Ommelander wortel muffins bakken

Ommelander wortel muffins

Ze zijn werkelijk overheerlijk deze suikervrije wortel muffins van Ommelander oertarwe. Zacht en romig van binnen, met een knapperige bite van de pecannootjes en  zoet & fruitig door de rozijnen. Zo blijkt maar weer dat ook een eenvoudig recept puur genieten is. Ga je liever voor de plantaardige versie? Vervang de koemelk – en kwark dan door soja producten. Of je maakt ze in een handomdraai glutenvrij door haver of Teff in plaats van Ommelander te gebruiken.

Ommelander oertarwe

Muffins gemaakt van Ommelander zijn heel zacht van smaak. Het lijkt een beetje op emmer en spelt. Ook heeft de Ommelander vergelijkbare glutenstrengen, dus kwetsbaarder dan die van de moderne tarwesoorten. Wil je meer over Ommelander oertarwe weten of waar je het kunt kopen? Klik dan hier Ommelander oertarwe voor meer info. Veel is er helaas niet bekend over deze oude graansoort. Zelfs niet bij de teler van dit bijzonder mooie product.

Ommelander wortel muffins bakken

12 september 2015

Heb je geen Ommelander oertarwe, vervang het dan bijvoorbeeld door emmer of spelt.

Ingrediënten (voor 6 muffins):

  • 75 gr Ommelander volkorenmeel (Molen ‘t lam, Woudsend)
  • 75 gr Ommelander bloem 
  • 100 gr wortel, grof geraspt
  • 50 gr pecannoten, grof gehakt
  • 30 gram rozijnen, donkere
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 gr magere kwark
  • 3 á 4 el melk
  • snuf zout

Verder nog:

  • mengkommen
  • Deense deegklopper of garde of grote vork
  • grove rasp
  • zeef
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • 2 kleine lepels, voor het vullen van de muffin vormpjes
  • bakpapier om vormpjes te maken of papieren cupcakevormpjes
  • metalen vorm voor grote muffins/cupcakes

Bereiding groente muffins met oergraan

Zet de benodigdheden klaar, weeg de ingrediënten alvast af en laat de rozijn in een klein bakje met water wellen (minimaal 30 minuten).

Verwarm de oven op 170 graden.

Plaats de papierenvormpjes in de muffin tray.

Laat de rozijnen goed uitlekken in een zeef.

Spoel de wortels onder de kraan schoon en rasp ze grof.

Doe de Ommelander volkorenmeel, Ommelander bloem, de gezeefde bakpoeder en het zout in een kom. Meng dit goed door elkaar.

Klop in een andere kom de kwark los en roer dan de melk erdoor.

Voeg dan het natte mengsel bij het droge en meng goed dit met een Deense deegklopper of een grote vork. Spatel dan voorzichtig de stukjes wortel, rozijnen en pecannoten door het mengsel.

Verdeel de hoeveelheid vulling over de 6 papieren muffin vormpjes en zet de bakplaat daarna op een rooster in het midden in de oven.

Bak de Ommelander wortel muffins in ongeveer 25-30 minuten tot dat ze licht bruin. Haal ze uit de tray en laat de muffins op een rooster afkoelen of serveer ze meteen.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Ommelander wortel muffins’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Ommelander wortel muffins bakken

2 gedachten over “Ommelander wortel muffins bakken

  1. Waar is het recept van de suikervrije haver of havermout muffins gebleven. Ik had alle ingrediënten bij elkaar en kan het recept niet meer vinden op Uw site. Met vr gr Tineke de Zwart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven