Pannenkoeken met restjes desem bakken

Pannenkoeken met restjes desem bakken

Pannenkoeken met restjes desem maken. Kan dat dan? Jazeker! Het is een hele mooie manier om een restant zuurdesem te hergebruiken. Als je zuinig werkt en je hebt geen overschot, dan kun je er natuurlijk ook speciaal wat desem voor activeren. In dit artikel vertel ik je hoe ik deze smaakvolle pannenkoeken gemaakt heb.

Desem leftovers, wel of niet actief, kun je prima verwerken in pannenkoeken, pancakes, poffertjes, crackers, cake, taart, brownies en nog veel meer.

Als je zelf een desemstarter maakt of onderhoudt, ontkomt er bijna niet aan dat je ook wat overhoudt. Meestal ga je met slechts een klein deel verder om je desem actief en gezond te houden. Zou je dat niet doen, dan zit je op een gegeven moment met een badkuip vol en een goed brood valt er dan waarschijnlijk nauwelijks meer mee te bakken. Niet doen dus. Maar zelfs wanneer je de hoeveelheid binnen de perken houdt, dan nog rijst de vraag: Wat doe ik met het restant? Weggooien is zonde, dus ‘hergebruiken’ is een prima optie.

Dat smaakt naar meer ideetjes:

Pannenkoeken met restjes desem bakken

Vrijdag 3 april 2020

Actieve of inactieve desem

Je kunt zowel actieve als inactieve desem gebruiken. Ik heb een restant van mijn opstartende appeldesem gebruikt die op dag drie gehalveerd en gevoed moest worden. Dus eigenlijk is het dan nog geen echte desem. Het zit wel vol bubbels, maar die worden door de verkeerde bacteriën veroorzaakt. Een desembrood kun je er nog niet van bakken, maar overheerlijke pannenkoeken wel.

Een exact recept is moeilijk te geven, omdat je nooit dezelfde hoeveelheid desem overhoudt. Daarom deel ik alleen de ingrediëntenlijst met jullie.

Benodigdheden voor desem-pannenkoeken

Ingrediënten:

 • restant desemstarter (bij mij bleef er 175 gram over)
 • ei (1 exemplaar maat M in mijn geval)
 • melk (ik nam circa 400-500 gram)
 • tarwebloem (iets van 4-5 flinke eetlepels) (AH)
 • snufje zout naar smaak

Vulling:

 • smaakmakers – je kunt er eventueel extra smaakmakers aan toevoegen. Denk aan kruiden, specerijen, groente, geraspte kaas, gewelde rozijnen, et cetera.

Verder nog:

 • mengkom
 • (hand)mixer, garde of Deense deegklopper
 • soep of juslepel
 • boter of olie
 • koekenpan
 • bord
 • spatel of pannenkoekenmes

Zo maak je pancakes of pannenkoeken

Natuurlijk weet je al hoe je zelf pannenkoeken bakt, maar voor alle zekerheid zal ik het hier beknopt uitleggen.

Beslag maken – Maak van alle ingrediënten, behalve de smaakmakers, een beslag zonder klontjes. Ik gebruik daar een Deense deegklopper voor. Het beslag moet ongeveer de dikte van gewone yoghurt hebben. Voeg als laatste de smaakmakers toe en mix ze er goed doorheen. Als het papje te dun is dan nog wat bloem gebruiken en als het te dik is nog wet melk toevoegen. Laat het beslag vervolgens even rusten.

Pan goed voorverwarmen – zet de koekenpan op de hittebron en verwarm deze rustig voor. Heb geduld, je bakt de beste pannenkoeken wanneer de pan goed warm is. Mijn ervaring is dat de eerste pannenkoek meestal een minder fraai exemplaar is en die is dan voor bakkertje zelf. Goede koks zeggen niet voor niks dat je altijd eerst zelf moet proeven.

Pannenkoeken bakken:

Doe een klein beetje boter of olie in de pan en verspreid het gelijkmatig over de bodem. Schep dan met een soep- of juslepel wat beslag in de pan. Wacht totdat het beslag gestold is en draai de pannenkoek dan om met een spatel of pannenkoekenmes. Bak nu de andere kant ook goudbruin en leg de pannenkoek op een (voorverwarmd) bord. Bak nu de volgende. Ga net zolang door totdat het beslag op is.

IK ZEG PROEVEN MAAR! 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Pannenkoeken met restjes desem bakken’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Pannenkoeken met restjes desem bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven