Pannenkoeken met restjes desem bakken

Pannenkoeken met restjes desem bakken

Pannenkoeken met restjes desem maken. Kan dat dan? Jazeker! Het is een hele mooie manier om een restant zuurdesem te hergebruiken. Als je zuinig werkt en je hebt geen overschot, dan kun je er natuurlijk ook speciaal wat desem voor activeren. In dit artikel vertel ik je hoe ik deze smaakvolle pannenkoeken gemaakt heb.

Desem leftovers, wel of niet actief, kun je prima verwerken in pannenkoeken, pancakes, poffertjes, crackers, cake, taart, brownies en nog veel meer.

Als je zelf een desemstarter hebt, ontkomt er bijna niet aan dat je soms ook wat overhoudt. Meestal ga je met slechts een klein deel verder om je desem actief en gezond te houden. Zou je dat niet doen, dan zit je op een gegeven moment met een badkuip vol en een goed brood valt er dan waarschijnlijk nauwelijks meer mee te bakken. Niet doen dus. Maar zelfs wanneer je de hoeveelheid binnen de perken houdt, dan nog rijst de vraag: Wat doe ik met het restant? Weggooien is zonde, dus ‘hergebruiken’ is een prima optie.

Het maakt verder niet uit van welke graansoort jouw desem is gemaakt. Momenteel bestaat mijn moederdesem uit tarwebloem, maar als ik weer roggebloem en -meel bij De Zandhaas gekocht heb dan, ga ik daar weer op over. In geval van nood gebruik ik soms ook wel eens spelt of zelfs semolina. Het is maar net wat er nog in huis is. Alle soorten desemstarters kun je in dit pannenkoekenbeslag verwerken. Ik zeg bakken maar!

Dat smaakt naar meer ideetjes

Pannenkoeken met restjes desem bakken

Actieve of inactieve desem

Je kunt zowel actieve als wat minder actieve desem gebruiken. Ik heb een restant van mijn appeldesem gebruikt. Ik wilde eerst twee broden bakken, maar dat werd er uiteindelijk een. Dus toen bleef er een deel over. Heel fijn uiteindelijk, want nu kon ik deze heerlijke pannenkoeken bakken. Je kunt natuurlijk ook speciaal wat desem maken om ergens anders in te verwerken. Denk eens aan cake, muffins, crackers en er zijn vast nog meer smaakvolle opties.

Wat je beter niet kunt doen

Al doende leert men, zelfs ik nog. Ergens las ik dat je beter geen desem dat nog in de opstartfase zit kunt gebruiken. Een jonge desem is nog niet stabiel en kan dus ook stofjes bevatten die minder goed voor je gezondheid zijn. Wil je toch pannenkoeken met desem bakken, wees dan even geduldig. Verwerk pas na minimaal een dag of zeven, na het starten van je nieuwe desem, een deel in pannenkoekenbeslag. Wanneer de starter wat stabieler is (lees ouder), zorgt de zuurgraad ervoor dat deze pathogene bacteriën verdwijnen. Bacteriën houden namelijk niet van een zure omgeving.

Recept pannenkoeken met restjes desem

Een exact recept is moeilijk te geven, omdat je nooit dezelfde hoeveelheid desem overhoudt. Daarom deel ik alleen de ingrediëntenlijst met jullie.

Pannenkoeken met restjes desem bakken

Pannenkoeken met restjes desem bakken

Verwerk je restanten desem in deze heerlijke pannenkoeken. Tips en recept van Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Gang Lunch, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Hollands

Benodigdheden

  • mengkom
  • (hand)mixer, garde of Deense deegklopper
  • soep of juslepel
  • boter of olie
  • koekenpan
  • bord
  • spatel of pannenkoekenmes

Ingrediënten
  

Pannenkoekenbeslag

  • 175 gr restant desemstarter
  • 1 ei, maat M
  • 400-500 gr melk
  • 4-5 eetlepel tarwebloem
  • 1 snufje zout (naar smaak)

Vulling

  • ½ theelepel je kunt er eventueel extra smaakmakers aan toevoegen. Denk aan kruiden, specerijen, groente, geraspte kaas, gewelde rozijnen, et cetera.

Instructies
 

  • Natuurlijk weet je al hoe je zelf pannenkoeken bakt, maar voor alle zekerheid zal ik het hier beknopt uitleggen.

Beslag maken

  • Maak van alle ingrediënten, behalve de smaakmakers, een beslag zonder klontjes. Ik gebruik daar een Deense deegklopper voor. Het beslag moet ongeveer de dikte van gewone yoghurt hebben. Voeg als laatste de smaakmakers toe en mix ze er goed doorheen. Als het papje te dun is dan nog wat bloem gebruiken en als het te dik is nog wet melk toevoegen. Laat het beslag vervolgens even rusten.

Pan goed voorverwarmen

  • Zet de koekenpan op de hittebron en verwarm deze rustig voor. Heb geduld, je bakt de beste pannenkoeken wanneer de pan goed warm is. Mijn ervaring is dat de eerste pannenkoek meestal een minder fraai exemplaar is en die is dan voor bakkertje zelf. Goede koks zeggen niet voor niks dat je altijd eerst zelf moet proeven.

Pannenkoeken bakken

  • Doe een klein beetje boter of olie in de pan en verspreid het gelijkmatig over de bodem. Schep dan met een soep- of juslepel wat beslag in de pan. Wacht totdat het beslag gestold is en draai de pannenkoek dan om met een spatel of pannenkoekenmes. Bak nu de andere kant ook goudbruin en leg de pannenkoek op een (voorverwarmd) bord. Bak nu de volgende. Ga net zolang door totdat het beslag op is.

IK ZEG PROEVEN MAAR! 

Heb je deze pannenkoeken met restjes desem gebakken?

Heb je dit recept gebruikt om je restjes desem te verwerken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Pannenkoeken met restjes desem bakken’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Pannenkoeken met restjes desem bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven