologisch
  • 1 ei, maat M

Topping:

  • wat havervlokken

Verder nog:

  • bakpapier of papieren muffin vormpjes
  • muffin vorm met minimaal 6 vakjes
  • boter om de vorm in te vetten
  • 2 mengkommen
  • keukenweegschaal
  • meetlepel, theelepel
  • rasp, grof
  • Deense deegklopper, garde of grote vork
  • 2 eetlepels of ijsschep, vullen muffins
  • klein schaaltje, wellen rozijnen
  • kleine zeef, uitlekken rozijnen

Tip: bij mijn recept voor bieten-walnoten muffins kun je zien hoe je heel eenvoudig zelf je papieren muffin vormpjes van bakpapier maakt. Dit keer heb ik eerst 6 rondjes met een sierrandje uit het bakpapier geknipt.

Bereiding suikervrije haver muffins

Zet alles klaar en zorg ervoor dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg de ingrediënten alvast af en laat de rozijnen een paar uur in wat water wellen.

Vet de vakjes van de muffin vorm lichtjes in met wat boter en plaats dan de zelfgemaakte bakpapieren vormpjes er in (of neem natuurlijk gekochte exemplaren).

Verwarm de oven voor op 175 graden en plaats alvast een rooster in midden.

Rasp 50 gr appel grof en prak 100 gr banaan fijn. Laat de gewelde rozijnen uitlekken in een zeefje.

Doe in de ene kom alle droge ingrediënten; havermeel, havervlokken, kaneel, zout, bakpoeder, pecannoten, kokosrasp en cacao nibs. Meng het goed.

Neem een lege kom en klop daar het ei in los. Voeg dan de geprakte banaan en kwark toe en klop het mengsel luchtig. Nu nog de rozijnen en de appelrasp er door roeren.

Voeg het natte mengsel bij het droge en meng alles netjes.

Verdeel de vulling over de 6 muffin vormpjes en schuif de bakplaat in de oven. Bak de suikervrije haver muffins in ongeveer 20 á 25 minuten goudbruin. Test eventueel met een prikkertje of de muffins van binnen ook gaar zijn. Haal ze uit de bakvorm en laat ze goed afkoelen op een rooster.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: