Hollandse poffertjes bak je zo

Hollandse poffertjes bak je zo

Hollandse poffertjes zijn een heerlijke ouderwetse traktatie die wij absoluut in ere moeten houden. Net als de stroopwafel trouwens. Traditioneel worden poffertjes van boekweitmeel gemaakt. Maar ik heb gekozen voor een combinatie van boekweit en tarwe. Boekweit is een ‘pseudograan’ en bevat dus geen gluten. Het is heel gezond, voedzaam, licht verteerbaar en heeft een enigszins nootachtige smaak. Al vind ik persoonlijk dat je de allerlekkerste poffertjes maakt van emmer tarwe, die hebben namelijk een super fluffy en lekker romig kern. Emmer tarwe is een oerspelt. Dus de voorganger van onze spelt en een afstammeling van eenkoorn. Als je emmerbloem ergens kunt kopen, doen en bak er dan beslist eens poffertjes van! Je zult verrast zijn over de smaak!

Poffertjes: bak je in een speciale poffertjespan. Ze worden tijdens het bakken al omgedraaid als het beslag nog niet helemaal gestold is. Daardoor blijven ze van binnen ietwat zacht en romig. De poffertjes gaan dan ook mooi bol en rond staan.

Hollandse poffertjes bak je zo

Ingrediënten (voor circa 75 poffertjes):

  • 125 gr boekweitmeel
  • 125 gr tarwebloem
  • 350 gr melk, lauwwarm
  • 1 tl honing
  • 1 ei maat M
  • 7 gr instantgist (of 2,5 tl bakpoeder)
  • snufje zeezout
  • rijstolie voor de poffertjesplaat

Topping:

  • roomboter (optioneel) 
  • poedersuiker (optioneel)

Verder nog:

  • mengkom
  • mixer, garde of Deense deegklopper
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • grote vork
  • poffertjesplaat
  • speciaal flesje voor beslag
  • siliconen kwastje
  • zeef

Bereiding Hollandse poffertjes bak je zo

Zet alle benodigdheden klaar en zorg ervoor dat ze op kamertemperatuur zijn. Weeg ook de ingrediënten alvast af. Dat werkt straks een stuk prettiger.

Zeef de boekweitmeel en de tarwebloem zodat de klontjes zijn verdwenen. Doe het dan in de mengkom en voeg hier de gist (of bakpoeder) en het zout aan toe en roer alles goed door elkaar.

Let op: Zout en gist mogen niet direct met elkaar in contact komen, omdat zout de werking van gist tenietdoet.

Schenk dan de lauwwarme melk al mixend, beetje bij beetje, bij het bloem mengsel. Klop ook de honing en het ei er door. Er is nu een egaal en klontjes vrij beslag ontstaan. Dek de kom af met een bord, douchemutsje of stukje plastic. Laat het op kamertemperatuur circa 60 minuten rijzen.

Plaats de poffertjespan alvast op de warmtebron en verwarm deze goed voor. Alleen met een hele warme pan krijg je de beste poffertjes. 

Schenk het beslag, of een deel daar van, in het speciale flesje en vergeet niet om de dop er goed op te draaien.

Vet de vakjes van de bakplaat in met wat rijstolie en gebruik hier voor een siliconen kwastje. Het voordeel van rijstolie is dat het smaakloos en geurloos is en tot een hogere temperatuur verhit mag worden. Vul de kuiltjes voor 3/4 met beslag en bak de poffertjes snel aan een kant bruin. Keer ze dan, voordat het beslag geheel gestold is, voorzichtig met een vork om. Bak nu ook de andere kant goudbruin.

Verwijder de poffertjes van de plaat af en leg een portie (circa 15 stuks) op een bordje. Bestrooi ze met poedersuiker en leg er een klein stukje échte roomboter op.

Vet de plaat opnieuw een beetje in, vul de kuiltjes met beslag, et cetera, et cetera. Tot het al het beslag op is.

Tip: Je kunt de poffertjes, die over zijn gebleven, heel goed invriezen. Laat dan wel de poedersuiker en het klontje boter weg en voeg deze pas na het ontdooien toe. Erg handig wanneer je een (kinder)feestje hebt, want dan kun je ze al een paar dagen van tevoren bakken.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood / Mijn recept Hollandse poffertjes, inclusief afbeeldingen, heb ik al eens eerder gepubliceerd op Lekker Tafelen.

Geef een reactie: